Dodaj do ulubionych

jedna piers wieksza od drugiej

20.04.06, 09:56
...wiem, ze to normalne. Ale czuje, ze w jednej mam b. malo pokarmu. Maly nie
chce tez jej za bardzo ssac - woli ta pelna. Jak sie pozbyc asymetrii?
Obserwuj wątek
    • asiula1984 Re: jedna piers wieksza od drugiej 20.04.06, 10:36
      ja mam tak samo-jedna pierś produkuje gorzej i mała też nie chce jej ssać.ja
      zaczęłam ściągać z tej piersi tak że lewą karmię normalnie a prawą ściągam kilka
      razy dziennie i podaję butlą.ja miałam jedną brodawkę niewyciągniętą i mała jej
      nie chciała.pozdrawiam
    • marki0 Re: jedna piers wieksza od drugiej 21.04.06, 00:04
      też tak mam. W pierwszej ciazy było ok miałam równe i ilosć pokarmu była taka
      sama, a teraz jakby powaryjowały. a staram się przystawiać po równo a nawet do
      tej mniejszej częsciej, ale jak napływa to wyrażnie czuję to tylko w tej drugij.
      a juz wogóle super wygladam po nocy /jak małej zdezry sie przespać bez
      budzenia/. Jedna jest ogroooomna a koszula ulana, a druga prawie że normalna.
      sama nie wiem jak to mozliwe. Sma kiedys chciałam być doradcą i wiedziałam że
      pokarm jest w głowie i ze zalezy od stymulacji i od tego jak intensywnie dziecko
      je. Ze jest go tyle ile potrzeba, ze dziecko samo wyreguluje ilosc. A teraz przy
      drugim raz że widzę że tego pokarmu jest mniej. Wkładki laktacyjne nie sa i
      praktycznie nie były mi potrzebne/przy pierworodnym nie mogłam do roku wyjsc bez
      nich z domu/. a do tego taka nie równa ta laktacja. Fakt, mam teraz wiecej
      stresu, bo juz jedno jest, alergik jak cholera, drugiej tez wiele nie brakuje,
      sma na diecie, kazdemu gotuj co innego, zakupy, dom, i dwójka dzieci na głowie,
      jakaś tam edukacja starszego i jakieś tam problemy wychowawcze z nim. Słowem
      dzień to maraton. Jak komus jest cięzko z jednym niech fundnie sobie kolejne i
      niech nie narzeka. Jak zostaję tylko z jednym to niczym wakacje! Śłowem jest
      tego sporo i to biorę jako przyczyne tej obnizonej laktacji. A może się
      myle?!Może pani do mojego postu też sie ustosunkuje?
      • monika_staszewska Do marki0 21.04.06, 14:15
        Doświadczenie pokazuje, że bardzo często przy kolejnych dzieciach laktacja
        normuje się bardzo szybko (piersi robią się -przepraszam z wyrażenie -
        sflaczałe) i w ogóle nie ma problemu z wyciekającym mlekiem, pełnymi piersiami
        itp. Wydaje mi się, że Pani nie ma obniżonej laktacji tylko dziecko preferujące
        jedną pierś i dlatego w jednej jest nadprodukcja (pierś bardziej stymulowana
        wolniej dopasowuje rozkręconą nadmiernie laktację), a w drugiej unormowana
        laktacja do mniejszych potrzeb. Być może ta różnica w wielkości pozostanie na
        cały czas karmienia jeśli dziecko będzie nadal jedna pierś preferowało.
        Szczęśliwie po kilku miesiącach po pożegnaniu z karmieniem piersi wrócą do
        swoich "starych" wielkości.
        pozdrawiam :)
        monika staszewska
    • monika_staszewska Re: jedna piers wieksza od drugiej 21.04.06, 14:15
      Czasami tak się dzieje, że dziecko woli którąś pierś i w efekcie laktacja jest
      różna w dwóch piersiach. Dla wyrównania można spróbować zaczynać większość czy
      wręcz wszystkie karmienia od mniejszej piersi, dodatkowo może się przydać
      sztuczka z przystawianiem dziecka raz w pozycji spod pachy raz trzymając
      malucha przed sobą (chodzi o to, żeby dziecię zawsze leżało na tym samym boku
      dzięki czemu będzie myślało, że jest zawsze przy preferowanej piersi). Ale
      jeśli młody człowiek zaprze się na jedna pierś to właściwie nic nie da się
      zrobić. No chyba, że będzie Pani z tej drugiej stale, regularnie odciągała
      pokarm. Ale nie wiem czy jest sens wpędzać się w taką dodatkową pracę.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka