Dodaj do ulubionych

Nadprodukcja

22.11.05, 18:32
Niektóre mamy mają problem, bo nie mają czym karmić.
Ja mam i to niestety tak dużo, że jak karmię to pielucha pod jedną pierś,
drugą małej. To jeszcze teraz natyle,że mała je, a jak odwruci głowę to
prysznic. Jak nie nakarmię to mi leci pokarm, najfajniej jak stoisz gdzieś w
kolejce i bah.
Dodatkowo moje słodkie nie chce jesc nic po za piersia.Ma teraz 7 mieśięcy a
nie ma mowy o zupce, czy kaszce a przecież ma jeść niby urozmaicenie bo to
już czas. Nie mówiąc o tym, że w nocy budzi się co dwie godziny na cyca.
Jak dac jeść by spała w nocy i może jest sposób na mniejszą laktację?
Sciągnietego pokarmu z butelki też nie chce, smoczka też nie i nie daje się
oszukać w nocy na butelkę.
Po za tym jest zdrowe i radosne maleństwo.
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: Nadprodukcja 22.11.05, 19:35
      Na zmniejszenie laktacji pomaga picie naparu z szałwii, jedna-dwie szklanki dziennie.
      A jeśli jest zdrowe i radosne, to nie martw się na zapas. Zacznie jeść i inne rzeczy. Nocne pobudki to inna sprawa - potrwają jeszcze dłuuuugo... :)
      Pozdrawiam
      Marta
      ps. czy "jg" w Twoim nicku oznacza może "Jelenia Góra"?
    • morelee Re: Nadprodukcja 22.11.05, 22:02
      Może Cie to pocieszy że miałam podobnie.
      W czasie karmienia nie starczały wkladki czy pieluchy, zwykle podstawiałam
      plastikowy kubeczek i wierzcie albo nie - mogłam w czasie jednego karmienia
      zebrać nawet 120mll mleka! Przez cały dzień zbierałam nawet 500mll mleka, nic
      nie ściągając! Dostawała je potem moja starsza córka, czasem musiałam wylewać
      bo było za dużo.
    • kanna Re: Nadprodukcja 22.11.05, 22:11
      Kochana, jaki popyt taka podaż. Jesli karmisz tylko piersia i to w kółko, to
      sie mnóstwo mleka produkuje. Ograniczaj karmienie, wprowadzaj zupki, owocki -
      laktacja Ci sie unormuje.

pozd. Ania
    • mika_p Re: Nadprodukcja 22.11.05, 22:50
      Jak czujesz, ze mleko ma zamiar leciec z wolnej piersi, spróbuj ją przycisnąć
      pięścią lub nadgarstkiem, dośc mocno ale szeroko, nie punktowo - to dobra
      metoda na powstrzymanie samorzutnego wylewu, stosuję z powiedzeniem już przy
      drugim dziecku.
      A jak z owocami ? MOje dziecię jabłku jest niechętne, ale gruszkę wcina,
      gruszka słodka, dobra :)

PS. Czy - mając siedmiomiesieczne dziecko - jesteś kwietniową mamą ? Jesli tak,
      to dołącz do nas, adres w sygnaturce.
      • mychajg Re: Nadprodukcja 23.11.05, 15:50
        Moja lubi sok z marchewki i tarte jabłuszko. Tylko to są takie ilości,że więcej
        wymarze się, no ale robię co mogę. Kaszką pluje i sama nie wiem czy nie lubi
        smaku kaszki? Zupki też nie najlepiej 2-3 łyżeczki. Kiedtś w końcu zacznie jeść
        i to mnie pociesza.
        • mika_p Re: Nadprodukcja 23.11.05, 17:00
          Ale 2-3 pełne łyżeczki, czy takie tylko na czubku ? Bo moja dochodzi do 10, ale
          takich własnie na czubku ;-)))))
          Pisalam o tym tutaj, to szerszy kwietniówkowy problem, bo wiele mam się
          dopisało:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23334&w=31955190&v=2&s=0
          • mychajg Re: Nadprodukcja 23.11.05, 19:23
            Nie wiedziałam, że są pełne łyżeczki. Jak włożę czubek łyżeczki to sukces.
            Jedną daję w rączkę,a drugą ją karmię to przynajmniej coś wsadzę,ale bardziej
            podstępem niż legalnie. :)
    • 76kitka Re: Nadprodukcja 23.11.05, 13:00

Powinnas zrobić wszystko, żeby jednak malutką do jedzenia innych potraw zachęcić, może troszkę przegłodź i jak zaczyna się upominać podaj zupkę, jeśli nie chce to zabierz talerzyk, a za chwilkę znowu podaj zupkę, mój cyckoholik wkońcu dał się namówić na słoiczki, ale początki były trudne. Dziecku kończą się zapasy żelaza w organiźmie więc musi je przyjmować w jedzeniu, żółtko, mięsko, szpinak, fasolka. Może jesli Jej nie smakuje marchewka daj ziemniaczka, albo zupkę ze słoiczka. A co do nadprodukcji mleka polecam napar z szałwii, troszke hamuje laktację. Jak mała zacznie jeść inne rzeczy problem się skończy, bo będzie mniej karmień.
      • aka10 Re: Nadprodukcja 23.11.05, 19:31
        Szpinak i jajko mialam zalecone podawac jak dziecko skonczy rok.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka