Dodaj do ulubionych

Samotna matka i MOPS

21.11.10, 19:33
Dziewczyny mam takie pytanie, w skrócie sytuacja wygląda tak:
Moja przyjaciółka jest matką trójki dzieci (3,5 roku- 2,5 roku i 5 miesięcy) na dwie starsze córki ma zasądzone alimenty (600zł) i dostaje je z FA. Pod koniec tego miesiąca odbędzie się sprawa o alimenty na trzecią córkę, najprawdopodobniej skończy się na jednej sprawie.
Do tej pory jej dochód to 600zł alimentów na córki i dwa zasiłki rodzinne na córki po 68zł.
Teraz znalazła pracę brutto ma 1600zł.
Pytanie jest takie:
Czy te alimenty wlicza się do dochodu?
I czy to jej wynagrodzenie bierze się brutto czy netto.
Bo na tę chwilę wychodzi, że 1600+600+68+68= 2336zł / 4 sadb] 584zł[/b]
Czyli przekracza 504zł i na trzecią córkę nie należy jej się zasiłek rodzinny ani tym samym becikowe dla ubogich?
Podpowiedzcie jak to jest.
Obserwuj wątek
    • agnieszka_i_dzieci Re: Samotna matka i MOPS 21.11.10, 20:38
      Zależy do czego liczy ten dochód: Licząc do FA bierze się pod uwagę dochód z pracy oraz zasiłek rodzinny.
      Licząc do rodzinnego - alimenty z FA (albo od ojca jak są), dochód z pracy, zasiłku się nie liczy (mam nadzieję,że dobrze pamiętam).
      Dochód netto biorą pod uwagę z tego co wiem:
      "przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach ogólnych na podstawie przepisów o podatku
      dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne,"
      mam nadzieję,że pomogłam i nie wprowadziłam nieświadomie w błąd.
      Najdokładniej się dowie jak pójdzie do urzędu i poprosi o pomoc w wyliczeniu.
    • zjawa1 Re: Samotna matka i MOPS 21.11.10, 23:40
      Do zasilku rodzinnego wlicza sie zarowno alimenty jak i pensje matki. Nie wiecej jak 504 zl na czlonka rodziny. Do FA bieze sie tylko pod uwage zarobki matki. Aby miec wyplacane pieniadze z funduszu nie moze przekroczyc ( chyba) 700zl. na czlonka rodziny.
    • monisia900 Re: Samotna matka i MOPS 22.11.10, 17:26
      alimenty wlicza sie do dochodu przy obliczaniu prawa do zasilku rodzinnego. z tego co wiem, to bierze sie pod uwage dochod netto (ale reki sobie uciac nie dam).i nie wlicza sie do dochodu zasilkow rodzinnych branych na dwie pozostale corki.
      czyli jej dochod to:
      1600 brutto (pewnie z 1100 netto)+600 (alimenty)=1700/4=425/osoba
      wiec wg mnie nalzea jej sie wszelkie swiadczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka