Dodaj do ulubionych

karmienie piersia a zoltaczka fizjologiczna

29.08.06, 15:18
zaczne moze od tego ze moj maluch mial infekcje drog moczowych.i zoltaczke .
po wyleczenieu infekcji zoltaczka nadal jest. bilirybina spada bardzo bardzo
powoli karmie malego piersia wiec nie wiem czy to sie przyczynia.maly ma 2
tyg a bilirubina podad 14.wypisali nas ze szpitala twierzdac ze moze spadac
tak do 2 mies!! macie moze jakies doswaidczenie?
Obserwuj wątek
    • mea8 Re: karmienie piersia a zoltaczka fizjologiczna 29.08.06, 16:14
      Karmienie piersią przedłuża żółtaczkę, tak samo wcześniactwo i bycie chłopcem:)
      U nas byly wszystkie trzy powody i męczylismy się 4 tygodnie. Po tym czasie jak
      ręką odjął. Ale warto kontrolowac bilirubine. Gdyby niestety rosla albo stala w
      miejscu trzeba znow przebadac wszystko.
      • myszkina1 Re: karmienie piersia a zoltaczka fizjologiczna 29.08.06, 18:55
        U nas żółtaczka trwała 4 miesiące... Nie powiem, że nie ma się czym martwic...
        Jesli bilirubina spada bardzo powoli, to przepajaj maleństwo wodą z glukozą -
        płaska łyżeczka od herbaty na 100 ml wody (koniecznie niech się woda z tą
        glukozą zagotuje - to jest dwucukier, dziecko nie potrafi go dobrze trawić).
        Dawaj między karmieniami - ile wypije tyle wypije i nic na silę. Nam kazali
        karmić jak najczęściej, minimalnie co 3 godziny. Im więcej dziecko je i pije
        tym szybciej się ta bilirubina wypłucze. Nam po 2 miesiącach (bili około 9)
        dali w końcu luminal (czopki, przyspieszzją wydalanie bilirubiny). Po tym
        drastycznie poziom bili spadł. Bądź dobrej myśli - niebezpieczy jest ponoć
        tylko wysoki poziom bilirubiny a nie przedłuzone powolne opadanie podwyższonego
        poziomu - czyli nibezpieczne jest jak bili wynosi jakoś ponad kilknaście (u nas
        24!!!). U Was poziom nie zagraża uszkodzeniem mózgu czy innymi powikłniami,
        więc nie panikuj. Pozdrawiam :)))
    • frodolin Re: karmienie piersia a zoltaczka fizjologiczna 29.08.06, 20:20

• bibba Re: karmienie piersia a zoltaczka fizjologiczna 29.08.06, 21:37
        w anglii na zoltaczke fizjologiczna nie daja nic, nie testuja, i nie przerywaja
        karmienia piersia. trojka moich dzieci miala zoltaczke i na szczescie przeszlo
        samo.
        • edyta9936 do bibba ☺!! 01.09.06, 13:25
          Hej pozdrawiam....fajnie, że napisałaś.....strasznie mnie podtrzymałąś na
          duchu!!!!!Proszę napisz w jakim masz wieku dzieci.....napisz na temat tej
          żółtaczki coś więcej....Mam 2 m-ce synka i miałam ten sam problem!!!Dzięki
    • jogga Re: karmienie piersia a zoltaczka fizjologiczna 29.08.06, 21:53
      Miałam ten sam problem z moją córeczką. Wypisano nas ze szpiatala z poziomem
      bilirubiny 13,8 a 4 tyg. później poziom ten spadł do 12,8-czyli bardzo mało.
      Jeden z pediatrów przepisał nam antybiotyk (colistin)dla przywrócenia flory
      bakteryjnej jelit, co niby miało pomóc przy przedłużającej sie żółtaczce(????).
      Skonsultowałam się w tej sprawie z innym pediatrą, który stwierdził że poziom
      trzeba przebadać za dwa tygodnie i wykrył przy okazji u Zuzi chore uszy -
      przepisał też kolejny antybiotyk!!!Jestem przeciwniczką antybiotyków więc
      poszłam do jeszcze jednego pediatry, który po pierwsze wykluczył zapalenie
      ucha, po drugie nie kazał nam nic robić z żółtaczką poza podawaniem raz na noc
      pół czopka luminalu. Dziś po żółtaczce pozostało wspomnienie a antybiotyki leżą
      w lodówce i oby się nigdy nie przydały. Co do karmienia piersią przy żółtaczce
      to rzeczywiście specjaliści radzą odstwienie od piersi na dobę, dwie lub
      przegotowywać własny pokarm. Ja nic takiego nie robiłam.Najprawdopodobniej u
      nas powodem tej przedłużającej się żżłżtaczki był konflikt głównych grup krwi
      (mojej i dziecka)- spada wtedy poziom hemoglobiny u dzieciątka. Pozdrawim i
      życzę dużo zdrowia.
    • roziii Re: karmienie piersia a zoltaczka fizjologiczna 29.08.06, 21:54
      u nas takze zoltaczka dlugo trwala cos ok 1,5 mieisaca bylko po nim widac ale
      poki byl na cyccu wszyscy mowli ze jest dobrez i samo przeszlo ale trwalo dlugo
      • doris992 Re: karmienie piersia a zoltaczka fizjologiczna 29.08.06, 22:46
        u nas trwała ok 3 msc, tak więc z doświadczenia: woda z glukozą nie pomogła
        (albo w niewielkim stopniu, odstawienie od cycusia też nie, tylko kłopot z tym
        był, dopiero lekarz przepisał jakis lek, taki biały proszek robiony na
        zamówienie, ponoc tez on jest dobry na kolki ( nie pamiętam teraz nazwy) i jak
        ręką odjąć. Najlepiej poczekaj jeszcze 2 tygodnie i jak dalej tak będzie udaj
        się do pediatry.
    • agamamaani Re: karmienie piersia a zoltaczka fizjologiczna 29.08.06, 22:53
      mi przy pierwszym dziecku nawet zalecano karmienie ( i to jak najczęstsze)
      własnie podczas żółtaczki -dodam, że ta utrzymywała isę dość długo - bo 3
      miesiace - nic żadnych leków nie podawałam - tylko woda i moje mleko.
    • moneczka Re: karmienie piersia a zoltaczka fizjologiczna 30.08.06, 13:12
      dziekuje slicznie za odpowiedzi.w 5 dobie odstawilam malego od piersi tak
      radzila pediatra na jedna dobe .maly bardzo meczyl sie po tym sztucznym
      mleczku.cala noc plakal. ale bilirubina i tak wzrosla wtedy pediatra dala
      skierowanie do szpitala po badanich okazalo sie ze jest ta infekcja
      nieszczesna.i tak dostawal przez 10 dni antybiotyk. mielismy tez naswietlanie i
      codziennie ktoplowke z glukoza.lekarz pracujacy w szpitalu kazal za 2 tyg
      sprawdzic poziom bilirubiny.poniewaz stwierdzil ze jak bylismy w szpitalu
      codziennie pobierali mu krew i lepiej zeby sie teraz zregenerowala bo moze byc
      anemia.bardzo boje sie tego zeby nie wzrosla ta zoltaczka bo na oko jest barzdo
      zolty nawet jak by bili byla 20 i tak ta zolc by byla taka sama.wiec pozostaje
      mi czekac te 2 tyg w nerwach.jeszcze raz dziekuje za odp.
      • kressska Re: karmienie piersia a zoltaczka fizjologiczna 30.08.06, 16:15
        pozdrawiam Cię serdecznie ,łaczy nas sprawa zółtaczki:)ja już u mojej córci
        przezwyciezyłam choróbsko, leczona była wylącznie 2 razy dziennie pol czopkiem
        luminalu bez odstawiania od piersi.Za chiny nie chciałam odstawić ,bo uwazałam
        ze bedzie mi trudno wrócić do karmienia.na szpital nie zgodziłam sie
        uwazajac,ze nic dobrego nie bedzie ,gdy mała bedzie z dala ode mnie ( możliwość
        na oddziale wyłącznie wizyt rodziców) i jest okey, w czwartek pierwsze
        szczepienia...wiec pomalutku głowa do góry:)trzymaj sie dobrego pediatry
        • edyta9936 jogga dzięki, pocieszyłaś mnie...... 30.08.06, 17:24
          Hej dziewczyny dzięki, dzięki za post odn. tej cholernej żółtaczki.strasznie
          mnie pocieszyłyście....dzisiaj właśnie złapałąm doła, ryczałam z powodu tego
          problemu.Mam synka 2-mce ma i ten sam problem. W szpitalu nie wzieli mi synka
          do badania poziomu bilirubiny tłumacząc że nie samo zażółcenie skóry bierze się
          pod uwagę kontrolując bilirubinę w szpitalu (co jeszcze nie wiem??!!. Siostra
          środowiskowa na wizycie kazała się nie przejmować....doktor na wizycie
          patronażowej po 2 krotnym obejrzeniu małego w odstępach czasowych też nie kazał
          nic robić. Tak, że karmię piersią, synek ma teraz 2 m-ce i teraz dopiero ma
          cerę normalnego koloru. Przyznaję że martwić się martwię.....ale jestem dobrej
          nadzieii. Ma 2 miechy, dobrze przybiera na wadze, śmieje się, gaworzy
          i ....łapie zabawki.
    • doktorantka9 Re: karmienie piersia a zoltaczka fizjologiczna 30.08.06, 17:26
      kochana jako lekarz udziele Ci fahowej porady sciągaj mleko igo przegotuj potem
      podaj dziecku w ten sposóbmleko pozbawiasz estrogenów które powoduja
      hiperbilirubinemie przekonasz sie że to działa ja byłam w takiej samej
      sytuacjii i pelny sukces. w nocy karm normalnie a gotuj w dzień myśle że po 5
      dniach juz bedzie poprawa ale spróbuj do 7 dni. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka