Dodaj do ulubionych

kiedy odciągać???

26.04.05, 18:52
Prosze o podpowiedź, kiedy powinnam odciagac pokarm żeby pobudzić laktację?
Synek ma 2 tygodnie, karmię go piersią, ale muszę dokarmiac sztucznie, bo mam
za mało pokarmu. Chciałabym pobudzić laktacje by zrezygnowac z sztucznego
karmienia.
Nie wiem, czy odciągać powinnam od razu po karmieniu i jak długo(tak właśnie
robiłam, efekt 5ml z obu piersi) czy powinnam poczekać np. godzinę i wtedy
odciągać.

Maja
Obserwuj wątek
    • nesla Re: kiedy odciągać??? 26.04.05, 19:23
      Kto ci powiedzial, ze masz za malo pokarmu??
      Skad wiesz, ze masz za malo??
      Dobrze robisz ze odciagasz PO KARMIENIU, nie chodzi o to ILE odciagniesz ale o
      sam fakt pobudzania piersi do produkcji (popyt pobudza podaz, im wiecej ssania
      tym wiecej mleka).
      • maja2004 Re: kiedy odciągać??? 26.04.05, 20:11
        Na początku karmiłam tylko piersią po tygodniu okazało się, że synek za bardzo
        spadł na wadze i jest prawie odwodniony, mocz był bardzo gęsty i nie robił
        kupki, no i płakał, bo był głodny. Dwóch lekarzy i położna od razu stwierdzili,
        że mam za mało pokarmu i że musze go na razie dokarmiać, to chyba przez to ze
        miałam cc. Dokarmiam go zawsze po karmieniu piersia, zeby sie nie odzwyczaił,
        ale mam nadzieję, że to przejściowe, że pokarmu bedzie więcej i zrezygnujemy z
        sztucznego mleka.
        • martynachmiel Re: kiedy odciągać??? 26.04.05, 22:55
          ja jak mi sie wydaje ze mam mniej to odciagam tak mniej wiecej miedzy
          karmieniami, zeby zdazylo sie doprodukowac do czasu ssania. ale tez staram sie
          zeby ciut po karmieniu poczekac, bo jak odciagne to staram sie hops do
          zamrazarki. i polecam duzo wody, karmi i ziolka mlekopedne:)
          • 1976anita Re: kiedy odciągać??? 28.04.05, 14:42
            spróbuj rozgrzać pierś przed odciąganiem pokarmu -przyłóż gorącą pieluchę albo
            termofor - wtedy łatwiej odciągnąć. A przede wszyskim przystawiaj maluszka jak
            najczęściej nawet co godzinę i na zmianę raz do jednej piersi raz do drugiej.
            Ja pozwalałam ssać ok 15 min bo później to już nieefektywnie ssanie. Powodzenia
            i pamiętaj żę siłą woli można wszystko. Mi też powiedzieli że mam mało i wogóle
            mieliśmy problemy na początku ale zawziełam się i po pewnym czasie niunia
            przybierała po 1,5 kg co 6 tyg będąc tylko na piersi.
            Bądź dobrej myśli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka