07.06.10, 21:01
Sąd podniósł mi alimenty na córę z 450zł na 650zł. Niestety "tatuś" nie płaci zasądzonej kwoty tylko 550zł bo twierdzi, że na więcej go nie stać i złożył apelację. Moje pytanie brzmi czy jeśli by mu obniżyli jednak np. do kwoty 500zł to musiałbym mu zwracać nadpłacone alimenty czy skoro poprzedni wyrok ma klauzulę natychmiastowej wykonalności to ja mu nie zwracam, mało tego mogę go ścigać o brakujące 100zł miesięcznie?
Ja też złożyłam apelację i załóżmy, że podniosą alimenty na kwotę wyższą niż 650zł. Czy będzie musiał wyrównać wstecz czyli zgodnie z terminem z wyroku I instancji, czy Sąd ustala indywidualnie od kiedy mają być płacone alimenty podniesine na sprawie apelacyjnej.
Obserwuj wątek
    • otoja69 up 08.06.10, 17:02
    • chalsia Re: apelacja 08.06.10, 22:56
      > ację. Moje pytanie brzmi czy jeśli by mu obniżyli jednak np. do kwoty 500zł to
      > musiałbym mu zwracać nadpłacone alimenty czy skoro poprzedni wyrok ma klauzulę
      > natychmiastowej wykonalności to ja mu nie zwracam, mało tego mogę go ścigać o b
      > rakujące 100zł miesięcznie?

Ty mu zwracasz.

> Ja też złożyłam apelację i załóżmy, że podniosą alimenty na kwotę wyższą niż 65
      > 0zł. Czy będzie musiał wyrównać wstecz czyli zgodnie z terminem z wyroku I inst
      > ancji,

tak, będzie musiał wyrównać
      • majka003 Re: apelacja 08.06.10, 23:19
        Hmm...ale skoro zapłaciłby więcej to go stać.Bezsensu jest oddawanie kasy które
        jest na własne DZIECKO!Musiałby być chyba ostatnim d... gdyby żądał zwrotu!Ale
        wiem,że takie przypadki na pewno mają m-ce,niestety.
        • otoja69 Re: apelacja 09.06.10, 08:53
          No właśnie, myślę że nie żądał by zwrotu, ale przecież już tyle razy się
          zawiodłam na nim ...
          Obydwoje złożyliśmy apelację, więc ja jestem dobrej myśli. Nie sądzę żeby mu
          opuścili. Błędów w ustaleniach fatycznych w wyroku znalazłam sporo i nawet
          liczę, że podniosą alimenty. Potem komornik, rejestr długów...chyba że zacznie
          płacić kwotę zasądzoną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka