kasia782 05.08.09, 08:14 ktos moze podawał od jakiego wieku można, nasza mała ma podejrzenie nietolerancji laktozy, dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
desse_o Re: enzym laktazy 05.08.09, 09:55 Nie podawałam. Mój synek miał podobnie, ściągałam pokarm pierwszej fazy i podawałam pierś. Minęło samoistnie w 4 miesiącu życia. Teraz je całość mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia782 Re: enzym laktazy 05.08.09, 10:29 odciąganie nie jest prawidlowym tokiem gdyż lakotza jest ogólnie w mleku, to prawda ze w poczatkowej fazie jest jej wiecej ale nie eliminujemy jej. Pozatym początkowe mleko z piersi ma inne potrzebne wlasciwosci odzywcze m.in zastepuje dopajanie maluszka. Enzym podaje sie poto aby nie nastepowala fermentacja laktozy w jelicie grubym i bóle brzuszka, laktaza pozwala na rozbicie laktozy na cury proste. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: enzym laktazy 05.08.09, 12:50 Próbowałaś odciągać przed karmieniem? Dziecko dobrze przybiera na wadze, kupki OK, więc nie ma mowy o nietolerancji laktozy: w takim wypadku dziecko nie przybierałoby na wadze i miałoby biegunkę. Zatem twoje dziecko laktazę wydziela, tylko możliwe, że jest na laktozę nadwrażliwe, może własnego enzymu ma za mało - i tu podstawową czynnością jest odciągnięcie mleka I fazy. A jak się martwisz o ilość płynów, to możesz po karmieniu czy pomiędzy podać wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia782 do mika_p 05.08.09, 14:06 tak stosuję odciąganie I fazy pokarmu - ale to nie jest tak ze pozostałe nie ma laktozy przeczytaj co napisałam powyżej nie zgodzę się z Tobą ze nie ma mowy o nietolerancji laktozy, gdyż jeśli nie przybiera na wadze jest to objaw pierwotnej/wrodzonej nietolerancji, ale jest także i tu myślę że to mój przypadek wtórna/nabyta nietolerancja laktozy, polecam lekturę pani prof. www.miechowicka.pl/ciekawe/alerg_dzieci.pd Odpowiedz Link Zgłoś
desse_o Re: do mika_p 05.08.09, 14:44 zgadza się co napisałaś, ale w pokarmie I fazy laktozy jest najwięcej. Przy niedoborach laktazy odciąganie tego pokarmu daje rezultaty. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: do mika_p 05.08.09, 15:21 Kasiu, skoro kupki są OK, to nietolerancja laktozy jest wątpliwa. Zaobserwowałabyś zielonkawą biegunkę. Biegunka, rozwolnienie, to typowy objaw, znam mnóstwo dorosłych ludzi, którzy mleka nie piją właśnie z powodu takiej reakcji, natomiast dobrze tolerują przetwory mleczne. Z tego co kojarzę, pisałaś, że problemy pojawiły się niedawno - szłaś tropem alergicznym? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia782 Re: do mika_p 05.08.09, 17:31 obstawiam na 98% ze to wlasnie nietolerancja laktozy piszac watek mialam nadzieje ze ktos mial taki problem narazie nawiazałam jeden kontakt z dziewczyna ktora wlasnie cos takeigo miala, sa tylko dwa preparaty w polsce enzym laktozy i lactosanol. PRoblem drąze na wlasna reke od jakis dwoch miesiecy wiec to od dawna raczej. Od jakis dwoch dni sie nasilił, walce bo nie chce przejsc na mleko modyfikowane a lekarze najprosciej tak twierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
sentja Re: do mika_p 06.08.09, 00:27 jesli to przyczyna wtorna, to postepowanie jest proste- wyeliminuj przyczyne. (zakazenie przewodu pokarmowego, alergia???). Czy maluszek ma jakies objawy chorobowe oprocz kolek, wzdeć i problemow z kupka? Laktaza jest raczej niewskazana dla tak malych dzieci- jesli przyczyna jest wtorna to tym bardziej; przy wtornej zazwyczaj jest uszkodzony nablonek jelit, a wiec podanie tego bialka ( laktaza jest bialkiem, a laktoza jest dwucukrem\) moze wywolac reakcje alergiczna.Niemniej jednak jest to supement diety czyli mozna kupic bez recepty- ale to jest pewne ryzyko. I nie likwiduje przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia782 do sentja 06.08.09, 07:24 dziękuje za odp. tez uwazam ze możę jest uszkodzony nabłonek jeslit ale przez co? i jak to sprawdzić?, nie ma innych objawów chorobowych czyli waga OK urodzila sie o czasie z wagą 2950, przy wyjsciu 2750 a obecnie ma 2,5 m-ca i waży ok 5900, tak jak pisałam je tylko moje mleko a dieta nie zawiera mleka i pochodnych i nic nowego nie wprowadzam także jedyne co przyszło mi na mysl to właśnie rozbicie tej laktozy, skóra ładna bez objawów alergicznych. Dlatego pomyślałam o nietoleracji laktozy, dawałam jej na te brzuszki debridat prawie miesiąc ale od wczoraj odstawiłam i jakby ciut było lepiej a on przecież tez posiada laktozę i co uważasz w temacie? nie chce przechodzic od razu na zastępcze Odpowiedz Link Zgłoś
kasia782 Re: do sentja 06.08.09, 07:45 dodam jeszcze ze dzis w nocy miała atak ze sie skrecała i wiła z powodu bólu - ewidentnie brzuszka, zapomniałam jeszcze nadmienić ze na usg robionym dwukrotnie lekarz nie odnalazł lewej nerki, stwierdził ze potrzeba zrobic po ukonczeniu 3 mieisaca urografie aby sprawdzic prace prawej, pozatym badanie krwi OK, w moczu ogólnym zwiększone leukocyty były a posiew moczu jałowy Odpowiedz Link Zgłoś
malwes ja dawałam i daję enzym laktaza 06.08.09, 13:41 Ja podawałam pod kontrolą lekarza. Mniej więcej od 8go tygodnia życia. . Wyciszyło dziecko o 80% - z 7-8 godzin płaczu do 304ch. Potem drastyczna dieta, probiotyki...i minęło w 5tym m-cu życia. Teraz mały ma poł roku i nadal dostaje laktazę ale już w mniejszej dawce. Dostawał 3x dziennie zawartość 1 kapsułki, potem 2x dziennie, potem 1 x dziennie a teraz co drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
maaika Re: ja dawałam i daję enzym laktaza 07.11.09, 13:49 Witam, jestem mamą miesięcznego chłopca z podejrzeniem nietolerancji laktozy. Chciałabym podawać mu enzym laktazy, mój lekarz jednak nie stosował takiej kuracji. Szukam więc kogoś, kto mógłby mi pomóc. Bardzo proszę o kontakt... ! Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: do sentja 07.08.09, 02:19 Nie jestem pewna, jak sie bada niemowleta, doroslych i starsze dzieci bada sie podajac laktoze rozpuszczona w wodzie i badajac oddech. Prymitywna metoda dodatkowa - fermentacja beztlenowa daje bardzo wyrazny cuszek, zapach jest inny niz w przypadku normalnych gazow. Ale jak twierdzi moja dietetyk czesto nie trzeba zupelnie eliminowac laktozy z diety, wystarczy ograniczyc jej konsumpcje rezygnujac z czystego mleka i ew. nabialu z duza iloscia mleka. Co by odpowiadalo odciaganiu I fazy u niemowlat. A z ciekawosci - co sie dzieje, jak podasz piers bez odciagania? Objawy sie nasilaja? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia782 do malwes i turzyca 07.08.09, 07:32 wydaje mi sie ze nie odciągając objawy sie nasilają choc laktoza jest nie tylko w I fazie mleka, gdzie napewno jest jej najwiecej, dodam ze jestem na diecie bezmlecznej, ale to nie ma znaczenia bo i tak mleko matki zawiera laktoze. Wczoraj natomiast syszałam ciekawą definicję ze w przypadku kiedy nie jemy przetrworów mlecznych karmiąc piersią organizm przestaje produkować laktazę gdyż uważa że jest zbędna bo nie ma co rozkładać. Dlatego też stężenie laktozy w podawanym mleku jest duże wówczas ciekawe ile w tym prawdy. Narazie spróbuje tak jak Malwes proponowała z enzymem lakazy, choc pediatrzy nie znają takiego toku działania byłam u trzech i twierdzą ze jesli rzeczywiscie dziecko nie toleruje laktozy trzeba przejś na mieszankę a ja tego nie chce. Czy stosowanie tej laktazy u 2,5 m-c dziecka jest bezpieczne??? Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: do malwes i turzyca 09.08.09, 22:20 Kasiu - ja z kolei nie trafiłam na lekarza, który nie wiedziałby co z tą laktazą. Z jakiego miasta jesteś? Znam lekarzy z Krakowa, Łodzi i Warszawy, którzy powinni wiedzieć co zrobić.Mój synak miał 9 tyg jak dostał enzym. Bierze go do tej pory, choć ma już pół roku (w mniejszej dawce). PS. U dziecka robi się test Kerrego z kału (na cukry i dwucukry redukujące - ale nie wiem gdzie to zrobić - w w-wie nigdzie nie znalazłam miejsca) Odpowiedz Link Zgłoś
sentja Re: kasiu 20.08.09, 00:18 Skoro nie ma zadnych innych objawow oprocz kolek to jest dobrze. Waga rosnie ladnie, wiec raczej nie jesst to wtornja nietolerancja laktozy. wiem, ze same kolki= bole brzuszka sa ciezkim doswiadczeniem. mozesz stosowac to, co zwykle stosuje sie na kolki. nablonek jelita powinien stopniowo dojrzewac. jesli Cie to uspokoi to zrob badanie stolca. ph i obecnosc substancji redukujacych jak ktos tu juz pisal. Obstawiam fizjologiczna niedojrzalosc przewodu pokarmowego, samo przejdzie. Jesli jednak cierpienie malej jest dla Ciebie ciezkim doswiadczeniem to na wlasnie ryzyko mozesz sprobowac z ta laktaza. Wczensiej porozmawiaj ze swoim pediatra. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś