Dodaj do ulubionych

Piersi po odstawieniu

IP: *.* 21.03.01, 22:39
Przestałam karmić piersią i zastanawiam się, czy coś może się zacząć dziać teraz z moimi piersiami (odstawiłam dziecko, gdyż "skończył " mi się pokarm). Czego mogę się spodziewać?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Piersi po odstawieniu IP: *.* 22.03.01, 22:34
      Niczego specjalnego - w moim przypadku tylko jeszcze przez okolo tydzien po ostatnim karmieniu zauwazalam drobne kropelki mleka, potem wszystko ustalo (karmilam przez dziewiec miesiecy i moj Maluch sam sie odstawil - na koniec tylko karmilam go rano i wieczorem). \nRenia
    • Gość: guest Re: Piersi po odstawieniu IP: *.* 30.04.01, 10:04
      Właśnie przestałam karmić piersią, niestety pokarm daleej napływa. Odciągam trochę laktatorem, ale tworzy się przecież błędne koło, bo pokarm znów napływa. Co robić?
    • Gość: guest Re: Piersi po odstawieniu IP: *.* 30.04.01, 10:16
      Coś mi się wydaje, że Ani chodzi także o wygląd piersi. Ja skończyłam karmić 3 miesiące temu. Nie miałam wcześniej rozstępów, teraz piersi wróciły do stanu sprzed ciąży, no może są troszeńkę bardziej obwisłe, ale to troszkę. Poza tym w porzo (jak tera mawia młodzież).
      • Gość: guest Re: Piersi po odstawieniu IP: *.* 30.04.01, 10:28
        Agata, ratunku! nie miałaś problemu z napływającym pokarmem po odstawieniu???
        • Gość: guest Re: Piersi po odstawieniu IP: *.* 30.04.01, 10:32
          Nie miałam tego problemu. Może dlatego, że:1. Nigdy nie miałam nadmiaru pokarmu (raczej za mało, dokarmiałam synka odkąd skończył miesiąc); nie miałam nawet nawału po porodzie, co doprowadzało mnie do rozpaczy2. Synek sam się odstawił3. W ostatnich dniach przystawiałam go rzadziej, bo miałam bardzo bolesne i popękane brodawki (nie myślałam, że to oznacza prawie oderwanie brodawki na skutek pęknięcia dookoła, u podstawy - brr). Być może pokarm po prostu sukcesywnie przez to zanikał.PozdrawiamAgata
        • Gość: guest Re: Piersi po odstawieniu IP: *.* 30.04.01, 10:34
          A co do odciągani, to chyba powinnaś to robić tylko wtedy, jeśli piersi są bardzo napęczniałe i czujesz ból i tylko do uczucia ulgi. Inaczej o prostu produkujesz mleko.PowodzeniaAgata
          • Gość: guest Re: Piersi po odstawieniu IP: *.* 30.04.01, 11:23
            Hej,Jeśli nie goni Cię konieczność, to po prostu odstawiaj stopniowo. Przeczytałam gdzieś (chyba Spock), że należy co tydzień zastępować jeden posiłek mieszanką. W ten sposób pokarm zaniknie stopniowo. A na samym końcu ponoć są jakieś leki, które ograniczają napływ pokarmu (z ziół szałwia) - zapytaj lekarza
            • Gość: guest Re: Piersi po odstawieniu IP: *.* 30.04.01, 14:28
              Gosiu, spróbuj odciągać pokarm tak, jak radzi Agata. Tylko wtedy, gdy już naprawdę nie możesz wytrzymać. I tylko trochę, aż odpuści. A może przerwałaś laktację zbyt gwałtownie? Nie można tak po prostu całkiem przestać karmić! Likwiduj po kolei każde karmienie, a nie wszystkie na raz. A co do wyglądu piersi, jest teraz mnóstwo preparatów pojędrniających biust. Sama stosuję taki od roku prawie (bo po drugim dziecku straciły trochę na kształcie) i widzę dużą poprawę. Nie od pierwszego użycia, jasne, ale po jakimś czasie i owszem. I w ogóle nie jest źle!Pozdrawiam, Kasiak :bic:
              • Gość: guest Re: Piersi po odstawieniu IP: *.* 30.04.01, 19:42
                Dzięki za rady. Małego odstawiałam stopniowo, od lutego dostawał pierś tylko na noc i rano. W sobotę odstawiłam go ccałkowicie, a napływ pokarmu bardzo mnie zdziwił. Nie wiedziałam że mam go jeszcze tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka