Dodaj do ulubionych

niemowle nie chce jeść

IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 09.09.16, 15:26

Hej dziewczyny. Moja 7 miesięczna córeczka nie chce jeść obiaskow że słoiczka ani deserków.karmię ja piersią.staram się tak co 3-4 godz.a kiedY piersią chce podać obiadek lub deserek ale za nic nie chce jeść.wypycha językiem albo wypluwa .nie wiem co mam już robić żadne zabawianie już nie pomaga.boje sie zeby mi nie spadla z wagi bo oprocz piersi nic nie chce a jest bardzo aktywna skacze raczkuje itp.jak ja mogę zachęcić do jedzenia słoików ? Trochę wepcham na siłę ale to i tak za mało. ...
Obserwuj wątek
    • ona1983.10 Re: niemowle nie chce jeść 09.09.16, 16:55
      Daj jej normalne jedzenie - nie sloiki. Do roku czasu mleko
      To podstawa zywienia.
      • Gość: basia Re: niemowle nie chce jeść IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 10.09.16, 08:18
        Normalne czyli co mam jej dac bo nie wiem.
        • ela.dzi Re: niemowle nie chce jeść 10.09.16, 14:29
          To co Ty jesz, a słoiki awaryjnie. Broń Boże nie wpychaj na siłę, bo odniesiesz odwrotny skutek. Daj jej czas, niektóre dzieci potrzebują więcej czasu, żeby przekonać się do innych smaków.
    • jak-kania-dzdzu Re: niemowle nie chce jeść 09.09.16, 18:03
      Nie wpychaj, nie zabawiaj, nie przemycaj. Daj normalne, zdrowe, świeże i domowe jedzenie do rączki niech je sama. W wieku 7 miesięcy to ja dopiero mojemu synowi zaczęłam dietę rozszerzać, warzywa gotowane/parowane do ręki i niech żuje. Kasze normalne, dorosłe, nie żadne pasze instant z toną cukru. Dobry tłuszcz. Ty decydujesz co dajesz i kiedy, dziecko decyduje czy i ile zje.
      Sezon w pełni, korzystaj ze świeżych warzyw.
    • rulsanka Re: niemowle nie chce jeść 09.09.16, 18:14
      A próbowałaś blw, czyli podawanie kawałków? Mój młodszy syn nigdy w życiu nie zjadł żadnej papki, nawet ćwierć łyżeczki wypluwał z obrzydzeniem. Do 8 miesiąca nie jadł nic poza piersią. Potem stopniowo dawał się namówić na mięso z królika, ryby, różne warzywa gotowane, owoce jagodowe i inne, wszystko w kawałkach. Pomiędzy 8 a 10 miesiącem zjadał średnio 1 obiadowy posiłek na 3 dni. Owoce codziennie coś skubnął. Od 10 miesiąca jadł obiad raz dziennie, owoce. Po ukończeniu roku jadł normalne posiłki, chętnie i sporo. Do tej pory lubi jeść różnorodne jedzenie i sporo jeśli chodzi o ilość, w przedszkolu bierze dokładki. Ma 4 lata.
      • Gość: basia Re: niemowle nie chce jeść IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 10.09.16, 08:16
        Tzn.jak w kawałkach ?mam jej dac marchewkę czy ziemniaka w całości ? Ostatnio jak jej dalam słoiczek od 6 mięs.Gdzie są kawałki warzyw to się chrztusila dlawila.
        • yumemi Re: niemowle nie chce jeść 10.09.16, 08:22
          Po prostu nie dawaj na codziennie posiłki gotowców sklepowych.
          Domowe jedzenie, rozgniatane widelcem moze być, ale niech dziecko samo łapkami sięga, bez zachęcania i namawiania i pakowania łyżeczki do buzi bo to pierwszy krok ku temu zeby zaczęła odmawiać.
        • kora.bez.loginu Re: niemowle nie chce jeść 10.09.16, 10:59
          Niekoniecznie w całości, ale w słupkach wygodnych do chwycenia w łapkę i żeby wystawały do włożenia do buzi. Marchewka nie jest polecana na początek, bo robi się śliska w buzi i trudniej dziecku ją opanować. Chyba klasyka początków to różyczki brokuła. Cukinia, dynia, awokado, ziemniak, kalafior, brzoskwinie. Z bananem podobnie jak z marchewką trzeba uważać.
          • rulsanka Re: niemowle nie chce jeść 10.09.16, 11:40
            Mój jadł brokuły, kalafiory, fasolkę szparagową, ziemniaki. Mięso siekane i ryba w kulkach lub cienkich paskach.
            • yumemi Re: niemowle nie chce jeść 10.09.16, 15:34
              My zaczynalismy przy rodzinnych posilkach, na talerzu byly gotowane brokuly, marchew - i w pewnym momencie dziecko zaczelo siegac, najpierw pluc a z czasem gryzc i jesc, okolo 9 mca pamietam ze zaczelam podawac sniadanie, owsianke - nieduzo, mala dostala lyzeczke i sama dlubala, na poczatku tyle co nic a potem coraz lepiej.
              Podstawa to olac ilosci, skupiac sie na roznorodnosci, cierpliwie podawac na stol - i nie namawiac i nie podawac pod nos. Dziecko musi czuc ze ma kontrole nad tym ile je.
    • yumemi Re: niemowle nie chce jeść 09.09.16, 19:48
      Posluchaj dziecka :) Sloiki czyli jedzenie przerobione fabrycznie daje sie awaryjnie, np w podrozy na co dzien dziecko powinno dostawac zdrowe, domowe jedzenie.. Tak samo nie karmimy lyzeczka na kazdy posilek, tylko dajemy dziecku jedzenie na stol i niech sobie samo je - najlepsze na pcoczatek sa np gotowane na parze warzywa. Teraz jest tyle swiezych warzyw i owocow, az szkoda :)
    • deep_core_blue Re: niemowle nie chce jeść 09.09.16, 20:01
      Może ma bardziej wyrafinowany gust kulinarny ;)
      Też polecam BLW, warzywa na parze, polane oliwą, przyprawione
    • melancho_lia Re: niemowle nie chce jeść 10.09.16, 12:30
      Ja gotuje sama- zupki przecierowe (takie jakie je starsze rodzeństwo tylko zmiksowane) a drugie danie ode mnie z talerza- mięso rozgniecione widelcem plus kasza/ryz czy co tam mamy i warzywa tez w całości. Owoce normalnie gryzie- maliny, nektarynki, melona itp.
    • indjanek Re: niemowle nie chce jeść 10.09.16, 20:42
      Wszyscy polecają to BLW... co złego w pomaganiu dziecku podając łyżeczką lub ręką? Mój otwiera buzię na widok łyżeczki, jak nie ma ochoty odwraca się. Jeżeli położę mu kawałki to wpycha wszystkie i potem się krztusi. Odgryza też za duże kawały i zamiast gryźć łyka je w całości. Wolę podać mu na łyżeczce. Tradycyjne skrobane jabłko czy brzoskwinię. Ze swojego talerza też trochę zgniatam czy siekam. To on decyduje czy i ile ale ja panuję nad wielkością kawałków. Trzeba patrzeć na dziecko..
      • rulsanka Re: niemowle nie chce jeść 10.09.16, 21:29
        Nie ma nic złego w tym, że wybierasz dla dziecka taki sposób karmienia, jaki wam obojgu odpowiada. Ważne, żeby było smacznie i zdrowo. Porady dotyczące blw pojawiają się głównie w sytuacji, gdy dziecko nie chce jeść z łyżeczki. Oraz jako ciekawa opcja do wypróbowania, a nie obowiązek.
        U mnie blw pojawiło się gdy młodszy syn konsekwentnie odmawiał zjedzenia jakiejkolwiek papki. Nawet ćwierć łyżeczki wypluwał. Natomiast starszak otwierał paszczę gdy proponowałam mu łyżeczkę i zajadał ze smakiem. Blw z nim nie próbowałam, 8 lat temu było to mniej popularne.
        Zaletą blw jest to, że dziecko uczy się samodzielności i jest z tego dumne. Poznaje jedzenie w wersji jak najmniej przetworzonej, o naturalnym smaku i fakturze.
        Z kolei zaletą łyżeczki jest szybkość, możliwość podawania produktów bardziej płynnych, mniejszy bałagan. Łyżeczką dziecko zje więcej, co np. jest ważne, gdy mama poszła do pracy i dziecko musi zjeść wystarczająco dużo zupki, by się najeść.
        W obu przypadkach dziecko może zadecydować ile i czego zje, zakładamy że nikt nie wciska jedzenia na siłę.
        Teraz wpływ sposobu rozszerzania diety na późniejsze nawyki żywieniowe. Raczej nie ma znaczenia. Moi chłopcy, pomimo odmiennego sposobu rozszerzania diety, odżywiają się podobnie. Choć starszak słabiej odczuwa głód i jedzenie traktuje jako życiową konieczność a nie przyjemność, a młodszy ma wyraźne sympatie i antypatie żywieniowe, ale generalnie lubi jeść. Z tym, że to raczej jest kwestia genów, a nie blw/papki. Starszak od urodzenia jadł żeby żyć, a nie dla przyjemności. Pierś pił po 5 minut, 8x dziennie. I to było karmienie na żądanie... (słabe zresztą). Natomiast młodszy od urodzenia silnie reagował na głód, wrzeszczał strasznie jak był głodny, a pierś ssał godzinami.
      • yumemi Re: niemowle nie chce jeść 10.09.16, 21:45
        Nie polecaja BLW - polecaja zeby polegac na dziecku, tak jak polegamy z nauka chodzenia i raczkowania.
        Ogolnie nie ma potrzeby podawania lyzeczka do buzi skoro okolo 6-7 mca matka natura tak to wymyslila ze dziecko zaczyna umiec koordynowac ruch reka i palcami z trafianiem do buzi? Po to zeby samo brac jedzenie.
        Plus inny powod - czyli nauka zucia, jako czesc procesu rozwoju miesni potrzebnych do mowienia. Dopoki nie sa to zmiksowane papki, dziecko sie nie denerwuje ze mu ktos cos do buzi pakuje i nie jest karmione jako roczniak czy dwulatek tylko wtedy juz je samodzielnie - jest ok.

Wplyw na to jak dziecko bedzie jadlo w przyszlosci ma np namawianie przez rodzicow, skupianie sie na ilosciach, podawanie w kolko tego samego 'bo tylko to zje', nie podawanie nowych smakow bo pare razy odmowi, etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka