Dodaj do ulubionych

Co robić -dokarmiać??

02.05.09, 10:46
Byłam w czwartek z malutką na wizycie ma dokładnie 3,5 m-ca i waży 5520 lekarka wyliczyła ze ma niedowagę ok. 400gr. Ostatnie ważenie miała 1.04 i wtedy ważyła 5160 czyli przez m-c przybrała 360gr.Wiec moja lekarka zaleciła podawać soki te od 4 m-ca, 2 łyżeczki kaszki takiej mlecznej czyli nie na moim mleku no i przyzwyczajać do innego mleka bo wracam do pracy za 2 m-ce( ja myślałam że do końca maja postaniemy na piersi a od czerwca nowe pokarmy)
Nie wiem czy dobrze robie ale po karmieniu jak malutka już nie chce ssać bo sie odwraca odciągam troszkę ręka i tak dzisiaj odciągnęłam ok.40 ml i zamierzam Jej to miedzy posiłkami podać łyżeczką- coby Ją utuczyć. Acha i jescze jedno malutka coraz cześciej przesypia Noce np. dzisiaj obudziła sie o 6 rano - wiem ze to nie dobrze dla laktacji takie długie przerwy wiec może nastwiać sobie budzik na powiedzmy godz 3 obudzić i pokarmić?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Co robić -dokarmiać?? 02.05.09, 11:48
      Zalecenia lekarki są co najmniej głupie...
      Soków nie dawaj, bo one tylko zasładzają a nic odżywczego dziecku nie dają.
      Kaszek oczywiście też nie dawaj.
      W ogóle jest za wcześnie na jakiekolwiek nowości!!!!
      Karm ją częściej i w dzień i w nocy (budź przynajmniej raz na jedzenie). Nie
      ściągaj i nie podawaj łyżeczką, tylko dawaj pierś często.
      A nowego mleka nie musisz jej dawać, bo po powrocie do pracy możesz dalej karmić
      piersią - przed pracą i po pracy, a pomiędzy owocki, zupki i kaszki. Ale na to
      przyjdzie jeszcze czas. Teraz jeśli chcesz małą podtuczyć, to najlepsze będzie
      TWOJE mleko.
    • mika_p Re: Co robić -dokarmiać?? 02.05.09, 14:27
      Trochę mało przybrała, ale "niedowagę" ma tylko w stosunku do linii 50. centyla.
      Poprzednio była między 25. a 50., obecnie nieco ponad 25.

Soki - pomijając fakt, że twoje dziecko jest za małe - to pomylka w waszej
      sytuacji: twoje mleko ma średnio 66 kcal/100 ml, soki ze dwa razy mniej.

Prawdopodobnie źródło niskiego przyrostu tkwi w tym, co piszesz - że mała
      przesypia noce. Dobrze myślisz, żeby budzić i karmić.
    • basiak36 Re: Co robić -dokarmiać?? 02.05.09, 19:10
      Soki: zasladzajace, minimalna wartosc odzywcza, zalecenie conajmniej
      nielogiczne. Niby jak w ten sposob dziecko mialoby zyskac, nie rozumiem.
      3.5 miesiaca to za wczesnie na jakiekolwiek jedzonka.
      Trzeba zwiekszyc liczbe karmien piersia, i karmic dluzej podczas kazdego
      karmienia. Przesypianie nocy czesto zbiega sie z mniejszym przyborem wagi. Ja
      bym dodatkowo karmila w nocy.
      Czy w uzyciu sa smoczki?
      • ascii2 Re: Co robić -dokarmiać?? 02.05.09, 23:07
        nie ma smoczków:)
        • basiak36 Re: Co robić -dokarmiać?? 02.05.09, 23:16
          To zwalilabym wine na te przespane noce:)
          A dziecko ma jeszcze sporo czasu na jedzonka, nie ma co sie spieszyc, nic na tym
          nie zyska.
    • ascii2 Re: Co robić -dokarmiać?? 04.05.09, 18:11
      no i ambitny plan karmienia nocą poszedł w łeb córeczka wogole nie chciała jesć tylko sie odwracała, nie daje rady tak na siłe, wiec jadła o 23 a potem o 5 rano. Zrobiłam także badania krwi-ok czekam na wyniki moczu. Piszecie żeby przystawiać jak najczęściej ale jak jak dziecjko sie buntuje i nie chce. Pediatra stawia na kaszki mleczne ze to ją podtuczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka