wiolka007 26.07.08, 00:27 Dziewczyny moja koleżanka wypila drinka a karmi piersią i w jej imieniu zadaje to pytanie dzisiaj maluszek ( 1 miesiąc ) wypił mleczko modyfikowane ale po jakim czasie może dostać już pierś?? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
insomnia0 Re: Karmienie piersią a drink 26.07.08, 08:59 wiem ze nie na temat. wiec sorry..ale nie moge nie skometowac.. po co pic alkohol zwlaszcza w miesiac po porodzie wiedzac ze karmi sie piersią..pierwsze mleko- siara..najbardziej wartosciowa dla dziecka... nie mozna sobie było odpuscic tego "drinka"... nie rozumiem takich kobiet.. ( moze nic w tym zlego Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka007 Re: Karmienie piersią a drink 26.07.08, 09:32 Całkowicie sie z Tobą zgadzam, też wydaje mi sie to dość chore ale cóż nie mi ją oceniać.. Pytam tylko dlatego bo żal mi maluszka Odpowiedz Link Zgłoś
kajkausia Re: Karmienie piersią a drink 26.07.08, 09:42 jest pełno takich mam, które piją w ciąży w trakcie karmienia i nic na to nie poradzimy. Twoja koleżanka i tak zrobi co uważa. Co innego to picie piwa karmelkowego Karmi (0,5 promila) które pobudza laktacje. Jak już musi to niech wypije piwo bezalkoholowe ale 1 na dzień. Trzeba jeszcze to piwo odgazować i wtedy to już taki syf, ale na laktacje pomaga... Według mnie i wszelkiej literatury picie alkoholu w ciąży i podczas karmienia to ryzyko. Nie jest znana dawka alkoholu nie szkodząca dziecka. Kwestia nie jest zbadana, bo która matka zgodzi się na takie badania? Może twoja przyjaciółka? Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Karmienie piersią a drink 26.07.08, 23:12 Skoro nie jest znana dawka to jak mozesz polecać nawet 0,5 promila? Piwo nie pobudza laktacji, chyba że uznasz, że działając na psychę powoduje rozluźnienie i odblokowanie... Kiedyś Karmi nie było a kobiety karmiły, zresztą do niedawna jeszcze pobudzając laktację normalnym piwem. Co za bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Karmienie piersią a drink 27.07.08, 17:43 0.5 promila nie ma szans nawet przejść przez wątrobę- zostanie natychmiast zmetabolizowane... A poza tym to, że nie jest znana dawka nie znaczy, że każda ilość jest już szkodliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Karmienie piersią a drink 27.07.08, 18:28 Sednem mojej wypowiedzi była nieścisłość a po drugie wiara w chmiel? w pobudzaniu laktacji (nie wiem czy Karmi ma w składzie brzeczkę). Cieszę się, że chociaż normalne piwo w tym sposobie zastąpiono bezalkoholowym. I zastanawia mnie napędzanie popytu producentom akurat jednego jedynego słusznego produktu o nazwie Karmi... Odpowiedz Link Zgłoś
kajkausia Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 12:45 No cóż myślę, że jest jednak różnica między ilością promili wypitych w 1 drinku w ciągu np 30 min a 1 butelką odgazowanego karmi popijanego po kilka łyków w ciągu całego dnia. Nie ma w tym przyjemności bo nie wszyscy lubią ciepłe odgazowane piwo w dodatku słodkie jak pieron. A nieścisłość cóż... Lekarz ze szpitala dziecięcego w Krakowie tak zalecił. Dodam bardzo dobry lekarz i nie pomylił się. Myślę, że więcej promili niż będzie miał sok jabłkowy po paru godzinach jeśli nie schowasz go do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 15:47 To mozna pic duzo wody... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 18:57 Ja akurat karmi uwielbiam, w przeciwieństwie do zwykłego piwa:) W zbawienny wpływ na laktację nie wierzę, ale na upały nie ma nic lepszego:) Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.1 Re: Karmienie piersią a drink 29.07.08, 12:17 Kra, to nie bzdura. Karmi w niektórych przypadkach pobudza laktację. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 13:55 kajkausia napisała: > Co innego to picie piwa karmelkowego Karmi (0,5 promila) które pobudza laktacje Coz za wiara w cudowne Karmmi :D, ktore jeszcze nie tak dawno zupelnie nie istnialo? Coz biedne kobiety na calym swiecie ktore dostepu do Karmi nie maja maja poczac? U mnie lekarze tez zalecaja piwo...i to nie byle jakie, ciemne i wysokoprocentowe Guinessa :D...i nikt go na cieplo nie kaze pic nawet. To zarowno podczas ciazy jak i podczas laktacji ...ze to na krew dobre :D. A tak w ogole z tym alkoholem podczas laktacji chodzi o to by rozgrzac organizm od srodka, wystarczy tego nieduzo - odrobina piwa lub winka, moze byc rowniez goracy prysznic. Szybsze krazenie krwi, wieksza produkcja mleka...ot cala tajemnica :D Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 18:59 > > Coz za wiara w cudowne Karmmi :D, ktore jeszcze nie tak dawno > zupelnie nie istnialo? Jak to nie istniało? Ja je pamiętam z dzieciństwa... Chyba, ze masz na myśli dawniejsze "niedawno" :D Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Karmienie piersią a drink 26.07.08, 11:26 Siara to kilka pierwszych dni, po miesiącu mleko jest już mlekiem. Dziewczyna wypiła drinka wczoraj, dziś spokojnie może karmić. Karmienie to inna sytuacja niż ciąża - w ciaży dziecko ma takie stężenie alkoholu we krwi jak matka. Przy karmieniu dostaje do żołądka takie, jak ma matka we krwi. Po jednym piwie to są wartości rzędu 0,2-0,3 promila, no chyba że matka wyjątkowo drobna i taka porcja alkoholu daje wyższe stężenie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: Karmienie piersią a drink 26.07.08, 11:50 kiedyś czytałam na ten temat artykuł i tam lekarz sie wypowiadał,że lampka wina czy słaby drink od czasu do czasu wypity po wieczornym karmieniu w żaden sposób nie zaszkodzą dziecku ale pomogą matce-chodzi o nastrój,samopoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Karmienie piersią a drink 26.07.08, 19:52 24 godziny powinna odciagnac pokarm i wyrzucic ,potem moze znow normalnie karmic. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Karmienie piersią a drink 26.07.08, 23:16 Pani Monika Staszewska zalecała znalezienie na internecie "licznika promili". Sprawdzić ile czasu alkohol utrzymuje się we krwi i tyle czasu nie karmić. Zapewne będzie to parę godzin. Naprawdę tak ciężko powstrzymać się od alkoholu? Odpowiedz Link Zgłoś
monisienek Re: Karmienie piersią a drink 27.07.08, 15:19 Nie przesadzajmy, jeden drink to jeszcze nie koniec świata... Co prawda miesiąc to maluszek faktycznie malutki... Ale jeden drink... We Francji wręcz zalecają picie wina codziennie po lampce... Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Karmienie piersią a drink 27.07.08, 18:23 A w Polsce zalecają piwo na pobudzenie laktacji... Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Karmienie piersią a drink 27.07.08, 19:23 kra123snal napisała: > A w Polsce zalecają piwo na pobudzenie laktacji... ...tak ale ciemne :)) :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
kajkausia Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 12:46 Nie wiem czy ciemne. Po prostu takie, które ma najmniejszą ilość promili. Odpowiedz Link Zgłoś
marsupilami25 Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 16:21 Mnie nikt wina nie poleca. Uwazam ze decyzja o karmieniu piersia tej pani byla nieprzemyslana skoro nie potrafi podejmowac oczywistych wyborow. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 17:07 Wydaje mi się, że czasami ludzie nie potrafią jakichkolwiek zaleceń, czy przyzwyczajeń przełożyć na specyficzny okres ciąży i karmienia piersią. Powiem trochę przewrotnie: uzależniona nie jestem, dlatego chociaż nie karmię 2 m-ce, to jakoś nadal nie tknęłam alkoholu (jak i go nie piłam odkąd dowiedziałam się, że jestem w ciąży, bo wcześniej przez przypadek :), jak i podczas karmienia przez 13 m- cy). Nadrabiam teraz jedzenie wszelkich alergenów :P Ja tak szczerze nawet nie rozumiem picia po wieczornym karmieniu, bo zawsze w tyle głowy mam i miałam, ze coś się może stać i trzeba będzie zawieźć córkę do szpitala. Oczywiście nie każdy musi być takim fatalistą, ale wydaje mi się, że warto pomyśleć za nim się coś zrobi, zamiast szukać pomocy i gryźć się po fakcie. Kobiety zapobiegawczo na jakiś dziwnych dietach są, zeby dziecko nie uczuliło, nie wzdęło, itp. a z alkoholu zrezygnować nie mogą. Nie kumam. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 19:28 kra123snal napisała: > Kobiety zapobiegawczo na jakiś > dziwnych dietach są, zeby dziecko nie uczuliło, nie > wzdęło, itp. a z > alkoholu zrezygnować nie mogą. Nie kumam. A jesteś pewna, ze to te same kobiete? W sensie, że te, które są na dietach eliminacyjnych, jednoczęsnie walą drinki jeden za drugim? No cóż, wtedy można by przynajmniej zrozumieć, bo drastyczna dieta wymaga jakiejś odskoczni :P Odpowiedz Link Zgłoś
monisienek Re: Karmienie piersią a drink 30.07.08, 18:46 > piersią. Powiem trochę przewrotnie: uzależniona nie jestem, dlatego > chociaż nie karmię 2 m-ce, to jakoś nadal nie tknęłam alkoholu (jak Ale w czym problem. Jeden drink na miesiąc na prawdę nie wierzę, żeby szkodził... Odpowiedz Link Zgłoś
karolina083 Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 13:35 Alkohol znika z mleka wtedy gdy znika z krwi, jeśli więc wypije sie tuż po karmieniu czy w jego trakcie ciut winka, po 2-3 godzinach raczej go ani we krwi, ani w mleku nie będzie, dla wszelkiej pewności można szczęśliwie skorzystać z kalkulatorów internetowych uwzględniających płeć i masę ciała spożywającego oraz rodzaj i ilość wypitego alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores karolina083 28.07.08, 15:50 karolina083 napisała: > Alkohol znika z > mleka wtedy gdy znika z krwi, jeśli więc wypije sie tuż po > karmieniu czy w jego trakcie ciut winka, po 2-3 godzinach raczej go > ani we krwi, ani w mleku nie będzie, No niestety to nie jest prawda. Alkohol jest znacznie dluzej w mleku niz we krwi . :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
karolina083 Re: karolina083 28.07.08, 16:03 naprawde??????????????????????????????????????????????? Monika Staszewska, położna, doradca laktacyjny napisala to w jednej z odpowiedzi na forum Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: karolina083 28.07.08, 16:10 naprawde :)))))))))))))))))))))))))))))9 Wszystko zalezy od ilosci i rodzaju spozytego alkoholu. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: karolina083 ;) 28.07.08, 16:16 Przepraszam najmocniej ,zwracam honor .Faktycznie nie doczytalam ,sorry ,jeszcze raz . Oczywiscie masz racje. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 14:02 Z tego, co czytalam, wynika, badania nie wskazuja na negatywny wplyw okazjonalnego spozywania alkoholu przez matke karmiaca na niemowle. Umiar, jak zawsze, mile widziany, ale okazjonalne wypicie lampki wina czy piwa nie musi zmuszac do przerywania karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 15:51 Dlaczego nikt nie je czekolady na poprawę nastroju? Aaaaaaaaa zapomniałam, alergeny są pewnie gorsze od upojenia alkoholowego karmionego... Odpowiedz Link Zgłoś
brazbol Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 16:43 nie mogę z Was dziewczyny..dziewczyna wypiła jednego drinka (a oburzacie się jakby uczestniczyła zaraz po porodzie w libacji), NIE KARMIŁA po tym dziecka (a piszecie o tym jak to dziecku zaszkodzi) tylko podała mleko sztuczne a teraz pyta troszcząc się o dziecko, kiedy może nakarmić, żeby dziecko nie dostało w ogóle alkoholu (a piszecie jaka jest nieodpowiedzialna..) czemu Wam tak od razu ciśnienie skacze?? oczywiście dotyczy to tylko niektórych odp. w tym wątku.. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 19:09 Bo w Polsce kobieta ciężarna ma obowiązek obawiać się wszystkiego-na wszelki wypadek nie powinna malować paznokci, farbować i suszyć włosów, czytać książek, myć kibla domestosem, podróżować, tańczyć, jeździć na rowerze, jeść na dworze- bo toxo przenosi się z powietrzem, nie jeść ananasów, nie pić kawy, herbaty, coli, mięty, szałwii. Jako matka karmiąca dalej powinna obawiać się wszystkiego -na wszelki wypadek wyrzucić z diety wszystko oprócz ryżu i gotowanego kurczaka, nie pić żadnych ilosci alkoholu, kawy, herbaty, coli, gazowanych napojów, nie jeść cebuli i kapusty, obstawić dziecko monitorami oddechu/tętna, nie podawać cukru przenigdy i w żadnej sytuacji- podobnie trujących parówek, gotować wodę mineralną do pełnoletności, karmić piersią do 8 rż (a gdyby jednak musiała skończyć wcześniej- koniecznie sterylizować butelki, smoczki itd), w upały zapakować w futrzaną czapę- uszankę, a na noc zapakować dziecko w śpiwór, żeby broń Boże nie skopało z siebie kocyka, bo jeszcze zamarznie i żeby absolutnie nie mogło pofikać nogami lub obrócić się na brzuszek... Odpowiedz Link Zgłoś
siciliana Re: Karmienie piersią a drink 28.07.08, 19:43 Ja mam takie samo wrażenie... Nam polozna polecala piwo karmi i kieliszek wina zeby sie wyluzowac jesli ktos ma problem z laktacją i za bardzo sie zestresowal. Nie robcie z dziewczyny matki alkoholiczki.. Czasem mam wrazenie ze na forum najlatwiej dasc upust swoim frustracjom jadąc ostro i krytukujac wszystkich dookoła Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiamc memphis90 28.07.08, 20:59 popieram Twoj zdrowy rozsadek. dziewczyny, wszystko mozna, tylko z głową. wypic drinka czy lampke wina takze! potem nie karmic przez 3-4 godz. i bedzie ok. Jesli tak mowia lekarze lub polozne na oddziale polozniczym to chyba biora odpowiedzialnosc za skutki swoich zalecen. I wiecej luzu, naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś