driada2 02.09.05, 21:18 Drogie emamy, przeczytalam niedawno to, ze nie nalezy karmic dziecka mlekim krowim do 2 roku zycia, tak wiec interesuje mnie to, czy mozna z pokarmu robic jogurty, twarozki, budynie, kaszki?? Macie jakies przepisy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mruwa9 ??? 03.09.05, 10:59 jogurty??Jakos nie wyobrazam sobie..a poza tym- tyle zachodu? Jaki problem podac mleko w postaci naturalnej (piers), a deserki zrobic bezmleczne (owoce i ich przetwory). Z tym mlekiem krowim w 2. roku zycia to przesada- jesli dziecko nie jest na nie uczulone, to na Zachodzie podaje sie jego przetwory- a nawet pasteryzowane mleko krowie- juz po ukonczeniu 1. roku zycia. W Polsce chyba za duzo zwojowalo lobby producentow mieszanek.. Zawsze mozna dac dziecku mleko modyfikowane-lub piers- do picia, deserki nie musza byc mleczne. Nb. z bobo- vity sa deserki z dodatkiem twarozku juz bodajze od 11 miesiaca. Jogurty , kefiry i twarozki nawet z mleka krowiego mniej alergizuja , niz slodkie mleko, wiec jesli dziecko zdrowe raczej mozna je podawac w 2. roku zycia. Przynajmniej ja tak robie. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: desery z mleka mamy 03.09.05, 14:28 Dobre, hihihi... Ze tez sama na to nie wpadlam... A na powaznie, chodzi o slodkie mleko, jego przetwory sa mniej alergizujace to raz, a dwa znacznie latwiej przyswajalne. Jezeli ktos nie pije slodkiego mleka przez dluzszy czas, organizm nie jest pozniej w stanie go zaakceptowac. Wiekszosc doroslych na swiecie nie toleruje slodkiego mleka. Czytalam na ten temat artykul o badaniach, ale nie pamietam gdzie i w jakim jezyku, niestety. Cyferki byly delikatnie mowiac zaskakujace... Odpowiedz Link Zgłoś
driada2 Re: desery z mleka mamy 03.09.05, 14:50 Ale....mimo wszystko przetwory z mleka krowiego, to przetwory od obcego gatunkowo ssaka, a jakby tak jednak poeksperymentowac z mlekiem kobiecym, sa przeciez mamy ktore na bazie swojego mleczka robią kakao dla dzieci, kaszki, dodaja je do purre ziemniaczanego, zupek, wiec czemu nie sery, jogurty- wystarczy dodac odpowiednie kultury bakterii, chyba odgrywa tu role w tym przypadku odmistycowanie pokarmu kobiecego ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 a tu praktycznie.. 03.09.05, 22:39 robilas kiedys domowy twarozek?nie wiem jak u ciebie, ale ja z okolo 3-3.5 litra tlustego mleka krowiego otrzymuje ok. 20dkg twarozku. Mleko kobiece sprawia wrazenie bardziej wodnistego, wiec ile litrow trzeba by odciagnac, zeby zdobyc 1 porcje twarozku dla dziecka? kakao na mleku kobiecym? jesli dziecko ma alergie pokarmowa, to samo kakao uczula chyba bardziej, niz mleko.. jesli nie- mozna to kakao zrobic na mleku modyfikowanym lub pelnotlustym krowim (jak to robia na Zachodzie, gdzie mimo to przezywalnosc dzieci jest calkiem spora ;-) ) Pewnie, ze mozna sie bawic w przetwory kobiecego mleka, tylko po co? sztuka dla sztuki? Ja tam wolalabym ten czas przeznaczyc na zabawe z dziecmi.. albo na szybkie wskoczenie na forum :-D Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 troche teorii.. 03.09.05, 22:32 w mleku wystepuje cukier mleczny-laktoza. Zeby go strawic, potrzebny jest w przewodzie pokarmowym odpowiedni enzym- nazywa sie laktaza. Ta laktaza wystepuje u niemowlat i malych dzieci i z wiekiem zanika, dlatego ci dorosli, ktorzy tego enzymu juz nie maja, nie trawia laktozy, w efekcie po napiciu sie mleka dostaja biegunki. W zasadzie zaden dorosly ssak- poza czlowiekiem- nie pije mleka, to pokarm zastrzezony dla oseskow, stad u czlowieka picie mleka w doroslym wieku jest niejako wbrew naturze. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: desery z mleka mamy 03.09.05, 14:38 Mleko modyfikowane tez jest przetworem mleka krowiego ;-)) Tak jak pisała poprzedniczka, chodzi o zwykłe krowie mleko, nieprzerabiane, ewentualnie smietanę. Ja zamierzam niedługo wprowadzić właśnie mleko modyfikowane do kleiku (najpierw wprowadze kleik na moim pokarmie), potem będe mogła zrobic na nim na przykład budyń. Jak Mała będzie starsza, to pomyslimy nad jogurtem naturalnym z owocami i tak dalej. Krowie mleko ajko takie pozna raczej nieprędko. Odpowiedz Link Zgłoś