Dodaj do ulubionych

Nic innego tylko pierś

28.12.04, 22:43
Synek ma 8,5 miesiąca rozwija się dobrze pierś je chętnie nawet bardzo ,ale
niestety tylko pierś i nic więcej.Nie chce jeść nic innego,próbowałam już
wiele razy podawać mu zupki,które sama gotuję z różnym składem
np.marchew,ziemniak i kawałek mięska i absolutnie nie chce od razu po
spróbowaniu ma odruchy wymiotne,daję mu również zupkę z żółtkiem albo
troszkęsamego zmiksowanego mięska i także nic on po prostu nic a nic innego
nie chce jeść.Zaczynam się martwić czy aby nie za mało ma już w tym czasie
dostarczanych ważnych składników,czy nie brakuje mu np.żelaza i czy długo tak
może być tylko na samej piersi.Dodam że nic również nie chce pić tylko cycuś
i koniec.Czy u której z was również dzieciaczki tak długo są tylko na
cycusiu,napiszcie proszę
Obserwuj wątek
    • dagmama Re: Nic innego tylko pierś 28.12.04, 23:51
      Cześć,
      mam synka w tym samym wieku.
      Na początku, w szóstym, siódmym miesiącu jadł ładnie kaszki, zupek nie chciał,
      (też sama przygotowywałam) stopniowo powprowadzałam owocki i jogurt. I nagle mu
      przeszło! Zjada trochę rano i po spacerze, a i tak muszę wyczuć moment, kiedy
      jest w nastroju, bo jak nie to wierzga i pręży się i nic z tego.
      Oczywiście chętnie ssie.
      Czyli mój Maluch dostaje stały pokarm od trzech miesięcy, ale mam wrażenie, że
      ssie tyle, co przedtem, nie jestem w stanie wyeliminować nawet jednego karmienia
      piersią na dobę.
      Nie wiem, jak długo zamierzasz karmić? Mnie się wydawało, że kiedy skończy rok -
      w kwietniu, już będzie po wszystkim. Teraz myślę, że nie da rady.
      Ale nie martwię się, Maluch kwitnie, waży pewnie 11 kilo, jest zdrowy, ruchliwy,
      zadowolony.
      Pozdrawiam.
      • marynia32 Re: Nic innego tylko pierś 29.12.04, 00:30
        Też myślałam,że będę karmiła mniej więcej do roku bo dosłownie synek zjada mnie
        w całości ,wyglądam jak chodzący kościotrup,ale niestety w tej chwili wiem że
        karmienie będzie o wiele wiele dłużej już nawet się z tym pogodziłam tylko żeby
        chociaż chciał mnie odciążyć jednym karmieniem w ciągu dnia a tu ssak nic z
        tego,ale czego nie robi się dla tych naszych brzdąców.Pozdrawiam
        • fizula Re: Nic innego tylko pierś 29.12.04, 13:23
          Znam jedno dziecko, które żywiło się tylko mlekiem mamy do 10 miesiąca, a
          słyszałam jeszcze o innym, które akceptowało tylko mleko aż do kiedy skończyło
          1,5 roku. Aby pomóc moim maluchom w zaakceptowaniu nowych smaków początkowo
          dodawałam im trochę własnego mleczka do dania. Danie musiało być początkowo
          idealnie ciepłe, ani za zimne, ani za gorące i najlepiej dosyć płynne (lub
          półpłynne). Np. dania w słoiczkach są stanowczo zbyt gęste dla takich maluchów
          na początku. Ważne też jest, że w drugim półroczu życia wprowadza się pokarm
          uzupełniająco, tzn. mleko nadal jest podstawą i nie należy zmniejszać ilości
          karmień (chyba, że dziecko samo rezygnuje z któregoś). Takie przynajmniej jest
          zalecenie IMiDz. Jedzonko wprowadzać należy albo między karmieniami albo po
          karmieniu piersią tak, aby maleństwo miało dobry humorek :o) A po ssaniu często
          ma właśnie doskonały humor i ochotę poeksperymentować z innym jedzeniem.
          Pozdrowionko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka