Dodaj do ulubionych

Relaktacja.

10.03.06, 12:10
Witam wszystkie Panie. Mój syn ma skończone 4 m-ce. Gdy miał 2 miesiące musiałam przerwac karmienie i podać butelkę. Teraz tego żałuję i chciałabym wrócić do karmienia piersią. Niestety pokarm mi już prawie zanikł ( odciagałam ale nie wychodzi, piłam herbatki tez nic z tego) a mały nie chce ssać. Czy macie jakieś metody na powrót do karmienia. Pomóżcie. Na pomoc konsultanta raczej nie mam co liczyć bo takowego w okolicy nie ma.
Obserwuj wątek
    • marrgos Re: Relaktacja. 10.03.06, 20:56
      Przede wszystkim nie możesz się denerwować że Ci nie wychodzi. Trzeba się nie
      martwić, pomyśleć o dziecku z czułością, nie nerwowo pomasować biust. Nie
      zniechęcać się kiedy nic nie wyjdzie, uda się za chwilkę. Potrzeba na to trochę
      czasu. Odstresować siebie i maluszka, pozwolić mu pobawić się piersią,
      spróbować czy mleczko nie zacznie lecieć a kiedy dziecko się zainteresuje
      spróbować karmić. Karmienie to nie jest czynność mechaniczna.
      Ja karmiłam starszą córkę przez 3 lata, nie mogłyśmy przestać. Nawet po półtora
      miesięcznych wakacjach spędzonych beze mnie gdy miała dwa lata nie chciała
      zrezygnować z ulubionej przyjemności. To ja zmusiłam ją w końcu do rezygnacji,
      bo ile można. Teraz znów jestem w ciąży i mam nadzieję że mi się uda.
    • maff1 Re: Relaktacja. 12.03.06, 22:41
      mat.eo napisała:
      > Na pomoc konsultanta raczej nie mam co
      > liczyć bo takowego w okolicy nie ma.
      wiesz to napewno?
      sprawdzałaś tu:
      www.laktacja.pl/komitet/konsultanci.html
      i tu:
      www.laktacja.pl/problemy/poradnie.html
      lecz nie zawsze poradnia zatrudnia certyfikowanego konsultanta.
      i jeszcze tu:
      www.bonamater.waw.pl/karmienie_piersia_konsultanci2.php
      Poniewaz Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią nie podaje aktualnej listy
      konsultantów warto moze ich sie o to zapytać
      www.laktacja.pl/
      A w kwestii powrotu - nie ma gwarancji że włozony wysiłek (w tym takze
      finansowy) i poswięcenie przełożą się w sukces. Czasem warto cieszyć sie tym co
      jest, widzieć ze dziecko jest zdrowe i rozwija sie. Brak pozytywnego rezultatu
      moze wywołać niepotrzebny stres i nerwowość - co tobie i twemu dziecku nie jest
      potrzebne.

A herbatki tylko wspomagają laktacje - nie nalezy po nich oczekiwać pojawienia
      sie wzmozonej laktacji.
      ciepło pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka