Dodaj do ulubionych

piers i butelka

IP: *.* 16.09.01, 15:46
czy mozna karmic niemowle piersia a od czasu do czasu zamiast piersi podawac mleko modyfikowane???
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: piers i butelka IP: *.* 16.09.01, 16:37
      Czesc!Mozna, zwlaszcza w sytuacjach, gdy masz za malo swojego mleka. Nie wiem jednak, jak duze jest Twoje dziecko i jak silny ma odruch ssania, niemniej lekarze przestrzegaja, ze jesli dziecko slabo ssie piers i dostanie butelke, to zniecheci sie do piersi (bo to wymaga duzo wiecej wysilku). U mnie efekt karmienia wylacznie piersia ewentualnie zupki lyzeczka byl taki, ze w wieku 7 miesiecy moje dziecko reagowalo awersja na butelke (po kilku nieudanych probach zaczelam mu od razu podawac soczki w kubku). Podzrawiam,Marta
    • Gość: guest Re: piers i butelka IP: *.* 16.09.01, 17:01
      Witam...Moja coreczka od 3 tygodnia zycia jest karmiona i piersia i Nutramingenem. Obecnie ma 3 miesiace i taka sytuacja trwa nadal.Nie moge przejsc tylko na karmienie piersia, bo dziecko ma zaburzony odruch ssania, a tez nie chce przejsc tylko na mleko modyfikowane, gdyz doceniam role mleka matczynego. Jednak taka sytuacja wymaga duzo wysilku, gdyz czesto musze uzywac laktatora, ale ma tez plusy w porownaniu do karmienie tylko butelka, bo w nocy karmie tylko piersia.Serdecznie pozdrawiamDorsi,mama Bianki
    • Gość: guest Re: piers i butelka IP: *.* 16.09.01, 22:40
      WitajRaczej nie jest to wskazane z różnych względów. Nie piszesz dlaczego tak chcesz robić. Jesli chodzi Ci o to, żeby urwać się z domu, to lepiej jest podać dziecku odciągnięty wczesniej pokarm. Mieszanki zostawmy dzieciom, które są karmione sztucznie.Iza
    • Gość: guest Re: piers i butelka IP: *.* 17.09.01, 09:00
      Karmiałam synka piersią i mieszanką (pół na pół) przez 8 miesięcy w powodu braku dostatecznej ilości pokarmu. Nie podawałam mu jednak z butelki, tylko takim skomplikowanym sposobem: podczas ssania piersi podawałam mu mieszankę ze strzykawki przez taką cienką rureczkę, którą umieszczałam mu w kąciku ust. On ssał piers tak silnie, że ciągnął mleko z strzykawki. Mieszankę zaczynałam podawać po około 20 minutach ssania samej piersi. Był to sposób, który zalecono mi w poradni laktacyjnej kiedy okazało się, że mój synek nie przybiera na wadze. Po jakimś czasie udawało mi się dokarmiać go tylko raz - dwa razy dziennie.Ale wydaje mi się, że Tobie chodzi jednak o coś innego - o zastąpienie piersi butelką przez inną osobę. Na to nie umiem Ci odpowiedzieć. Ja podałam synkowi butelkę jako uzupełnienie piersi dopiero jak miał skończone 5 miesięcy.
    • Gość: guest Re: piers i butelka IP: *.* 07.10.01, 21:31
      Zakładając, że twoje pytanie dotyczy możliwości karmienia butelką, z własnego doświadczenia mogę ci poradzić, aby zamiast mieszanki dać dziecku własne odciągnięte mleko. Możesz to robić w dowolnym momencie, bo mleko świetnie się przechowuje zamrożone - nawet kilka miesięcy. Jeśli nie masz problemu z brakiem pokarmu - jest to najlepsze rozwiązanie. Dziecko jest cały czas karmione Twoim mlekiem a Ty nie musisz się bawić w proporcje, dopajanie i uszczuplanie portfela (mieszanki są dość drogie).Czy wiesz, że dzieci karmione przez co najmniej pięć miesięcy mlekiem matki nie chorują na trzustkę? To mówi samo za siebie. Pozdrawiam. Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka