basia791 28.10.06, 09:23 MAm pytanie. Kiedy najlepiej robić kąpiel żeby dziecko nie płakało i dobrze spało: po czy przed karmieniem; rano czy wieczorem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda_wojciechowska Re: o której i kiedy KĄPIEL 28.10.06, 12:27 Wydaje mi sie, ze dziecko powinno byc kapane wieczorem i pozniej karmione (przed zasnieciem). Moj synek kapany jest miedzy 18 a 19. Chyba dla kazdego maluszka wazne sa stale pory kapieli i najlepiej, jesli kojarzona jest ona z tym, ze pozniej mama przytuli, nakarmi i przyjdzie czas na sen. Odpowiedz Link Zgłoś
angelika75 Re: o której i kiedy KĄPIEL 28.10.06, 17:57 ja kapie ok 20 puzniej karmie i lulu pamietaj ze dziecko karmione przed kapiela musi miec co najmniej godzinna przerwe bo poprostu ci uleje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: o której i kiedy KĄPIEL 28.10.06, 18:04 to musisz dostosowac indywidualnie do swojego dziecka i do tego kiedy jestes mniej zmeczona. Moj maluch nie znosi kąpieli i zawsze po niej bardzo krzyczy i nie daje się uspokoic. Kąpanie go wieczorem powodowało, że o spaniu nie było mowy, taki był zestresowany. Kąpię więc koło południa. wtedy mam tez więcej energii żeby z nim chodzić i uspokajać go Odpowiedz Link Zgłoś
kropelkakolora1 Re: o której i kiedy KĄPIEL 28.10.06, 21:32 Elfik! tak przeczytałam jak napisalaś o tym placzu po kąpieli i w trakcie. Ile Twoj maluszek ma miesiecy? Mój synek też bardzo plakal ale jak zaczelam go owijac w pieluszke tetrowa i tak wkladac do wanienki przestal plakać bo czuł sie opatulony bezpiecznie. A w trakcie wyciagania i przenoszenia na przewijak przytul go do swojego ciala, tak żeby czuł sie bezpiecznie. Może to coś pomoże! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
buzka262 Re: o której i kiedy KĄPIEL 28.10.06, 21:40 Dokladnie, wazne sa stale pory karmienia i kapieli.Moja corcia kapana jest codziennie o godz 18.30.Potem jest karmiona i idzie spac.Mimo iz w ksiazkach pisza zeby najpierw karmic potem kapac , ja robie wlasnie tak i u mnie sprawdza sie to rewelacyjnie.Nie wyobrazam sobie najpierw karmic a potem kapac,na bank nie zasnelaby tak slodko jak teraz.Spi cala noc.Klade ja ok 20 i spi do 7 rano:)))Mam szczescie co??pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kubiaczka007 Re: o której i kiedy KĄPIEL 29.10.06, 00:03 My również owijamy w pieluszkę tetrową i wtedy wkładamy do wody. Mała ma skończone 3 miesiące i spróbowaliśmy ostatnio bez pieluchy, ale bała się (odruch moro - mój mąż mówi na to efekt motyla) kąpiemy wieczorem ok. 20-21 czasami pół godziny po jedzeniu czasami przed, ale nie jak jest bardzo głodna bo wtedy jest płacz w kąpieli. Musisz sobie indywidualnie dobrać porę kąpieli. Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: o której i kiedy KĄPIEL 29.10.06, 19:32 mój synek ma dopiero 16 dni i mam nadzieję, że kiedyś polubi kąpiele. Dzięki za radę. Wiesz, dziwne jest to, że lubi kapiel pod kranem, kiedy ciepła woda mu płynie na plecki a ja trzymam go na dłoni. Tak był kąpany w szpitalu. Teraz wkładam na dno wanienki pieluszskę, żeby się nie ślizgał. Jutro wypróbuję Twoją radę. Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś