Dodaj do ulubionych

CHUDY POKARM???

IP: *.* 04.03.02, 14:55
Cześć dziewczyny. Mam pytanie,któro od dłuższego czasu mnie nurtuje.Moja córeczka skończyła już dwa miesiące a ja wciąż co dwie dwie i pół godziny a czasem częściej.Przybiera na wadze bardzo ładnie i jest dość grubiutka.Czy mogę mieć chudy pokarm.Skąd mogę wiedzieć czy pokarm jest dobry? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Asia mama Oli
Obserwuj wątek
    • Gość: ATAX Re: CHUDY POKARM??? IP: *.* 04.03.02, 15:36
      Chudy pokarm to bzdura. Szczególnie jesli Twoje dziecko przybiera odpowiednio na wadze. Kobiece mleko zmienia swój skład w zalezności od pory dnia, temperatury otoczenia a także długości karmienia - na poczatku karmienia jest bardziej wodniste a potem dopiero bardziej treściwe. Moi znajomi mieli tak "genialną" specjalistkę od chudego i grubego mleka, ze jak zobaczyła odciagniete mleko, to po jego wygladzie była w stanie stwierdzic, ze jest chude i to jest przyczyną tego, że je co dwie godizny. Zaleciła karmić niemowlaka mlekiem modyfikowanym. Próbowano wmówic mi to samo - wyśmiałam i się skończyło, a ja karmiłam swoje dziecko nawet czasem co 1,5 bo to jest normalne !!!!! I nie ma nic wspólnego z bajkami o chudym mleku.Nie słuchaj i karm dalej.ATA
      • Gość: AgnieszkaP. Re: CHUDY POKARM??? IP: *.* 04.03.02, 16:37
        He, he, ATA, uśmiałam się jak przeczytałam to co napisałaś o "specjalistce od chudego i tłustego " mleka. Zgadzam się z Atą że to bajka.Jeżeli dziecko spędza np. 5-10 minut przy jednej piersi, potem przechodzi na drugą, to faktycznie, może nie dostać kalorii których potrzebuje bo, jak napisała już ATA, pierwsze mleko zawiera więcej cukru a mało tłuszczu ( jest to po ang. foremilk, niestety nie wiem jak to jest po polsku), więc dziecko będzie szybciej głodne. Dlatego ogólnie się zaleca aby najpierw opróżnić jedną pierś, tak aby dziecko dostało to mleko bogate w tłuszcz ( ang. hindmilk ), a potem przenieść się na drugą pierś. Następne karmienie rozpocząć od tej drugiej piersi, i tak na zmianę. Jeżeli dziecko dostaje głównie to "pierwsze mleko" to kupki mogą być bardziej zielonkawe niż żółte. Tak więc karm nie patrząc na zegarek a dziecko dostanie to czego mu potrzeba. I nie martw się że masz za chude mleko.Agnieszka :hello:
    • Gość: NataliaM Re: CHUDY POKARM??? IP: *.* 04.03.02, 17:07
      Ja też powtarzam za poprzedniczkami:NIE MA CHUDEGO POKARMU.Ja też musiałam wysłuchiwać tego typu pytania ze strony "życzliwych"cioć i babć.Twoje dzieciątko widać lubi sobie poleżeć na Twojej "podusi",posłuchać serduszka,a przy okazji napić się...Cóż za sielanka.NIe przejmuj się i karm,nawet te dwie godziny.Moja mała ma teraz 8 mies. i już trochę tęsknię za tymi czasmi,kiedy chciała ze mną leżeć tak długo....Natalia
      • Gość: ASIA.S. Re: CHUDY POKARM??? IP: *.* 07.03.02, 11:47
        Ja też czytałam, że nie ma chudego pokarmu ale czasem literatura nie do końca jest zbieżna z rzeczywistością a po sugestiach i opowieściach o kimś tam itp. babci i cioci po prostu zdurniałam.Ale twardo trzymam Maluszka przy pirsi i rzez następnych kilka miesięcy nie zamierzam z tego rezygnować!!! Dziękuję bardzo za pomoc w utwierdzeniu mnie w swoim przekonaniu.Pozdrawiam serdecznie. :hello: Asia
    • Gość: Olka Re: CHUDY POKARM??? IP: *.* 08.03.02, 08:12
      Ja myślę, że ludzie, którzy takie mądrości sugerują, mają chudy mózg.Miłego karmienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka