Dodaj do ulubionych

co jeść?

IP: *.* 14.01.03, 20:42
Jestem w 37 tyg. ciąży, jeżeli będzie to możliwe zamierzam karmić piersią. Jednak ostatnio coraz częściej czytam o uczuleniach u dzieci związanych z tym co jedzą karmiące matki. Ani ja, ani mąż nie jesteśmy alergikami. Nie wiem co mogę jeść na początku, czy wprowadzić specjalną dietę i powoli włączać poszczególne pokarmy, a jeżeli tak to od czego zacząć? Czy może nie przesadzać i jeść w miarę wszystko? Będę bardzo wdzięczna za pomoc, jak to było u Was, szczególnie na początku gdy nie wiedziałyście czy dziecko się na coś uczuli?
Obserwuj wątek
    • Gość: Megann_ Re: co jeść? IP: *.* 14.01.03, 23:04
      Na początku dobrze jest potrzymać dietę: żadnych smażonych, żadnych wzdymających, bez ostrych przypraw i bez gazowanych napojów, nawet wody mineralnej. Malutkie jelitka twojego malenstwa mogą się burzyć i będzie miało kolki... A jeszcze żywe kultury bakterii też nie i surowe żarełko też nie. Tak przez pierwze dwa tygodnie do miesiąca. A potem pomalutku jakieś jabłka, jogurty, normalnie przyrządzone mięsko... Ale generalnie lekkostrawnie.Druga sprawa to produkty uczulające, tzn. te najgorsze bo uczulac może wszystko :( A te najgorsze to : mleko, cytrusy, czekolada, ryby, jaja, orzechy, truskawki i im podobne. Ja wprowadzałam pomalutku ale mąż jest alergikiem więc ryzyko większe.To przerażająco brzmi bo okazuje sie że na początek zostaje ci gotowany kurczak (na zmianę z indykiem i cielęciną) gotowana marchewka i buraczki, barszczyk czerwony, kompot z jabłek, niegazowana mineralna i biszkopty... Ale wytrwałość się opłaca, o wiele gorzej jest jak się je wszystko a potem trzeba wszystko eliminować z diety bo niewiadomo co szkodzi...Zażywaj też witaminki i minerały, najlepiej te co w ciąży, żebyś się nienabawiłą jakiejś anemii...Powodzenia i szczęśliwego porodu :hello:Jakbyś miała jakieś pytania to zapraszam na priv :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka