Dodaj do ulubionych

Mała nie chce cyca

08.01.06, 09:37

Cześć dziewczyny
Mam problem, mianowicie moja Kalinka (4 miesiące i 18 dni) ostatnio strasznie
mało je. Praktycznie tylko wtedy gdy ma ochotę na drzemkę (czyli co około 2,5
h), niby te przerwy nie sa duze, ale ona strasznie malutko ssa. Po prostu
zasypia przy piersi. Robi 2 kupki dziennie, kiedyś było 5. Nie wiem, może
powinnam zacząć ją dokarmiać?
Agata
Obserwuj wątek
    • kalinkaagata Re: Mała nie chce cyca 08.01.06, 09:55
      A i jeszcze mam takie pytanie:czy powinna sie juz turlać?
      Koleżanki mówiły mi, że ich pociechy z zapałem turlały sie już w tym wieku.
      Kalin leży na brzuszku, juz nawet chetnie, przewraca się z plecków na boczki,
      ale sie nie turla. Wracając jeszcze do odrzywiania, to podawałam jej marchewke
      Hippa, tak dwie łyzeczki, ale wyplówa (lekarka powiedziała, że mogę, jezeli
      takie jest moje zyczenie). Jak to było z waszymi pociechami?
    • jakw Re: Mała nie chce cyca 08.01.06, 11:08
      W tym wieku robienie kupek nie musi być czynnością całodobową, poza tym
      dzieciaki, mające wprawę w jedzeniu, nie zużywają już tyle czasu na jedzenie.
      Zwłaszcza że podałaś marchewkę. U nas po wprowadzeniu zupek ilość kupek spadła
      zdecydowanie. Jeśli się marwisz - skontroluj przybieranie na wadze.
      Dzieci w tym wieku mogą mieć jeszcze odruch wypluwania wszystkiego co nie jest
      smoczkiem czy piersią - albo mała nie lubi marchewki.
      Turlać się jeszcze wcale nie musi.
      • fiona_sz Re: Mała nie chce cyca 08.01.06, 11:29
        Ilość kupek zmniejsza się z wiekiem, to że robi 2 na dobę w wieku 4 m-cy to i
        tak sporo, poza tym jakby była głodna to by płakała, więc się najada. Najlepiej
        skontrolować przybieranie na wadze.
    • gepik76 Re: Mała nie chce cyca 10.01.06, 00:11
      co ja mam powiedziec moja coreczka ma 3 miesiace robi jedna kupe na 7 czasem 10 dni( lekarz
      powiedzial ze po mleku matki to jest w normie) Je bardzo malo tylko pierwsze mlekopotem juz nie ma
      szans zeby dalej ssala. moje karmienie trwa max.10 min. i co 3 albo 4 godziny . na razie nie ma
      niedowagi ale troche sie tez denerwowalam. gaba
      • smellson Re: Mała nie chce cyca 10.01.06, 10:49
        chyba po prostu nabierają wprawy w ssaniu i ciągna cyca coraz krócej- moja Mała
        też jadła nawet i godzinę a od kiedy skoczyła 3 mce- 10-15 minut i koniec
        jedzienia... w sumie to nawet zaczyna mnie to cieszyć, zwłaszcza w nocy :)-
        jeśłi przybera na wadze i nie płacze z głou to nie ma się czym martwić
    • z1mka Re: Mała nie chce cyca 10.01.06, 11:10
      Witam. Moja mała do niedawna także nie chciała cyca. Przez pierwszy miesiąc
      jadła z wielkim apetytem, kolejne dwa miesiące były dla mnie koszmarem.
      Zwłaszcza gdy lekarz stwierdził, że jest lekko niedożywiona (idzie 3-cim
      centylem) Zaczełam ją dokarmiać, jednak nie wiele to dało. A cycuś musiałam jej
      wpychać ukradkiem przez sen (tylko wtedy się zassała i zjadła co nieco). Robiła
      sobie 5-cio godzinne przerwy między posiłkami (tyle to ja nawet nie wytrzymuję).
      Teraz ma prawie 5-mcy i od momentu gdzy dałam sobie spokój z karmieniem na
      siłę, zaczęła ładnie jeść (co 2, 3 godziny) ale też dużo nie wypija, widocznie
      to jej wystarcza. Jest zadowolona. A co do kupek hmmm jedna na dwa trzy dni
      czasem rzadziej. Cieszyć się że mniej pieluch;) Nic się nie martw, te małe
      łobuzy najlepiej wiedzą ile chcą i jak często chcą jeść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka