Dodaj do ulubionych

Pomocy nie chce jeść

15.06.06, 19:57
Mam ostanio ze swoją córeczką problem, zaczeła właśnie 4 miesiąc, nie chce
jeść z cycusia krzyczy jak ja probuje karmić daje się tylko na spiąco, nie
jest zaprzyjaźniona ze smokiem gryzaczkiem nie dokarmiam jej problemem jest
to że zaprzyjaźnila się z kciukiem i ssie go tak namietnie że zauwazyłam w
nocy jesli bym tego nie pilnowała to by sie nim zaspokoiła chyba. W ciagu
dnia robi sobie nawet 5 godzinne przerwy boję sie że w te uply sie odwodni
nie chce jej dopajac bo uważam że pokarm kobiety zmienia sie jesli jest upał
i nie jest to konieczne co mam robic POMOCY!!!
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: Pomocy nie chce jeść 19.06.06, 14:53
      A w nocy tez nie ma ochoty na jedzenie? Czy dłuższa przerwa jest tylko w ciągu
      dnia? Czy próbowała Pani utrudnić (choćby poprzez zakładanie na łapki
      skarpetek) notoryczne ssanie kciuka - jeśli tak to czy była jakaś zmiana w
      checi do jedzenia? od kiedy dziewczę nie ma ochoty na jedzenie? Jak wyglądają
      przyrosty masy ciała?
      • mrowka1976 Re: Pomocy nie chce jeść 24.06.06, 20:13
        Pani Moniko, mam ten sam problem, corka chce jesc tylko przez sen, w dzien nie
        sposob jej przystawic (ale probuje, raz na kilka dni zalapie). W nocy je, ale
        tez ssie namietnie kciuka, co do rekawiczek to zakladalam i wtedy przyrosty
        wagi byly wieksze (srednio 120-130g tygodniowo), ale jakies ostatnie 2 tygodnie
        zdjelam jej rekawiczki, zeby cwiczyla raczki i w ciagu ostatnich 20dni przytyla
        200g (spadla z 75 centyla na 50). U nas problem zaczal sie jak mala skonczyla 2
        miesiace. Przez 2 pierwsze miesiace tyla ladnie okolo 1 kg miesiecznie, w 3
        miesiucu odkryla kciuka i przytyla 480g. Teraz ma 3 miesiace i 3 tygodnie i
        jest tragicznie. Bardzo prosze o rade, bo juz nawet przez sen nie chce za
        bardzo ssac, ssie aktywnie tylko przez pierwsze 2-3 min. jak mleczko samo leci,
        a potem tylko trzyma piers, moze tak trzymac i 30-40min, a jak jej wyjme to
        bierze sobie kciuka.
        • monika_staszewska Re: Pomocy nie chce jeść 27.06.06, 09:47
          Rozumiem, że jest bez smoka natomiast przejawia uwielbienie dla kciuka. skoro
          utrudnienie w postaci rękawiczek przyniosło efekt to można do niego wrócić. być
          może warto tez karmić w zaciemnionym pomieszczeniu. Jak tylko przestaje ssać
          aktywnie to można zabierać pierś i jeśli nie ma rękawiczek uniemożliwiać
          wsadzenie kciuka do buzi. Jeśli to spowoduje powrót do piersi dobrze jeśli nie
          też dobrze - można się pobawić i ewentualnie za jakiś czas znowu zaproponować
          pierś. Można też zastosować metodę "zamęczyć człowieka" - jak kończy się
          aktywne ssanie trzeba zacząć drapanie po plecach lub po stopie, jeśli aktywne
          ssanie wróci drapanie ustaje jeśli ssanie się kończy drapanie wraca itd.
          ewentualnie proszę jeszcze zadzwonić pomyślimy czy nie chodzi o coś jeszcze.
          pozdrawiam :)
          monika staszewska
      • kafkaik Re: Pomocy nie chce jeść 26.06.06, 11:02
        Pani Moniko wyglada to tak że w nocy chce jeść przybiera według mnie troszke za
        mało około 100g na tydzień, ochoty na jedzenie nie ma tak od 3 tyodni,
        zakładnie skarpetek nic nie daje bo tą przeszkodę już opanowała ssie przez
        materiał, dluższe przerwy są tylko wciągu dnia.
    • mpm79 Re: Pomocy nie chce jeść 26.06.06, 15:36
      Ja tez mam taki problem. Moja Mała ma 4 mce i w ciągu 6 tyg przybrała 300g.
      Dostałam skierowanie na morfologie i badanie moczu. Wyniki wyszły dobre. lekarka
      kazała mi dokarmiać. Dormiam tylko wieczorem ale córka nie chce jesc z butelki a
      raczej nie umie. Karmienie piersią to walka pierś-kciuk. Ja pierś ona kciuk.
      Próbowalismy dac smoczka (aby nie ssała tak kciuka)ale nie chce. Nie wiem co
      robić;-(((
      • mamapiotrka Re: Pomocy nie chce jeść 04.07.06, 14:42
        Może odciągnąć 1 porcję mleka (można uzbierać przez czły dzień) np. 50 lub 100
        ml i podać - żeby zobzczyć ile dziecko zjada i (jakimi zasobami dysponujemy).
        Jeżeli np. jest za mało pokarmu, to może trochę pobudzić laktację.
    • mamapiotrka Re: Pomocy nie chce jeść 04.07.06, 14:38
      Weź pod uwagę, że dziecko może mieć niedobór żelaza, np. jeżeli w ciąży Ty
      miałaś słabą morfologię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka