Dodaj do ulubionych

odciąganie pokarmu

13.04.06, 12:00
Za miesiąc wracam do pracy. Próbuję już ściągać pokarm. Oczywiście nie jest
łatwo. Na początku udawało mi się ściągnąć 20 ml, dziś - 80 z jednej piersi.
Prójuję też nauczyć małą picia z butli. Jest wrzask, są łzy, mnie serce pęka,
ale jestem twarda, bo boję się, żeby nie ogłosiła strajku głodowego jak wrócę
do pracy. Mam kilka pyatń:
1. Jak często próbować ściągać pokarm, żeby piersi się przyzwyczajały?
2. Czy mogę mieć problemy z laktacją przez to, że ściągam (nawały, zastoje)?
3. Ile powinno się sciągnąć max pokramu podczas jednego odciągania? (z jednej
piersi)
4. Jeżeli nie uda mi się ściągnąć odpowiedniej ilości pokarmu dla małej po
powrocie do pracy, co można podawać do jedzenia 4 miesięcznej dzidzi?

Dziękuje za rady
Obserwuj wątek
    • aretta5 Re: odciąganie pokarmu 14.04.06, 13:39
      czesc, ja tez niedawno wróciłam do pracy i swego czasu borykalam się z podobnymi
      problemami jak ty. Po pierwsze nie rób niczego na siłe, u mnie pierwsze zbyt
      nadgorliwe próby ściągania pokarmu skonczyły sie poranionymi brodawkami. Jesli
      chodzi o ilość pokarmu jaka powinnas ściągać to zależy od tego ile twoje dziecko
      zjada, przynajmniej tak orientacyjnie. Wówczas będziesz wiedziała jak duża
      powinna być odciągnięta przez ciebie porcja. Nie spodziewaja się jednak, że
      odrazu uda ci się odciągnąc żądana porcję. Pirsi muszą się przyzwyczić do nowej
      "wydajnosci", może to potrwać nawet miesiąc - moim to "zajęło" jakiś 2 tyg.
      Jesli nie uda ci się z odciąganiem zawsze zostaje ci jeszcze mleko modyfikowane.
      Ja wprowadziłam miesznkę (Enfamil Premium LIPIL), podawałam ją mojemu synkowi
      raz dziennie. Poczatki były straszne bo wcale nie chciał jej jeść, ale powoli
      udało się go jakos "przekonać".Poza tym za radą pediatry zaczelam jej wprowadzc
      stale pokarmy. Mam nadzieję, że moje doświadczenia na coś Ci się przydadzą.
      Życze powodzenia.
      • iwonagos Re: odciąganie pokarmu 14.04.06, 21:42
        Brdzo dziekuję za rady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka