Dodaj do ulubionych

uzasadnienie alimtow

30.03.11, 11:55
witajcie drogie mamy!
pisze pozew o alimenty i nie wiem jak go uzasadnic uncertain we wszystkich wzorach ktore czytalam byla sytuacja ze maz nie placi, nie interesuje sie dzieckiem i dlatego zada sie alimentow
moj maz w stusunku do dzieci-jest prawie idelanym ojcem , nigdy nie skapil pieniedzy, zgadza sie na kazda sume jakas proponuje w alimentach, jak mowie ze trzeba kupic to i to dla naszego dziecka on wyklada pieniadze nie pytajac sie a po co,czy czemu tak drogo
zajmuje sie tez nimi, uwazam ze moglby wiecej ale taka ma prace (wlasna dzialalnosc)
nie wiem jak to ugryzc uncertain
pomozcie mi
Obserwuj wątek
    • buzka25 Re: uzasadnienie alimtow 30.03.11, 12:07
      to skoro placi sam od siebie, kupuje dzieciom/dziecku to co trzeba to po co dajesz sprawe do sadu??
      • evi85 Re: uzasadnienie alimtow 30.03.11, 13:36
        bo niedlugo mamy rozprawe o spearacje i dostalam pismo z sadu ze musze doslac odpis z orzeczeniem o alimenty
        poza tym w planach mam wyprowadzke od meza (separacja z jego winy) i wole miec takie cos na pismie (alimenty) bo nigdy nie wiadomo ,biorac z nim slub dalabym sobie reke uciac ze mnie nie zdradzi i nie zostawi nigdy
        teraz jestem juz ostrozna
        • buzka25 Re: uzasadnienie alimtow 30.03.11, 15:36
          no to napisz ze obecnie placi bez przymusul ale nie wiesz co bedzie za jakis czas, jak juz sie wyprowadzisz, ze masz obawy ze wtedy nie bedzoe chcial dawac kasy, i ze chcesz miec to na pismie, ze w razie koniecznosci pojdziesz juz tylko do komornika a nie znow do sadu o ze potrzebujesz to do pozwu o separacje
          • agus-ka Re: uzasadnienie alimtow 30.03.11, 23:09
            to się ladnie nazywa usankcjonowanie staniu rzeczywistego i własnie tak to uargumentuj
    • baltycki Re: uzasadnienie alimtow 30.03.11, 20:52
      Spisz z mężem ugodę w sprawie alimentów i zalącz do pozwu o separację.
      Sąd ją "przyklepie".. chyba, że dopatrzy się w niej niezgodnosci z prawem, próby obejscia prawa, nadużycia..itp.
      • iin-ess Re: uzasadnienie alimtow 02.04.11, 10:13
        baltycki napisał:

> Spisz z mężem ugodę w sprawie alimentów i zalącz do pozwu o separację.

tez jestem tego zdania bo jak maz zobaczy ile sad przyzna ci alimentow to moze ograniczyc sie tylko do tego. a w sadzie na kokosy nie licz.
        • molly_5 Re: uzasadnienie alimtow 11.04.11, 17:17
          Ejże, nie strasz dziewczyny! Jeśli rozstajecie się w zgodzie (ha, hasmile to najprościej spisać porozumienie w kwestii opieki nad dziećmi której częścią będzie uzgodnienie dotyczące alimentów. Jeśli oboje na rozprawie potwierdzicie te ustalenia to sąd nie będzie wnikał w kwotę. Co więcej, w moim i exa porozumieniu była informacja że w alimenty które płaci nie wchodzą koszty kolonii, obozów, dużych zakupów typu rowery, remontu pokoju dzieci, mebli i innych tego typu wydatków i że na to składamy się po połowie. Z tym że to rozwiązanie można zastosować jeśli masz jako takie zaufanie do ojca swoich dzieci. Zostałam zresztą przez sąd pouczona że gdyby ojciec nie wywiązywał się z tych dodatkowych zobowiązań to mam składać wniosek do sądu rodzinnego... Odpukać, na razie wszystko przebiega bez problemów.
          • evi85 Re: uzasadnienie alimtow 11.04.11, 19:37
            dzieki za odp
            jezeli chodzi o dzieci to jestesmy zgodni
            jeszcze nie spisalam tego porozumienia, w czwartek pojde do radcy prawnego smile
            a tak w ogole to znamy juz dawno termin rozprawy a maz mojego pozwu nie dostal w dalszym ciagu rozprawa za miesiac...
          • baltycki Re: uzasadnienie alimtow 11.04.11, 21:45

molly_5 napisała:

> Jeśli oboje na rozprawie potwierdzicie te usta
            > lenia to sąd nie będzie wnikał w kwotę.
            Jesli kwota bedzie "z sufitu", to bedzie wnikal.
            • molly_5 Re: uzasadnienie alimtow 12.04.11, 14:44
              Fakt, nie byłam precyzyjna. Chodziło mi o to że jeśli rodzice ustalą pomiędzy sobą kwotę alimentów na powiedzmy 5 tys. a dochody osoby płacącej alimenty będą odpowiednio duże to sąd tej kwoty nie podważy. Chociaż dla części ludzi może być ona " z sufitu". Natomiast podejrzewam że przy tych samych dochodach ustalnie pomiędzy rodzicami alimentów w kwocie 200 pln mogłoby sąd skłonić do zbadania tematu.
              • altz Re: uzasadnienie alimtow 12.04.11, 15:13
                > Natomiast podejrzewam że przy tych samych dochodach ustalnie
                > pomiędzy rodzicami alimentów w kwocie 200 pln mogłoby sąd skłonić do zbadania
                > tematu.
                Sąd nie będzie badał, jeśli oboje mają dostateczne dochody i się zgadzają na takie rozwiązanie. Zapyta się tylko, czy strona alimentująca, z którą mieszka dziecko, wie, co robi? Tak mi podpowiadają doświadczenia innych z podobnych spraw.
                • baltycki Re: uzasadnienie alimtow 12.04.11, 16:44
                  altz napisał:

> Sąd nie będzie badał, jeśli oboje mają dostateczne dochody i się zgadzają na ta
                  > kie rozwiązanie.

Sąd będzie badał, jesli bedzie mial watpliwosci, czy na przyklad:
                  1. Ojciec zarabia 5.000, matka nie pracuje.. uzgodnili alimenty po 100 zl na dziecko..
                  Sąd takich nie przyklepie, bedzie podejrzewal (i slusznie), ze takie ustalono, aby matka miala niski dochod uprawniajacy ja do swiadczen z MOPSu.
                  2. Ojciec zarabia 2.000, matka pracuje.. uzgodnili alimenty w wysokosci 1.500zl..
                  Sąd będzie badał, czy takie ustalenie nie ma na celu "uwolnienie" ojca od splaty innego zadluzenia (banku?), bo alimenty w pierwszej kolejnosci..
                  To mialem na mysli piszac.. "z sufitu"..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka