Dodaj do ulubionych

Telefony,telefony

26.07.11, 15:53
Ja z córką mieszkamy w innym mieście niż ex.Córka ma 5 lat.
Ostatnio jedyną drogą kontaktu jaki podejmuje jej ojciec jest dzwonienie.Ona nie chce za bardzo rozmawiać.Czasem ją przegadam,ale denerwuje mnie to już coraz bardziej.
Może to tymczasowe,ale co zrobić?Przeczekać?Doszło do tego,że jak widzę jego numer w kom,że się dobija to mnie brzuch boli z nerwów.Nie chce mi się odbierac i gadać z nim.
Raz już była podobna sytuacja powiedziałam mu żeby przeczekał jakiś czas i my zadzwonimy.
On prawił swoje"mądrości".I tak nie przestawał dzwonić.To jest męczące,a nie chcę odcinać mu kontaktów z córką.Ale to oznacza,że mam ją zmuszać?On często opowiada jej o swoim synku- może to powód?
Nie wiem już niby sytuacja nie jakiś mega problem,ale dręczy mnie to.
On jest typem "wie wszystko najlepiej".
Obserwuj wątek
    • aliccja85 Re: Telefony,telefony 26.07.11, 18:27
      Zmienila bym nr tel-JAK CHCE KONTAKTOWAC SIE Z WLASNYM DZIECKIEM NIECH DO LICHA DO NIEJ PRZYJEDZIE/ZABIERZE JA NA LODY ITP/
      Moj ex wie ze jak dzwoni ma napisac smsa czy mala moze romawiac /jest to raz na tydzien no moze 2/ ja tez mam wlasna rodzine i nie zawsze jest "czas" na to zeby on dzwonil No nie oszukujmy sie np siedzimy z tesciami przy stole a tu nagle ex dzwoni i chce cos ustalac itp Warto ustalic granice
    • mag_pie Re: Telefony,telefony 27.07.11, 14:05
      jak ty masz taka postawę to nie dziw się że dziecko nie chce z nim rozmawiać?
      Dziecko doskonale widzi twoją niechęć i mniej lub bardziej świadomie też ją odczuwa.

powiedz ex żeby kupił młodej telefon na kartę właśnie taki do kontaktów, tel będzie w domu jak mała będzie chciała do taty zadzwonić to nie będzie musiała Ciebie prosić a z ojcem niech się umówi że dzwoni do niej wtedy kiedy na pewno jest w domu np wieczorem .
      Telefonu swojego udostępniać mu nie musisz - powiedz mu że albo zapewnia sam kanał komunikacji albo ty przestajesz byc pośrednikiem. Do Ciebie niech dzwoni jak chce coś ustalić dotyczącego dziecka. A jak mu sie 4 liter niechce ruszyc to niech coś zooranizuje
      • altz Re: Telefony,telefony 27.07.11, 14:21
        Rozmowa telefoniczna z 5-latkiem to nie taka prosta sprawa. Większość osób w tym wieku nie lubi rozmawiać przez telefon, nie potrafi i źle się czuje, a tu jeszcze niechętna matka stoi nad dzieckiem, tym większy jest stres.
        Gdyby dziecko miało samo dzwonić do ojca, to musiałby być przypisany ten numer pod przyciskiem, może jakoś specjalnie oznaczony, choćby kolorem.
        Wtedy i tak ktoś dorosły musi sprawdzić telefon i przypilnować, żeby był naładowany, więc dobra wola matki jak najbardziej jest potrzebna. Dziecko też by musiało mieć jakieś krótkie przeszkolenie z obsługi aparatu.
    • mamapati Re: Telefony,telefony 27.07.11, 14:37
      Tak niechęć mam,ale nie będę i nie umiem udawać,że nie.
      Może to jakiś pomysł z tym telefonem.Chodzi o to,że ja mogę pomóc córce dzwonić jak chce,ale nie chcę już czuć się napastowana tymi telefonami jego w różnych dniach i o różnych porach.
      Spróbuję chyba dogadać się na jakieś konkretniejsze terminy tych rozmów.
      A jak ona wyrazi chęć by się słyszeć z tatą to jej to umożliwię.

Dzięki za Wasze posty w tym temacie.
    • tully.makker Re: Telefony,telefony 27.07.11, 20:00
      Moj partner czesto wyjezdza z powodu pracy. nasz wspolny 6latek tez nierzadko nie chce rozmawiac z tata, kiedy dzwoni (zajety zabawa), ale pamieta, ze tata do niego dzwonil i cieszy sie z tego.
      Nie odbieraj tego corce. W ramach bycia rodzicem trzeba robic rowniez rzeczy, ktorych sie nie lubi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka