Dodaj do ulubionych

Jak odzyskac alimenty?

02.12.11, 11:44
Dwa lata temu rozwiodłam się i od tego czasu były mąż nie płaci alimentów na nasze 6letnie dziecko.Egzekucja komornicza okazała się bezskuteczna, ponieważ były pracuje na czarno. Komu należy się zasiłek alimentacyjny i w jaki sposób można się o niego starać? Czy pozwanie dziadków o alimenty jest w porządku?
Obserwuj wątek
    • oliwija Re: Jak odzyskac alimenty? 02.12.11, 13:15
      zasilek alimentacyjny - skaldasz papiery do mops-u w tym zaswiadczenie od komornika o bezskutecznosci egzekucji.

Jesli wiesz ze ex pracuje na czarno i wiesz gdzie to podaj to komornikowi- powinien sprawdzić.

co do alimentów od dziadków- nie zastananwiałam sie czy to fer czy nie.. jesli ich synek jest w stosunku do Twojego - waszego dziecka nie fer to czemu ty masz byc fer- chyba ze utrzymujecie poprawne stosunki.
    • nuna_77 Re: Jak odzyskac alimenty? 02.12.11, 14:34
      Staraj sie o pieniadze z MOPS.

Co do dziadków to nie miej skupulów, ja tez ich pozwałam.
      Po rozprawie ojciec dziecka zaczął płacic, pewnie rodzice go przymusili. Czasami to dobra metoda na pogonienie pseudo ojca do płacenia
      • tautschinsky Re: Jak odzyskac alimenty? 05.12.11, 19:46
        nuna_77 napisała:

> Co do dziadków to nie miej skupulów, ja tez ich pozwałam.

A swoich rodziców też pozwałaś czy już brakło ci odwagi?

I co w przypadku, kiedy ojciec dziecka ma głęboko w d.
        swoich rodziców? Tylko nie trzep, że tak go wychowali,
        więc niech mają. Poczekaj, aż twoje podrośnie i jeśli
        jest synem może i tobie przyjdzie w przyszłości płacić
        na cudze dzieci.
        • gazeta_mi_placi Re: Jak odzyskac alimenty? 06.12.11, 14:11
          Zawsze można zrezygnować z alimentów od dziadków gdy eks zacznie płacić.
          Jakoś tak często jest, że nie mija pełny miesiąc od zasądzenia alimentów na dziadków, a dziwnym trafem eks odkrywa, że on sam może płacić i płaci smile
          Cuda jakieś smile
        • damajah tautschinsky 06.12.11, 20:35
          autorka wątku płaci swoją część alimentów (utrzymuje w całości dziecko właściwie) do tego poświęca czas i energię samodzielnie. Czemu miałaby więc pozywać SWOICH rodziców? Z jej strony dziecko ma zapewnione to co trzeba. Ze strony ojca jak rozumiem - niewiele. Więc to jego rodziców powinna pozwać (Jeśli ojciec miga się zawodowo - czyli na stałe, nie jest to chwilowy problem z powodu realnego braku pracy czy choroby) Też uważam że w praktyce pozwanie dziadków najczęściej zmusza do płacenia nie dziadków a tatusia.
          • arwena_11 Re: tautschinsky 08.12.11, 15:00
            w imię sprawiedliwości spolecznej. I sąd może sam powołać dziadków z jej strony
        • braktalentu Re: Jak odzyskac alimenty? 08.12.11, 19:45
          Dziadków dziecka nie pozywa się o alimenty "za karę" za złe wychowanie syna. Wzywa się ich do łożenia na niesamodzielnego finansowo członka ICH WŁASNEJ RODZINY.
          To nie są cudzie dzieci, to ICH WNUKI. Jeżeli dziadkowie będą w potrzebie, a syn potraktuje ich tak jak własne dziecko, to właśnie wnuki są kolejnymi zstępnymi, mającymi zobowiązanie wobec dziadków. To oczywiście przykre, jeżeli w rodzinie takie zobowiązania egzekwuje się sądzie, ale jeżeli ma się do wyboru nie zaspokoić potrzeb bytowych własnego dziecka, lub żądać w sądzie wsparcia tegoż dziecka rodziny, to ja nie zastanawiałabym się szczególnie długo.
    • jkwww Re: Jak odzyskac alimenty? 05.12.11, 00:11
      Obecnie jestem w nieformalnym związku, mamy wspólne dziecko.Czy starając się o zasiłek z funduszu alimentacyjnego wliczany jest dochód od partnera?
    • jkwww Re: Jak odzyskac alimenty? 05.12.11, 00:47
      Przeczytałam na forum ze jest coś takiego jak donos do prokuratury o przestępstwie uporczywej nie alimentacji? Czy koś w taki sposób próbował odzyskać alimenty? Skoro wiadomo że były pracuje na czarno.
      • zawsze_zielonatrawka Re: Jak odzyskac alimenty? 05.12.11, 10:24
        jkwww napisała:

> Przeczytałam na forum ze jest coś takiego jak donos do prokuratury o przestęps
        > twie uporczywej nie alimentacji? Czy koś w taki sposób próbował odzyskać alimen
        > ty? Skoro wiadomo że były pracuje na czarno.

moja znajoma skladala donos do prokuratury i wiem, ze maja wystosowac list gonczy za tatusiem-obibokiem. a konsekwencje dla ojca takie, ze jak go zlapia to pojdzie odsiedziec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka