Dodaj do ulubionych

Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zupelny

06.12.04, 11:57
No wlasnie... Wiem, ze to ja sama sobie takiego piwa nawarzylam, teraz jestem
madra po szkodzie. W kazdym razie doszlam do wniosku, ze najwyzszy czas aby
moje dziecie opatentowalo inne sposoby uspokajania sie i zasypiania niz tylko
cyc-najlepszy przyjaciel. Mala spi z nami. Smoczka nie umie - rownie dobrze
moglabym jej wkladac do buzi grzechotke albo kawalek drewna (a wiec odpada
ten sposob zaspokojenia potrzeby ssania). JEDYNYM sposobem uspienia jej (poza
spaniem na spacerze) jest polozyc sie z nia i dac cyc a potem dyskretnie sie
ulotnic. I teraz pytanie - od czego zaczac? Od razu po calosci czy zaczac od
spania w dzien? Od razu do lozeczka czy najpierw po staremu tyle ze bez cyca?
Ja czy tatus? Itd. itd. Czy ktos to przerabial??
Obserwuj wątek
    • paulina62 Re: Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zup 06.12.04, 12:01
      No właśnie - u mnie podobnie, z tym że nie ma już cyca w dzień (gryzła mnie),
      ale za to dużo częściej cyc w nocy - jak się przebudzi, to już nie zaśnie bez
      dojenia. A ja coraz bardziej zmęczona. Aha - smoczek i kciuk u nas jak
      najbardziej, ale na zmianę z cycem.
    • krasulas Re: Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zup 06.12.04, 15:34
      Już było parę postów na temat. Ja miałam podobny problem - cyc, nie w łóżeczku,
      wielokrotne pobudki nocą na jedzonko. Brak umiejętności samodzielnego
      zasypiania, krótki sen po pierwszym nocnym karmieniu. Poszłam na całość -
      według książki Uśnij Wreszcie dostosowałam się do tamtejszych wskazówek -
      nauczyłam samodzielnie zasypiać bez cycuszka wieczorem, samodzielnie zasypiać
      dopołudnia i po dwóch tygodniach przesypiać całą noc. Smoczka Zuzia nie używa,
      nie toleruje butelek, ledwo ją do niekapka przekonałam. Temat tej książki
      wałkowany był na forum do znudzenia - także nie chąc męczyć czytelników tego
      postu, proponuję w wyszukiwarce kliknąć Uśnij Wreszcie. A jak chcecie
      streszczenie tej książki - moje małe dziełko dla jednej z e-mam - to piszcie na
      priva. Pozdrawiam i powodzenia
      • jagulec Re: Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zup 06.12.04, 15:41
        Ale ja nie chce uczyc dziecka metoda 'usnij wreszcie', bo uwazam ja za
        niehumanitarna. Bardziej sklaniam sie ku metodzie Zaklinaczki, stad moje
        pytania, fakt nie zaznaczylam tego ale nie chcialam sugerowac bo moze ktos ma
        jeszcze jakis inny super sposob.
        • krasulas Re: Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zup 06.12.04, 15:52
          Wierzę. Ja też nie chciałam stosować jakiejkolwiek metody, ale stan psychiczny
          i fizyczny zmusił mnie do tego. Zaklinaczki próbowałam - pewnie coś zrobiłam
          nie tak, bo nie skutkowało. Uśnij wreszcie zastosowałam w jeden wieczór, potem
          w jedną noc i skutek był niesamowity. Fakt, jest to metoda kontrowersyjna. Sama
          nie uważam, że jest idealna, ale nie pytaj dlaczego ją stosowałam... Pewnie
          m.in. z tego samego powodu jak część mam praktykujących ten sposób usypiania.
          Powodzenia - napewno uda się ograniczyć zasypianko cycuszkowe (u nas trwało ono
          1,5 godziny:-().
          • mkostki Re: Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zup 06.12.04, 17:28
            Metoda ?Zaklinaczki jest tą cudowną.
            Ja ostatnio miałam po 10 budzeń w nocy na cycka.
            Zaklinaczkę stosujemy od piatku. Dziś przespane 9 godzin bez przerwy.
            Zasypianie trwało 5 minut.
            Polecam najgoręcej jak umiem i mam nadzieję, że nie przechwalę, bo wg opisu
            Tracy jeszcze moga sie pojawiac nawroty przez 7 dni od rozpoczęcia stosowania.
            Metode Usnij wreszcie Zaklinaczka bardzo krytykuje. I chyba słusznie. Dwa
            tugodnie meki zamiast 3 dni.
            TO nie znaczy, że ganię mamy, które to robiły. Sama tydzień temu zgodizłabym
            się nawet garnek dziecku na głowę zakładac, gdbyby mi ktos powiedział, że to
            pomoże.
            Pozdrawiam
            Magda
            • jagulec Re: Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zup 06.12.04, 17:32
              Napisz mi prosze dokladnie co zrobilas i jak, moze byc na priv zeby nie
              zanudzac forumowiczow :)
            • adda72 Re: Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zup 06.12.04, 19:22
              moglabys opisac te metode bo nie mieszkam w polsce i nie mam mozliwosci
              ogladniecia? Dzieki
              • mkostki Re: Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zup 06.12.04, 21:24
                Opisałam to z grubsza w poniższym poście:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=18337538&a=18338176
                Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania
                Pozdrawiam
                Pochwalę się - dzis trochę się przemęczył, więc zasypiał dluzej czyli ... całe
                10 minut. Zobaczymy jak będzie z budzeniem sie w nocy.
                Magda
    • beciaw77 Re: Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zup 06.12.04, 21:58
      pozwolę sobie odezwać się ale nie krzyczcie na mnie!;-)) dziś pierwszy raz
      postanowiła zastosowac metode "Usnij wreszcie" i poddałam się! Przyrzekłam
      Dominice NIGDY WIĘCEJ! Przez 10 minut ryczała tak potwornie że mysłałam że
      ochrypnie-wchodziłam do niej co 2 minuty bo dłużej nie wytrzymałam! ZAkrztusiłą
      się dwa razy ślina a kiedy wreszcie ją podniosłam po tych kilku podejściach
      nagle zwymiotowała na mnie na podłogę łóżko i na siebie... efekt- ja miałam
      pełno roboty ona była ufajdana (dopiero co po kąpieli!) dostała czkawki
      musiałam ją przebierać itp. teraz śpi smacznie - zasnęła przy cycusiu - a ja
      mam wyrzuty sumienia że tak nabroiłam.... jedyny plus to taki słodki usmiech i
      głosno okazana radość gdy po tym jak zwymiotowała przytuliłam ja do siebie i
      zaczełam całować....
      Pozddaję się! Nie dla mnie taka metoda-i nie dla mojej córki jak widać....
      Beata
      • jagulec Re: Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zup 06.12.04, 22:16
        Ano wlasnie, ano wlasnie... dlatego ja nie zamierzam probowac tej metody, z
        dwojga zlego niech mi juz te cycki odpadna...
        Dzisiaj probowalismy wdrozyc metode w wersji 'soft' i uspic dzidzie za pomoca
        taty, co skonczylo sie 15-minutowa sesja ryku nie z tej ziemi... Cycki rulez.
    • azurr Re: Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zup 07.12.04, 10:42
      Poczytaj tutaj.Ja miałam to samo a teraz sie odzwyczaił.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23245&w=18272296
      • bursz Re: Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zup 07.12.04, 17:34
        Hej,
        po przeczytaniu "jezyka niemowlat" mysle, ze moze powinnam nasz 6-cio
        miesieczna Jule oduczyc zasypiania przy cycu. Zgadzam sie z baciew,nie chce
        takich scen i stresowania dziecka. Poki co nie przeszkadza mi to,ale co bedzie
        po odstawieniu od cyca?!
        I te budzenia w nocy,dziś co 1,5 - 2 h,ale ma katar,wiec moze wiecej potrzebuje
        pić,normalnie tak co 3h. Z tym, ze nasze dziecko budzi sie na jedzenie,wiec
        przecież nie moge odmowić Jej pokarmu!!Tym bardziej,ze wage ma nie za
        wysoką,ale zdaży przytyc (wkurzajace sa te przescigania sie mam ile dziecko
        wazy,a nadwage ma pewnie wiekszość populacji!!!).
        Czy dzieci,ktore nagle,po metodach roznych, zaczely przesypiac noce, nie sa
        głodne,nie budziły sie na jedzenie?
        pozdrawiam,jola
        • marysiaur Re: do bursz 07.12.04, 20:31
          Ostatnio przerabiam temat budzenia się w nocy z głodu. Córeczka przesypiała już
          całą noc (z nocnym karmieniem na śpiocha o 23), ale ostatnio przechodzi skok
          wzrostowy i wygląda to następująco: budzi się np o 3 w nocy i rzuca na pierś,
          jakby nie widziała jej dwa dni i ssie bez opamiętania z obu stron po 10 min
          albo i 15. Przekonałam się, że tak wygląda głód ;-). Tracy pisze, że jeśli po
          obudzeniu dzidziuś je tylko 3-4 minuty to znaczy,że tylko przegryza, a nie jest
          naprawdę głodny.
          Jeśli dziecko jest naprawdę głodne w nocy, to trzeba zwiększyć ilość kalorii w
          dzień, tzn częściej przystawiać, dawać kaszki (jeśli odpowiedni wiek)itp.
          • bursz Re: do bursz 08.12.04, 14:34
            Dzieki za podpowiedz.
            Przyznam Wam jednak,ze cycajace dziecko jest cudowne. Nasza zasypia przy cycu
            na kazda drzemke,nie bede tego jej odbierac. Ila mam by chcialo karmic piersią.
            Przyjdzie czas, ze sie oddcyca i bedziemy milo wspominac te chwile.
            pozdrawiam,jola
    • alohaa Re: Jak nauczyc zasypiac bez cyca? 10m, nalog zup 08.12.04, 11:35
      my tez to wlasnie przerabiamy, tyle że nasza mała jest mlodsza (3-mce), i
      powodem był nietyle nałóg cycowy co wieczorne histerie, bo mała nie mogła
      zasnąć. Trwały pół godziny - godzine .. wkonce na naszych ramionach albo przy
      cycku usypiała. Dltaego zdecydowalam sie że mała musi musi nauczyc zasypiać,
      najlepiej od razu w łóżeczku, zeby potem znowu nie przerabiac tego ponownie.
      Nie znam metodu Uśnij wreszcie, ale po przeczytaniu wywiadu z Tracy Hogg chce
      równoczesnie odzwyczaic ja od przysypiania na cycku. Bo to wszytsko tak
      naprawde jeden problem: mała przysypia na cycku, wiec nie chce spac "normalnie"
      w dzien, potemjest wieczorem zmeczona i placze ... no i znowu nie zasnie dopoki
      jejsie nie pdoa cycka. Teraz robie tak, ze jak tylko mała ziewa i zaczyna is
      erobic marudna - do łózeczka .. tam zaczna oczywiscie plakac i sie wiercić, ja
      ja masje po plecach, poklepuje, i szeptam ćśśśś do uszka, aż w koncu ona
      siepoddaje i usypia. Myslalam ze bedzie bardziej hardcorowo, a suma sumarum
      placze mniej (5-15 min) niz nanaszych rekach. Równoczesnie pilnuje zeby nie
      spala przy cycku (w nocy to faktycznie trudne), i wczesniej kladziemy ja spac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka