petto 09.10.04, 12:31 dzis odmrozilam mleko ktore bylo zamrozone dokladnie 3 tygodnie w zamrażalniku oddzielnym w lodówce. Od 2 godzin odmraza się stojąc na stole, powąchałam i jakoś mi zalatuje kwasem, czy mogło się zepsuć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwed_ka Re: odmrożone mleko 09.10.04, 12:59 Witaj. A dlaczego odmrażasz go tak długo? Ja wyjmuję z zamrażalnika i od razu wkładam do ciepłej wody i podaje dziecku. Szczerze powiedziawszy nigdy tego mleka nie wąchałam, ale małemu nic nie jest. Może tu tkwi problem. Fajnie by było jakby się ktoś jeszcze wypowiedział. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
petto Re: odmrożone mleko 09.10.04, 13:18 wiesz co po wyjeciu juz zalatuje, a to ze odmrazam to inna bajka Odpowiedz Link Zgłoś
peggy1 Re: odmrożone mleko 10.10.04, 14:51 w istrukcji Aventu jest napisane zeby romrazac mleko w lodowce. przed zamrozeniem trzeba je rowniez schlodzic w lodowce. moze to cos pomoze :) Odpowiedz Link Zgłoś
agnka1 Re: odmrożone mleko 10.10.04, 15:19 Ja po wyciągnięciu z lodówki włozyłam do ciepłej wody i też dziwnie zalatywało. Nie podałam go dziecku, bo wydawało mi się zepsute (chociaż nie wiem dlaczego?). A może było dobre, tylko poprostu taki ma dziwny zapach po rozmrożeniu? Sama już nie wiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kotek100 Re: odmrożone mleko 10.10.04, 20:11 Z tego co wiem, w zamrażalniku lodówki mleko można przechowywać najwyżej 2 tygodnie, gdy jest typowa zamrażarka to do 6 m-cy, a mleko należy przed podaniem najpierw rozmrozic, a dopiero potem podgrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: odmrożone mleko 11.10.04, 10:10 > Z tego co wiem, w zamrażalniku lodówki mleko można przechowywać najwyżej 2 > tygodnie, gdy jest typowa zamrażarka to do 6 m-cy, a mleko należy przed > podaniem najpierw rozmrozic, a dopiero potem podgrzać. No właśnie, jak to w końcu jest z tym zamrażaniem. W broszurze wydanej przez Nestle, firmowanej nazwiskami niezłych pediatrów napisali, że ponad 2 tygodnie można przechowywać mleko tylko w temperaturze -40 stopni! Więn nawet nasze zamrażarki się nie nadają... Moje mlekao też "zalatywało" zaraz po wyjęciu, więc powyrzucałam. Leżało w zamrażarce jakieś 2-3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
lud_mila Re: odmrożone mleko 11.10.04, 17:13 W poradniach laktacyjnych twierdzą, że w zamrażarkach z osobnym agregatem mleko może być przechowywane 6 miesięcy. Ja wczoraj dawałam mleko zamrożone przed 2- miesiącami i pachniało normalnie, specjalnie sprawdziłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.28 Re: odmrożone mleko 11.10.04, 21:03 Ja gdzieś tu na forum czytałam że tak pachniało jak się ciepłe zamrażało. Powinno się najpierw schłodzić w lodówce a dopiero potem zamorozić i rozmrażać w letniej wodzie. A jak wy to robicie. Moje po tygodniu było normalne na razie starszego nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniczek1 Re: odmrożone mleko 12.10.04, 10:05 Zamrazam od dobrych kilku miesiecy w lodowce z zamrazalnikiem szufladowym. Wszystko jest ok chociaz nie zwracam na to uwagi czy jest cieple czy zimne jak wkladam do zamrazalki. Roznicy po odmrozeniu nie ma zadnej. Odmrazam w lodowce lub w temp. pokojowej. Pozdrawiam Ania i Pati (22.03.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
mana76 Re: odmrożone mleko 12.10.04, 11:22 korzystając z okazji pytam, bo wyobrażcie sobie że przegrzebałam instrukcję mojej lodówki i nigdzie nie znalazłam odpowiedzi:ile stopni panuje w zamrażalniku osobno zamykanym?może pomoże wam że to moje na instrukcji nazywa się chłodziarko zamrażarka. ile można tam przechowywać mleko? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiat Re: odmrożone mleko 12.10.04, 11:28 Włóż termometr pokojowy do zamrażalnika. W moim jest -18 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: odmrożone mleko 12.10.04, 22:54 Napisałam kiedyś specjalnie do AVENTu z pytaniem, ile mogę to mleko przechowywać w zamrażalniku lodówki. Pani odpisała, że miesiąć. Przed zamrażaniem schładzałam je w lodówce, po wyjeciu z zamrażalnika albo wkładałam do mocno ciepłej wody, albo sie jakis czas najpierw rozmrażało w lodówce. Ściągałm mleko do 8 miesiąca, prawie od poczatku. Nie zdarzyło mi się, żeby skwaśniało. "Podzielenie się" mleka na dwie warstwy jest w normie, tłuszcz oddziela się od wody. pozd. Ania Odpowiedz Link Zgłoś