15.01.16, 07:59
Witam serdecznie ,pisze w sprawie alimentów,czy ktoś tak miał ,zacznę od początku . Jestem w trakcie rozwodu i ustalenia alimentów,mój mąż do tej pory daje mi dobrowolnie 3200 zł na troje dzieci ,w tym dwóch dorosłych synów uczących się ,w tym pobiera na każde dziecko po ok 800 zł kindergeld ,pracuje w Niemczech ,jego zarobki ok 3000 e . W sumie utrzymanie dzieci kosztuje go 800 zł ,cała trójka ,ja wynajmuje mieszkanie,wynajem i czynsz to koszt 2000 ,plus inne opłaty ,ma utrzymanie dziecka zostaje 200 zł ,ja pracuje na zlecenie i mam ok 1000 zł ,które dokładam na dzieci . Do sądu napisałam iż utrzymanie dziecka to koszt 1500 zł na jedno ,niewiem czego mogę się spodziewać od sądu,on ma adwokata ja nie ,bronie się sama
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: Alimenty 17.01.16, 23:04
      Wnieś o adwokata z urzędu, żeby zapewnić równowagę między stronami.
      Powołaj się też na to, że cały ciężar opieki nad dziećmi i wychowania spoczywa na tobie - to również jest forma alimentacji. Mam nadzieję, że w pozwie napisałaś o dodatku na dzieci, pobieranym przez męża?
      Wszystko zależy od twojego uzasadnienia, zarówno dochodów męza jak i kosztów utrzymania dzieci, łącznie z kosztami wynajmu.
    • goska781 Re: Alimenty 18.01.16, 20:15
      Opisalam wszystko ,napisałam o adwokata ,ale na tej rozprawie go pewnie mieć nie będę ,mam świadka ze mąż zarabia 3 tys euro ,podałam ze pobiera zasiłek i ze dostał spore wyrównanie i nie dał ani zł ,nie mi ,ale mamy dzieci ,przywlaszczyl wszystko sobie ,
      • demonii.larua Re: Alimenty 19.01.16, 09:02
        Rozumiem, że zgodę na pobieranie Kindergeldu przez męża podpisałaś na stosownym formularzu z Familienkasse? Kindergeld nie może być wliczany w wysokość alimentów, bo to nie jest wkład pana w utrzymanie dzieci, tylko wkład państwa w którym pan zarabia, czyli to nie jest dochód pana.
        Jakiś kontakt masz z mężem? Wiesz gdzie pracuje, w jakim zawodzie? U mnie wystarczyły stawki dla konkretnego zawodu, który eks wykonywał w danym mieście za granicą, wyszukałam w sieci dane z kilku źródeł i dołączyłam do akt. (nie miałam nic, ani adresu pracy, ani miejsca zamieszkania)
        • baltycki Re: Alimenty 21.01.16, 00:31
          Kindergeld przysluguje obojgu rodzicom 50/50%, co oznacza, ze 1.200zl przysluguje matce i taka kwota nalezy sie jej poza alimentami. 1.200 ojca przekazywane matce, jest jego wkladem w utrzymanie dzieci/alimenty.

Inaczej jest gdy dziecko jest pelnoletnie, wowczas caly Kindergeld przysluguje dziecku i rodzice doplacaja tylko roznice brakujaca do pelnej wysokosci kosztow utrzymania.
    • goska781 Re: Alimenty 19.01.16, 20:59
      Nic nie mam ,a jak zalatwilas alimenty ,możemy pogadać przez tel ,albo na fb popisać ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka