dirta 19.08.08, 09:51 czy mozna owoce surowe: maliny jablka gruszki surowe??? jesc....nie chce by maly nabawil sie kolek....a czy jecie brokuly, cukinie gotowane a papryke surowa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia889 Re: czy mozna surowe owoce???? 1tyg.dniowy noworo 19.08.08, 10:24 Jedz kochana na zdrowie. Toż teraz witamin i minerałów potrzebujesz, a teraz akurat mamy sezon. A te naturalne lepsze od sztucznych z apteki. Kolki pojawiają się najwcześniej po 3 tygodniu i zwykle nie są związane z jedzeniem (gdyby się jednak tak zdarzyło to oznaczałoby, że masz małego alergika, który reaguje na alergizujące go pokarmy). Odpowiedz Link Zgłoś
kadewu1 Re: czy mozna surowe owoce???? 1tyg.dniowy noworo 19.08.08, 10:28 Dostaniesz milion różnych odpowiedzi, a ja Ci napiszę, że związek między dietą matki, a kolkami nie został udowodniony. To może być niezależna od czegokolwiek niedojrzałość układu trawiennego. Kolki mogą też mieć związek z reakcją alergiczną, ale nie muszą. Eliminacja jakiegoś składnika diety wcale nie musi łagodzić kolek. I wreszcie: nie wszystkie dzieci mają kolki. Podsumowując: smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: czy mozna surowe owoce???? 1tyg.dniowy noworo 19.08.08, 14:06 Można, ale raczej po obraniu, ze względu na chemię, którą są pryskane. Ja jadłam maliny z ogródka i było ok, a po sklepowych kolka. Więc ze sklepu wszystko obieram - brzoskwinie, melony itp. Tego, co się nie da obrać - nie jadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka13 Re: czy mozna surowe owoce???? 1tyg.dniowy noworo 19.08.08, 14:12 Z mojego doswiadczenia: starszy synek mial ok. 2 tyg, kiedy zjadlam surowe jablko. Po kolejnym karmieniu mial atak kolki trwajacy - z przerwami - kilka godzin, i ewidentnie byl to problem z iloscia gazow w jego brzuszku. Tak wiec wszystko zalezy od wrazliwosci twojego maluszka. Ja po tym doswiadczeniu nie jadlam surowych jablek, podobnie sliwek itp. przez kolejne tygodnie - chyba jak mial 3 czy 4 miesiace to zjadlam troche na probe i juz bylo ok. Co do owocow typu brzoskwinie, jarzyn np. papryka - sa silnie alergizujace, wiec jak zjesz troche, to obserwuj kupki malego przez kolejne dni, czy nie pojawi sie sluz, nie beda ciemnozielone itp- czy nie bedzie objawow alergii. Jak nie, to na zdrowie:) pozdrawiam, hanka Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: czy mozna surowe owoce???? 1tyg.dniowy noworo 19.08.08, 14:21 to jeszcze ja się dopiszę. Jedz wszystko na co tylko masz ochotę, i jabłka i gruszki i brzoskwinie i paprykę (a jakie inne jarzyny są tego typu?). Tylko jednocześnie obserwuj maluszka i jego kupki. Z tego forum wiem, że każdy maluszek może reagować inaczej na dietę mamy. Mam dwoje dzieci i co to jest kolka wiem z książek, bo moje nigdy tego nie miały. A co do diety...mhm...też troszkę czytałam na ten temat..:)) Ale na teorii się skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: czy mozna surowe owoce???? 1tyg.dniowy noworo 19.08.08, 17:50 mozna jesl wszystko to co jadłaś w ciązy. Wszak dziecko zna te pokarmy gdy [pływało w praoceanie. Koli nie wystepują u 1 tygodniowego noworodka. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka13 Re: czy mozna surowe owoce???? 1tyg.dniowy noworo 20.08.08, 21:33 Owoce typu brzoskwinia - tzn. cytrusy (sama wczesniej jakos nie myslalam o brzoskwini jako cytrusie, pediatra mnie osiwecila) - cytrusy jak wiadomo to silen alergeny. Co zas do teorii, jakoby 1-tyg noworodki nie mialy kolki... synek mial 2 tygodnie, bylam wlasnie z nim wtedy w szpitalu, i widzialam, jak pielegniarka za pomoca rurki w pupie odprowadza mu (pomaga wydostac sie) cale mnostwo pecherzykow gazu... dopoki tego nie zrobila, maly doslownie zwijal sie z bolu i plakal okropnie. Jesli to nie byla kolka, to co? hanka Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 do hanki 21.08.08, 06:52 cytrus to np: pomarańcza, cytryna, mandarynka, klementynka, limonka i tym BARDZO podobne. A jak ktoś mówi, że banan i brzoskwinia to cytrus, to chyba tylko w mowie potocznej, bo wg naukowych definicji to tylko owoce południowe. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
aitchigirl Wszystko!!!!!!!! 20.08.08, 22:28 Jednym wszystko pasuje inni musza jesc ledwie suchy chleb i piers z kurczaka. Probuj i tyle, kostka czekolady czy pomarancza nikomu nie zaszkodzily. jak zjesz kilogram to pewnie tak. Ja od samego poczatku jadlam doslownie wszystko! i do tej pory jem i pije. Jeszcze w szpitalu w pierwsze 2 doby po porodzie maz przynosci mi przekaski bo taka bylam glodna hehhehe Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: czy mozna surowe owoce???? 1tyg.dniowy noworo 21.08.08, 08:21 Jedz wszystko, kolki mają też dzieci butelkowe - dieta mamy nie ma wpływu na kolkę, bo jest ona wynikiem niedojrzałego układu pokarmowego. U mnie w szpitalu po porodzie standardem w menu był kapuśniak, surówka z czerwonej kapusty, o pomidorach czy papryce nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś