Dodaj do ulubionych

Przybieranie na wadze

22.05.07, 14:42
Pani Moniko,

Mam pytanie odnośnie kontroli przyrostu wagi. Czym się kierować? Średnim
przyrostem tygodniowym czy siatką centylową?

Synek, 4 tygodnie, przybrał na wadze przez ostatnie 3 tygodnie ok. 710g,
czyli przyrost tygodniowy jest na poziomie 230g. Wg tego, co wyczytałam, jest
dobrze. Natomiast położna, która go ważyła, spojrzała w siatkę i stwierdziła,
że jest troche ponizej normy...

Dodam jeszcze, że waga urodzeniowa to 3100, przy wypisie ze szpitala w 7
dobie 3000g. Teraz, po kolejnych 3 tygodniach - 3710
Obserwuj wątek
    • sly_balb Re: Przybieranie na wadze 22.05.07, 16:40
      Wątpliwości podobnej natury:
      12 maja córka skończyła 4 m-ce; jest karmiona naturalnie;
      przyrost wagi:
      - przez ostatni tydzień 60g
      - przez poprzednie 3 tygodnie 250g
      zachowuje sie normalnie, jest pogodna, w dzien dosc czesto jest karmiona
      (~co 3h); w nocy przesypia 4-6h;
      Pediatra sugerowala- obserwowac, zbadac mocz;
      Czy ma Pani jakies inne spostrzezenia, rady?
      • pitu_finka Re: Przybieranie na wadze 22.05.07, 17:32
        Nie rozumiem, dziecko przybiera ponad 200g na miesiac a polozna marudzi?? O
        matko! Wszystkim takim trzeba zafundowac kurs czytania siatek centylowych
        (swoja droga na forum u gory tez mozna przypiac...) W siatce centylowej jest
        wiele poziomow i nie tylko srodkowy centyl jest norma. Inne poziomy tez. A ten
        srodkowy (50) oznacza nic innnego tylko to ze 50% dzieci jest ciezszych a 50%
        lzejszych od danego osobnika. itd wiez jezeli poloznej chodzilo o to ze dziecko
        jest ponizej srodkowej lini to gada glupoty.
        • kaeira Re: Przybieranie na wadze 22.05.07, 17:48
          No właśnie koleżanka pitu_finka mnie ubiegła, to samo chciałam napisać. 230 na
          tydzień, super przyrost.

Tu masz link do siatki centylowej dla chłopców Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)
          www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_6.pdf
          Możesz sprawdzać sobie na niej postępy. Pamiętaj, że centyle się wahają, chodzi
          o to, żeby nie było drastycznych spadków.

(pitu_finka, zajrzyj na priv)
          • mama_mateusza1 Re: Przybieranie na wadze 22.05.07, 18:35
            Ja mam jedną uwagę a propos siatek centylowych.

Wydrukowałam sobie tę, którą poleca Kaeira i wg niej mój syn (też przez
            pierwszy miesiąc malutko przybrał) miescil się w tym dolnym centylu.
            Wspomniałam o tym pediatrze a ona stwierdziła, że jeśli już chcemy śledzić
            zmiany wg na tej siatce to powinniśmy wziać pod uwagę siatkę centylową dla
            polskich dzieci. Oni te siatki robią na podst. danych statystycznych a dzieci
            np. angielskie czy amerykańskie moga być statystycznie większe od polskich. No
            i faktycznie - wg siatki, ktora jest w książeczce zdrowia dziecka syn jest w
            tej wyższej przedziałce centylowej.

Poza tym jeśli dizeciak mieści się w tych przedziałach i nie skacze między nimi
            to nie ma się czym przejmować :).
            • kaeira Siatki centylowe Swiatowej Organizacji Zdrowia 22.05.07, 20:02
              Ta siatka jest siatką Swiatowej Organizacji Zdrowia (WHO), zrobioną na
              podstawie danych z różnych krajów (nie wszystkich) z każdego kontynentu.

Poznałam ją stad, że używała je poradnia laktacyjna, do której chodziłam.
              Z tego co czytałam na stronie WHO jest ona polecana dla ***wszystkich dzieci ze
              wszystkich krajów***, niezaleznie od rasy, środowiska itp. Bardzo to
              podkreślają. Były one opracowane na podstawie dzieci matek zdrowych,
              przestrzegających zaleceń zdrowotnych (np. niepalących, *karmiących piersią*),
              nie żyjących w ubóstwie. Tak że nie jest to czysta statystyka, tylko jakby wzorzec.
              Zostały one ogłoszone rok temu. Są polecane przez między innymi Międzynarodowe
              Stowarzyszenie Pediatryczne (IPA) i Komitet ONZ ds Żywienia
              Tu strona na temat tych standardów rozwojowych WHO (ang.)
              www.who.int/childgrowth/standards/en/
              Siatki polskie (i zresztą w innych krajach) maja to do siebie, że sa robione na
              podstawie statystyk biorących pod uwagę również dzieci karmione sztucznie. Jak
              wiadomo, takich dzieci jest nadal niestety bardzo dużo w populacji. A dzieci
              karmione sztucznie rozwijają się trochę inaczej. WHO wyszło teraz z założenia,
              że ponieważ to pierś jest (powinna być) normą, to do niej powinny "równać" inne
              dzieci, a nie odwrotnie (oczywiście trochę upraszczam).

Ja zresztą także sprawdzam centyle z mojej książeczki zdrowia (IMiD dla dzieci
              warszawskich 1999) i musze powiedziec, że u nas przynajmniej zasadnicze rożnice
              nie wystapiły.
              Co do lekarzy - cóż, być może nie znają tych siatek i zaleceń WHO, może w nie
              nie wierzą. Moja pediatra tez była sceptyczna. Ja osobiście nie widzę powodu,
              aby nie ufać takim ważnym ciałom :-)
              • monika_staszewska do kaeira 23.05.07, 19:37

Wielkie dzięki za te szczegółowe wyjaśnienia. Dzięki nim upiekło mi się pisanie
                długiej odpowiedzi.
                pozdrawiam :)
                monika staszewska
            • basiak6 Siatki centylowe WHO 22.05.07, 22:29
              Ale nowe siatki centylowe WHO zostaly opracowane niecale 2 lata temu i biora pod
              uwage wylacznie dzieci karmione piersia, i tylko piersia do 6 miesiaca zycia.
              Nie ma to nic wspolnego z tym czy sa to dzieci polskie czy angielskie czy z Etiopii.
              Te stare, na ktorych nadal opiera sie spora czesc lekarzy, braly pod uwage
              dzieci karmione sztucznie oraz piersia.
      • monika_staszewska do sly_balb 23.05.07, 19:36
        Myślę, ze zaczęłabym od badania moczu i częstszego karmienia w nocy. I
        zapytałabym o znajomość Młodej Damy ze smoczkiem.
        monika staszewska
    • monika_staszewska do anneczka78 23.05.07, 19:36

Jeśli sugerujemy się siatka centylową to jak najbardziej warto patrzeć na te
      dla dzieci karmionych wyłącznie ludzkim mlekiem, o których napisała już
      kaeira. Jeśli patrzymy na przyrosty do dobrze jest jeśli w pierwszym półroczu
      miesięcznie masa ciała wzrasta przynajmniej o 450 gramów, choć czasami nawet
      jeśli przyrost mieści się w normie, ale jest drastycznie niższy niż w
      poprzednim miesiącu przyglądamy się dziecięciu i karmieniu.
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka