Dodaj do ulubionych

do dr_n_med

15.02.05, 11:55
No a co pan doktor myśli o kilkuletnim karmieniu piersią? Jedni mówią że
dobrze karmić 3 lata inni że to niezdrowe (mój pediatra twierdzi - góra rok).
No bo już sama nie wiem a jestem w trakcie odstawiania synka 11m. On cierpi
ja cierpie że on cierpi - może zacząć od nowa?
Obserwuj wątek
    • zzz12 odpowiadam niepytana ;-) 15.02.05, 13:34
      WHO zaleca karmienie piersia w 1. roku zycia i utrzymywanie karmienia w 2. roku
      zycia. Sama zadecydujesz, kiedy masz dosc... Niestety czasem odstawianie od
      piersi bywa trudniejsze niz poczatki karmienia, wiec pewnie troche lez sie
      poleje.. z obu stron :-( . Jesli Ci nie przeszkadza karmienie nawet 3-latka-
      Twoja wola, choc takie dlugie karmienie bywa roznie odbierane przez otoczenie,
      a i dziecku trudniej chyba wytlumaczyc, ze jest za duze na cycusia. Ja
      odstawialam dzieci w wieku 1.5-2 lata i bylam juz wowczas naprawde zmeczona
      karmieniem, ale uwazam, ze to byl optymalny wiek, zeby sprawe zakonczyc. BTW
      spotkalam sie z opinia lekarza, ze karmienie piersia rocznego dziecka jest dla
      niego szkodliwe. Ciekawe, skad te herezje.
    • arlettakubicka Re: do dr_n_med 15.02.05, 21:23
      A tak a propos dr_n_med, to z jakiego obszaru medycyny ten doktorat? Bo to, że
      doktor nauk medycznych, to nie znaczy, że zna się na naturalnym żywieniu
      niemowląt,zwłaszcza, jak doktorat z, hi, hi, geriatrii lub patomorfologii...
    • tijgertje Re: do dr_n_med 16.02.05, 00:30
      Nie wiem, dlaczego dlugie karmienie dziecka mialoby mu zaszkodzic. Jest to wrecz wskazane. Krowa tez cieleciu nie powie: sorry, kochannie, jestes juz duzym cielatkiem, moje mleko jest dla ciebie niedobre, teraz musisz przejsc na kozie... Dlaczego niby krowie mleko (czy jakiegokolwiek innego ssaka) ma byc zdrowsze dla dziecka od ludzkiego. Karmie nieco ponad rok i jesli moj syn w wieku 4 lat bedzie nadal chcial ssac piers, to uwazam to tylko za powod do dumy, inni moga myslec, co chca, matka jest po to matka, zeby sama decydowala, co jest najlepsze dla jej dziecka. Ilu lekarzy, tyle odmiennych opini. Oczywiscie musimy im zaufac, po to sa, ale gdy chodzi o wlasne dziecko, matczyny instynkt zazwyczaj jest nieomylny. Sluchaj wlasnego serca i kieruj sie nim w podjeciu decyzji. Czy waro na sile unieszczesliwiac i dziecko i siebie, konczac karmienie?
    • beatach1 .... 16.02.05, 10:29
      Nie bede pisac co moim zdaniem jest lepsze, ale podaje linnk do ciekawej strony:
      www.karmienie-piersia.win.pl/
      Pozdrawiam serdecznie
      Beata Ch
      Bias z Prieny
      (VI / V w. p.n.e.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka