IP: *.* 03.06.01, 21:27
Powiedzcie mi proszę jak sobie radziłyście jak Waszym pociechom zaczęły wychodzić ząbki. Moja Weronika czasami jak je ściśnie to aż płaczę z bólu. No ale nie chcę jej przecież przestać karmić.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ząbki!!! IP: *.* 04.06.01, 08:28
      Podobno (nie wiem, bo nie sprawdzałam) w tym wypadku powinno się huknąć na dziecko, albo dać lekkiego klapa. Wiem, to brzmi strasznie, ale jeśli alternatywą jest odstawienie od piersi? Jedna znajoma tak robiła, wystarczyło dwa razy i już mały nie gryzie. Mnie malutka też parę razy ugryzła, powiedziałam "Nie wolno!" podniesionym tonem, zrobiła biedulka taką smutną minkę, że się mało nie popłakałam, ale być może zadziałało, bo od dwóch tygodni nie ugryzła ani raz. Wydaje mi się, że dziecko, które ma już ząbki, jest dość dojrzałe, żeby wychwycić nastrój w głosie matki i zrozumieć, że robi coś zlego. Ale mogę się mylić...Aha i jeszcze jedna obserwacja - Misia gryzie mnie wtedy, kiedy nie jest zbyt głodna (dla rozrywki?). Może na przykład, kiedy chce pić, nie dawaj jej piersi tylko herbatkę?
    • Gość: Gruszka Re: Ząbki!!! IP: *.* 04.06.01, 14:14
      Ja w takim wypadku zabierałam jej pierś. "Nie wolno, mamę boli". Pewnie, że nie zrozumiała słów, ale chyba skojarzyła, że ugryzienie oznacza koniec mleczka. Po paru razach problem ustał. Pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka