Dodaj do ulubionych

słabo przybiera - pomocy

11.05.07, 21:23
Dzień dobry, mój problem wygląda następujaco:
Córka urodziła się z masą 3700 max. spadła do 3500g.
KArmię piersią: po pierwszym miesiącu przybrała do 4200 czyli ok.700 g . W drugim przybrała na wadze tylko do 4700 /ok 100 gram na tydzień/ ale nic nie urosła, urodziła sie miała 55 cm a teraz mając 2,5 miesiąca ma 56 cm. Karmiłam około 8-9 razy dziennie, teraz karmię w dzień co 2 godziny lub częściej i około 3-4 razy po północy. Jestem załamana nadmieniam, że jest to moje drugie dziecko, pierwsze karmiłam wyłącznie piersią do pół roku ,a w ogóle to do roku.
Obserwuj wątek
    • maff1 Re: słabo przybiera - pomocy 11.05.07, 21:43
      spokojnie, dramatu nie ma. Maleńka "slizga " sie po minimalnych przyrostach ale
      jeszcze mieści sie w normie. Pani Monika podaje minimalne przyrosty
      480g/miesiąc, literatura 500g/miesiąc - czyli nie ma powodu do stresów i
      niepokoju.
      Obserwuj wagę, mysle ze jest szansa ze maleńka zaskoczy i przyrosty będą wyższe.
      zajrzyj do info na stronie poradni laktacyjnej bona Mater
      www.bonamater.waw.pl/ do zakładki "warto wiedzieć "
      jest tam pare podpowiedzi - w kwestii czy dziecko najada się:
      www.bonamater.waw.pl/karmienie_piersia_warto.php#p3
    • kaeira Re: słabo przybiera - pomocy 12.05.07, 12:36
      Też mi się wydaje, że nie ma się czym za bardzo niepokoić, natomiast może dobrze
      byłoby zrobić badanie moczu i morfologię. Bo jak rozumiem, bywają np. infekcje
      ukladu moczowego (niegrozne) które u tak małych dzieci dają jako jedyne symptomy
      slaby przyrost wagi.
    • buzone Re: słabo przybiera - pomocy 13.05.07, 21:18
      Słabo przybiera to nie wszystko, w dzień prawie nie spi /ze 2 razy po 1 godzinie/ i przez dwa i poł miesiąca urosła zaledwie 1 cm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka