Dodaj do ulubionych

Do Pani Moniki!

12.05.06, 10:35
Witam.
Od tygodnia leczę antybiotykiem zapalenie piersi. Karmię jedną, a z drugiej
chorej regularnie odciagam pokarm. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że w
chorej piersi ciągle wyczuwalne sa guzy i to w okolicy brodawki (dokładnie na
otoczce)i dziecko nie moze sie przyssac, nie wciąga całej sztywnej otoczki.
Mam pytanie, czy to samo przejdzie i kiedy (te stwardnienia)czy wskazane sa
masaże, ugniatanie piersi itp. Dodam, ze po odciągnięciu laktatorem tez
stwardnienie jest obecne. prosze o porade, bo boje sie ze synek nie bedzie
chcial pic z drugiej piersi. Pozdrawiam. Anna
Obserwuj wątek
    • maff1 Re: Do Pani Moniki! 12.05.06, 10:42
      czy poza antybiotykiem przykładasz kapustę? bo zapewne ona by pomogła.
      • kalta Re: Do Pani Moniki! 12.05.06, 12:38
        3 tygodnie temu przeszłam to samo, w poradni laktacyjne dostałam antybiotyk
        gdyż przez kilka dni miałam wysoką temp. Po tygodniu wszytsko minęło, ale chorą
        pierś rozgrzewałam następnie ściągałam pokarm i po tym zimna kapusta jako okład
        i tak starałam się działać co 2 godziny gdyż moja córcia nie miałą ochoty na tę
        pierś dopiero pod koniec kuracji zaczęła ją troszeczkę ssać. Po tych wszystkich
        zabiegach z tej piersi leci mniej mleka, ale stopniowo wszytsko wraca do normy.
        Nie masuj piersi gdyż mogą popękąć pęchcerzyki mleczne i wówczas będzie problem.
        • mitoch Re: Do Pani Moniki! 12.05.06, 21:12
          Bardzo dziekuję za wszystkie informacje!
          Konsultantka laktacyjna zaleciła branie antybiotyku przez 10 dni,niedługo upływa
          ten termin, w piersi zaszła zmiana o tyle że już nie pobolewa i nie jest
          czerwona i gorąca, zgrubienia=stwardnienia pozostały. Zostaje mi kolejna wizyta
          w poradni laktacyjnej.
          Jeszcze raz dziekuje
          Anna
    • monika_staszewska Re: Do Pani Moniki! 12.05.06, 14:23
      Przy zapaleniu zarówno ogrzewanoe jak i masowanie (nawet delikatne, mocne nigdy
      nie powinno być) nie są wskazane. Podstawą leczenia jest częste przystawianie
      dziecka do chorej piersi lub czeste odciąganie. Jesli po tygodniu takiej pracy
      (i stosowaniu antybiotyku) nie ma poprawy trzeba sie piersi przyjrzeć. Na
      odległośc nie jestem Pani w stanie powiedzieć cóż to są owe stwardnienia (może
      być nie wyleczony stan zapalny, moze być torbiel mleczana itd) dlatego bardzo
      proszę skontaktować się z laktacyjnym specjalistą, który obejrzy piers i powie
      i co dalej z nimi robić .
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka