stepnat 21.01.06, 20:38 karmię dziecko piersią, ale pojawił się problem, gdyż okazało się że mała ma skazę białkową.co mogę zatem jeść ? proszę o jakieś konkretne przykłady dań, bo lekarz udzielił mi jedynie ogólnej odpowiedzi na to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: co jeść przy diecie bezmlecznej? 21.01.06, 23:52 Wykluczyć wołowine i cielęcinę (to samo białko co w mleku). A jeść jak najnormalniej. Tyle że: - jesli zupa, sos, to nie zabielać smietaną (inni domownicy chlapną sobie bezposrednio na talerz); - pizza jest wykluczona, ale tylko ze względu na ser, jesli ktoś lubi placek z warzywami i mięsem to moze jeść; - czytać etykiety na ciastach i ciastkach, nawet serwatka jest w początkowym okresie wykluczona, ale na przykład szarlotkę na kruchym ciescie i bezmlecznej margarynie, czy biszkopt, mozna zjeść; - wbić sobie w głowe, ze lody tylko sorbetowe, ze z glutowatych deserów budyn jest tabu, ale kisiel i galaretka OK - ruskie pierogi jadac tylko w bieda-wersji (ziemniaki z cebulką zamiast ziemniakow i sera z cebulką), pierogi z serem sa tabu, pierogi z owocami polewac masłem albo jesc suche, nie wolno smietaną. Generalnie, lodówka z nabiałem to wróg a wszedzie indziej mozliwi partyzanci czyli trzeba czytac etykiety. Czytac etykiety. I jeszcze raz czytac etykiety. Da sie zyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mowi32 Re: co jeść przy diecie bezmlecznej? 22.01.06, 12:29 I jeszcze uważaj na kiełbasy - czasem dodają wołowinę. Czytaj dokładnie etykiety. Idź na forum alergie - tam jest więcej na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia101 Re: co jeść przy diecie bezmlecznej? 22.01.06, 17:36 mam ten sam problem... w piątek pediatra powiedział, ze mój syn ma skazę białkową. Czy mam rozumieć, że czytając skład na etykietach mam unikać żywności, która zawiera mleko, czy czegoś jeszcze??? Odpowiedz Link Zgłoś
stepnat Re: co jeść przy diecie bezmlecznej? 22.01.06, 17:43 mój lekarz powiedział, że chodzi głównie o mleko, jego wszelkie przetwory oraz jajka i wszystko, co je zawiera.jestem załamana.do tej pory 90% mojej diety to był nabiał.nie wiem ile wytrzymam jeszcze jedzenie wędliny.....:( Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: co jeść przy diecie bezmlecznej? 22.01.06, 21:47 Z własnego doświadczenia - jeśli powiedział Ci to pediatra bez żadnych wnikliwszych badań, skonsultuj się z alergologiem. Skaza białkowa jest teraz bardzo "modna" i panuje ogromna nadrozpoznawalność tego schorzenia. A matki potem bez sensu katują się dietą bezmleczną i odwapniają organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
cancerrr Ja też!!! :( 23.01.06, 01:56 Ja na razie tylko podejrzewam skaze u mojego dziecka. Ma niecale 6 mies, karmie na razie tylko piersia, dotychczas jadlam spro nabialu. Skóra dziecka okropne sucha, na buzi luszczy sie, szorstka, czerwona, swedzi go, najgorzej za uszkami i pod kolankami, i paszki. Od paru dni wykluczylam nabial zupelnie i czekam na efekt. Stalo sie to po tym jak przemylam Małemu buzie mlekiem (moze glupi pomysl ale woda w kranie- Krakow- syfiasta nawet po przegotowaniu). Momentalnie buzka czerwona z bialymi plamami, spuchnieta, kichanie. Czy mleko krowie ktore pilam i przeniknelo do mojego organizmu i mleka dzialalo podobnie jak kontakt bezposredni mleka ze skórą??? Wapn trzeba jakos uzupelnic... kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54926,1329741.html "Może się zdarzyć, że będziesz musiała na pewien czas całkowicie wyeliminować mleko i jego przetwory ze swojej diety. Mleko jest bowiem silnym alergenem i u niektórych niemowląt wywołuje uczulenie. Jeśli przytrafi wam się coś takiego, zamiast się denerwować, postaraj się dostarczyć organizmowi wapń w innej postaci. Jedz sardynki z ościami, łososia, soję, zielone warzywa (jarmuż, brokuły), fasolę, różnego rodzaju kasze, ziarno sezamowe. Pogryzaj migdały, orzechy brazylijskie, ziemne i włoskie, a także pestki słonecznika i dyni." Czy jajka tez wykluczyc? A mleko kozie? Mleko sojowe? Prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś