Dodaj do ulubionych

za dużo pokarmu

23.07.08, 09:02
Jestem już prawie 3 tygodnie po porodzie i nie martwił by mnie fakt, że pokarm wręcz leje mi się z piersi, bo wiem, że na wszystko potrzeba czasu, gdyby nie to, że jest co raz gorzej. Synek nie nadąza z opróżnianiem moich piersi i musze wspomagać się laktatorem. Odciągam tylko tyle ile jest konieczne. Jeżeli synek budzi się np poł godziny po odciągnieciu a piersi mam w miarę pustę, to podaje mleko odciągnięte. I moje pierwsze pytanie: czy częstsze przystawianie do piersi (w tym wypadku odciaganie i przystawianie), powoduje większą produkcję pokarmu?Czy mogę pić szałwię na zmniejszenie ilości pokarmu? Jeśli tak, to jaką ilość? Boję się, że w nocy maluszek przespi karmnienie a i ja się nie obudzę i nabawię sie jakiegoś zapalenia piersi :( A już jedna boli mnie dość mocno, ale nie ma na niej żadnych gózków, a ja nie mam gorączki. Proszę o radę, bo już naprawdę nie wiem, co robić. Z domu nie mogę się ruszyć bez laktatora, bo czasem po godzinie leje mi się z piersi.

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy w trakcie karmienia (szczegolnie na początku, tak jak ja), można wykonywac ćwiczenia (np pompki) albo dzwigać cięzkie rzeczy? Bo znajoma twierdzi, że od dzwigania wózka dostała zapalenia piersi.
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: za dużo pokarmu 23.07.08, 20:54
      Szałwie może Pani pić, jak najbardziej, tak 1-2 saszetki parzone dziennie.
      Odciąganie zdecydowanie bym sobie odpuściła, niech maluch je tak często jak
      chce, a skoro mleko przy przepełnieniu piersi samo wypływa nic więcej robić nie
      trzeba. No może kapuściane okłady jeszcze warto kłaść na piersiach. I czekać
      spokojnie aż laktacja się unormuje. A już podawanie odciągniętego mleka odradzam
      zdecydowanie, bo po cóż je podawać skoro w piersiach mleka aż za dużo.
      A zapalenia piersi nie wątpliwie nie biorą się od wysiłku fizycznego, natomiast
      jeśli dźwiganie wózka czy ćwiczenia ugniotą jakoś niefortunnie pierś, mogą
      utrudnić przepływ mleka a co za tym idzie mzoe dojść i do zastoju i do
      zapalenia. Tyle, że zwykłe uważanie żeby piersi nie gnieść wystarcza i na
      wszelkie formy aktywności można sobie pozwolić.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • tanoshii Re: za dużo pokarmu 26.07.08, 08:58
        dziękuję bardzo za odpowiedz :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka