ulfa 03.10.06, 16:05 Czy herbatki laktacyjne albo Karmi pite codziennie przez dłuższy czas mogą zaszkodzić dziecku? Czy można je pić tak długo jak się chce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avanita Re: Herbatki laktacyjne 03.10.06, 17:26 Nie wiem czy te herbatki mogą zaszkodzić dziecku ale słyszałam, że mogą zaszkodzić matce jeśli z nimi trochę przesadzi. Ponoć mogą przyczynić się do zastojów. Odpowiedz Link Zgłoś
lisabette Re: Herbatki laktacyjne 03.10.06, 19:02 Piję herbatkę już 6 m-cy i żadnych zastojów nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: Herbatki laktacyjne 03.10.06, 20:20 A ja nie piję bo to podobno "pic na wodę fotomontaż" jest ;) Podobno działa jak plecebo i dobrze tylko na psychikę kobiety wpływa. Nikt nigdy nie udowodnił że zwiększają laktację. co do szkodliwości to mi pediatra i spec od laktacji odradzali picie bo u niektórych dzieci powodują kolki i wzmożone gazy. Odpowiedz Link Zgłoś
kwaliczek Re: Herbatki laktacyjne 04.10.06, 09:36 a własnie ze to nie do końca pic ;)) co prawda nie wpływaja BEZPOSREDNIO na produkcje mleka ale -ten watek był juz kilka razy poruszany- jak pisała połozna Pani Monika Staszewska,zioła zawarte w herbatce pobudzają apetyt dziecka, które lepiej efektywniej ssie i dzieki temu polepsza się też laktacja Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: Herbatki laktacyjne 04.10.06, 22:14 Oj, nie pamiętam żebym napisała, że herbatki laktacyjne wpływają na apetyt u dziecka - ale może skleroza robi swoje :) Ale... samo picie naparów z ziół mlekopędnych nie zwiększy laktacji, bo to jest "wspomagacz", potrzebne jest intensywne, mechaniczne pobudzenie piersi. To raz. Dwa - jeśli karmienie trwa i nic się niepokojącego nie dzieje nie ma sensu picie ziół. Trzy - dzieci mają prawo zareagować na różne składniki maminej diety, zioła nie są tu wyjątkiem, ale jeśli reakcja ma nastąpić to zwykle pojawia się w ciągu pierwszych kilku dni wprowadzania czegoś nowego do diety. A zatem na pytanie czy długie picie herbatek laktacyjnych (wolałabym pisać o ziołowych naparach, bo wtedy wiem o czym rozmawiam) może zaszkodzić dziecku odpowiem, że nie no chyba, że dziecko źle na nie reaguje a my nie zwracając na to uwagi pijemy je długimi tygodniami. pozdrawiam :) monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
annor Re: Herbatki laktacyjne 04.10.06, 09:28 Ja też piję od 6 m-cy, bardzo pomogły mi na początku kiedy pokarmu było mało. Odpowiedz Link Zgłoś