Dodaj do ulubionych

Żelazo a bóle brzucha?

20.11.05, 21:41
Czy to możliwe że od żelaza które ja jem dziecko ma bóle brzucha? Ze względu
na jego niską hemoglobinę pediatra kazała mi jeść żeby właśnie uniknąć
dawania małemu bo ponoć ohydne i boli dzievi brzuszek po żelazie. Ale od
pewnego czasu mój syn bardzo się zmienił, non stop płacze albo marudzi i nie
wiem czy to właśnie nie z powodu tych tabletek. Naz. Tardyferon Fol.
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: Żelazo a bóle brzucha? 21.11.05, 11:58
      ja bym spróbowała odstawić żelazo i obserwować czy maleństwu się polepszyło,
      inaczej trudno jednoznacznie stwierdzić.
    • lukri Re: Żelazo a bóle brzucha? 24.11.05, 21:35
      • elf1977 Re: Żelazo a bóle brzucha? 29.11.05, 16:16
        A mnie się wydaje, że metoda brania żelaza przez Ciebie nie zadziała. Moja mała
        ma bardzo niskie żelazo (za to morfologię dobrą), ja mam żelazo pokazowe. Z
        tego wynika, że jakoś ode mnie nie zasysała. Podaję jej żelazo w kroplach 2
        miesiąc, na początku rzeczywiście bolał ją brzuszek, teraz się przyzwyczaiła.
        Ale wiem, że bierze żelazo i nadrabia braki. A Ty jesteś pewna, że nie
        marnujesz czasu?
    • alicez Re: Żelazo a bóle brzucha? 29.11.05, 17:31
      Zgadzam się z elf1977. U nas było podobnie - moja morfologia rewelacyjna a
      synek (wcześniak) bardzo poniżej normy. Dostał żelazo, najpierw krople hemofer,
      ale po nich szalał z bólu, miał zaparcia i był bardzo niespokojny. Pediatra
      natychmiast zdecydowała o zamianie na Ferrum - syropek. I wtedy wzystko się
      unormowało, bóle zniknęły, kupki były w normie. Ale odpowiadając na Twoje
      pytanie, to podanie żelaza "za pomocą piersi" też może wywołać takie objawy.
      Całkiem niedawno moja koleżanka postanowiła skończyć preparat z żelazem, który
      przyjmowała w trakcie ciąży i jej córeczka miała straszne wzdęcia i bardzo
      ciemne, prawie czarne kupki. Jak moj synek sie męczył z zaparciami i wzdeciami,
      to stosowałam syropek Alvia - to tak na wszelki wypadek :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka