Dodaj do ulubionych

Mało pokarmu

22.12.06, 09:57
Mój synek ma 7 tygodni i po karmieniu tylko piersią jest bardzo głodny. Z
butelki zjada ok. 80-90 ml a ja ściągam z piersi (jednorazowo) ok 40-50 ml.
Dlatego muszę go dokarmiać. Robię wszystko,żeby mojego pokarmu było więcej:
herbatki laktacyjne, dużo płynów ok 2-2,5 litra, żeberka cielęce (podobno
mają pomóc). Jednak nadal mam mało pokarmu. Karmię co 3 godz.
Proszę powiedzieć co jeszcze mogę zrobić żeby dziecko się najadało?
Dziękuję za odpowiedź.
mona_111
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: Mało pokarmu 22.12.06, 12:01
      Dziecko wypija dużo więcej niż jesteś w stanie ściągnąć, więc nie sugeruj się w
      ogóle tym, że ściągasz niewiele. Możesz próbować pobudzić dodatkowo laktację,
      używajć laktatora pomiędzy karmieniami (nawet gdyby nic nie leciał, to i tak
      pobudza.)
      • krztyna Re: Mało pokarmu 22.12.06, 13:57
        Tak jak napisała Fiamma - ściągając nie jesteś w stanie dobrze ocenić ilości
        pokarmu jaką dziecko wypija. Jeżeli przybiera prawidłowo na wadze bez
        dokarmiania butlą to znaczy, że pokarmu masz dosyć. A jeśli dokarmiasz butlą,
        to u dziecka może pogarszać się umiejętność ssania -> wypija mniej -> jest
        głodne -> musisz dokarmiać i koło się zamyka...

Kierować się zatem powinnaś przybieraniem na wadze a nie ilością ściągniętego
        mleka.

------------
        Aniołek Platek (21.11.2004) - pamiętamy
    • raila2 Re: Mało pokarmu 22.12.06, 15:38
      u mnie jest dokładnie taka sama sytuacja, córeczka ma obecnie 6 tygodni, do
      piersi przysysa sie na zaledwie 5 minut, kiedy pokarm płynie najszybciej( czuje
      wtedy mrowienie), po tym czasie zaczyna marudzić, wypluwa pierś i zaczyna sie
      płacz. Po ściągnieciu mojego pokarmu również uzyskałam 40ml. Zdesperowana
      zaczełam dokarmiac mała sztucznym mlekiem, chiałabym wrócić do karmienia tylko
      piersią ale zupełnie nie wiem jak mam to zrobić. Prosze o pomoc!!!
    • kasiak37 Re: Mało pokarmu 22.12.06, 18:06
      co 3 godziny ...ja proponuje dostawiac czesciej i to do obydwu piersi.A to ze
      sciagnelas 40-50 ml to nie znaczy ze to wszystko co sie tam znajduje.Jednak
      dziecko ma lepsza moc ssania niz laktatory nawet te najlepsze.Mnie sie tez
      wydawalo ze mam za malo pokarmu a po zwazeniu Malej okazalo sie ze po 4
      tygodniach przybrala 1200 gram.Sprobuj w ten sposob moze.Waz dziecko nawet co
      tydzien.Tygodniowy przyrost wagi jest wazny a nie odczucia:)A w nocy jak karmisz?
      • kasiak37 aha a..... 22.12.06, 18:08
        gdy zaczyna podawac sie butle to tak jakby zaczal sie poczatek konca karmienia
        naturalnego...niestety.
    • mika_p Re: Mało pokarmu 22.12.06, 18:34
      Aby poprawić laktację zamiast podawać butlę i odciągać mleko, przystawiaj
      częsciej do piersi.
      Ty sie mniej zmęczysz i dziecko będzie zadowolone.

CIelęce żeberka to mit.
      Lepsze piwo. Też mit, ale uzasadnienie ma lepsze - chmiel podobno działa
      mlekopędnie. Może być Karmi.
      • martini100 Re: Mało pokarmu 24.12.06, 10:40
        Te same rady za każdym razem . A może ktoś się zastanowił że ktoś naprawdę ma
        pronlem i żadne częstsze przystawianie nie pomaga. Ja już z kryzysu nie mogę
        wyjść około 4 tygodni. Mała się męczy i ja również. Dostawiam czasem nawet co
        20 minut na parę łyków bo płacze. I co wy na to? Może są jednak inne sposoby
        poprawy laktacji nież te "oklepane". Niunia dobrze przybiera na wadze, ale co? -
        mam jej powiedzieć jak płacze z głodu (dałam 2 razy butlę bo juz nie wyrobiłam
        i był spokój) że nie dostanie cycusia na wieczów bo mama nie ma już tam mleczka
        a ty córuniu i tak już dużo ważysz ...?
        • krztyna Re: Mało pokarmu 24.12.06, 21:44
          Proponuję skorzystanie z porad poradni laktacyjnej. Może przyczyną jest pozycja
          przystawiania do piersi, może płytkie łapanie brodawki...
          To "oklepana" rada, ale w takich wypadkach, gdy czujesz, że wszystko inne
          zawiodło, jedyna sensowna.

------------
          Aniołek Platek (21.11.2004) - pamiętamy
        • kate.bu Re: Mało pokarmu 25.12.06, 18:41
          polecam herbatke Herbapolu Fito Mix fix IV
          jest super ja probowalam piwo ale herbatka jest o niebo lepsza
          po niej odciagam laktatorem 80 ml i maly jeszcze ma co wyssac z piersi herbata
          jest mlekopedna kosztuje ok 7 zl polecam
    • fania25 Re: Mało pokarmu 26.12.06, 01:36
      banalnie to pewnie zabrzmi dla naturalnie karmiących, ale łatwo wam mówić, że
      pierwsza butelka to początek końca karmienia. oweszem, pewnie tak jest. ale co
      zrobić, jesli mała musiała dostać pierwszą butlę w drugiej dobie życia, bo mama
      nie miała ni kropli mleka. zaczęło lecieć w 3 dobie, do tego czasu sutki miałam
      zmasakrowane dostawianiem. i udało się, mam pokarm. tylko co z tego, skoro po
      tygodniu naturalnego karmienia mała schudła do najniższej wagi z pobytu
      szpitalnego. ciągły płacz w nocy, ciągle przy cycku i rączki w buźce... dopiero
      po butli mleka na noc mała zaczęła normalnie sypiać. uspokoiła się też za dnia,
      a przez to i ja jestem spokojniejsza. przed każdą butlą przystawiam małą jeszcze
      do piersi. jedno na 2-3 karmienia udaje mi się na tym zakończyć. reszta musi się
      skończyć butlą, bo płacz, a w piersi nadal jest mleko. pewnie mała nie umie
      ssać, ale cóż innego można było w tej sytuacji zrobić, skoro nawet laktatorka
      doradziła mi butle na noc dla jej i mojego spokoju. więc dziewczyny nie
      wyrokujcie nad matkami dokarmiającymi, bo to dla wielu z nich prawdziwy dramat
      to karmienie, tak jak dla mnie.
    • aska1108 Re: Mało pokarmu- jakie mleko 26.12.06, 09:06
      mam także problem z małą ilościa pokarmu. Ale moje Szczęście nie chce pić
      takiego z buteli (problemem nie jest butelka, a smak mleka - bebeiko HA-
      kupilismy takie bo tylko takie było w trakcie Świąt w aptece, a ja zaczełam
      mieć pustawe piersi). Napiszcie jakie mleko aprobuja wasze dzieci?!Bo to co
      kupiłam to ją "kłuje w dziąsełka":(
    • anya31 Re: Mało pokarmu 28.12.06, 12:02
      Miałam to samo. Mała miała 2 miesiące i była ciągle głodna. Cały czas wisiała
      na piersi. W końcu dostała butle. Pije także z piersi. I tak już dwa miesiące.
      Dziecko jest uśmiechnięte, wcześniej było różnie. myślę że trzeba sie sugerować
      własną intuicją.
    • monikaa13 Re: Mało pokarmu 28.12.06, 18:14
      u mnie to samo, dziecko wydaje mi sie glodne, w 15 dni tylko 240g, zdecydowalam
      raz dokarmic, nie wiem, zobacze dalej czy to pomaga, bo mala placze od 19.00 do
      24.00, a laktatorem gora 60ml, w prawie godzine

nie chce butli aale co robic??????????/
      • monika2821 Re: Mało pokarmu 30.12.06, 12:20
        podawac butle ,az do skutku!U mnie tak samo-za malo pokarmu, placz ,wycie,
        wypluwanie smoczka od butli.Ale jak porzadnie corcia zglodniala to zaczela
        ciagnac smoczka i pic nan ha 1.Malymi kroczkami i pije juz na calego z butli!
        Bedzie dobrze-nie zalamywac sie drogie mamy -tylko dokarmiac.A jaki to dla mnie
        komfort!Robie mleczko i ide na zakupy.Relax na calego.Tatus wszak dokarmi!;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka