06.01.05, 16:03
poruszam ponownie watek o zasilku....
mam dziecko 6 letnie, nie pracuje, maz jest za granica ale nie utrzymuje z
nim kontaktu, nie mamy rozwodu, ja nie pracuje, jestem na ostatnim roku
studiow, mieszkam z rodzicami, oni mi pomagaja...
jaki zasilek mi przysluguje?? i o jaka pomoc moge sie ubiegac??
Obserwuj wątek
    • alka44 Re: zasilek 06.01.05, 16:15
      o 43 złote i ew. stypendium socjalne. Ale do stypendium licza sie dochody
      wszystkich zameldowanych osob
      • majaaa1 Re: zasilek 06.01.05, 16:55
        z tym ze trzeba zlozyc dokumenty z US o dochodach lub ewent z sadu o separacji
        lub o rozwodzie. ja takich dokumentow nie mam bo z mezem nie utrzymuje
        kontaktu. co wtedy?
        • anka_florian Re: zasilek 06.01.05, 20:48
          na uczelni przede wszystkim będą się czepiać o dochody męża - niestety maja
          prawo. Ja zrobiłabym tak: jako żona wystąpiłabym do US o zaświadczenie o
          dochodach. Powinni wydać. Mąż nie przebywając w kraju ma dochody zerowe.
          Dołączamy to do wniosku. W związku z tym brane są dochody rodiców studentki.
          Jeśli są odpowiednio niskie stypendium socjalne się należy.
          • alka44 Re: zasilek 07.01.05, 09:07
            Załatwiałam w tym roku socjalne dla córki i chyba nigdy wiecej.
            Po pierwsze to liczba zaswiadczeń była wręcz niemozliwa do skompletowania.
            Nasz sytuacja jst taka, ze w maju zlikwidowali Fa, a wczesniej w gruniu
            rozchorowałam sie i zwolnili mnie z pracy.Do 24 grudnia pobierałam zasiłek
            rehabilitacyjny z Zus. Musiałam udowodnić strate dochodów z pracy, ale to
            pikuś. Najgorsze było udowodnienie braku alimentów. Zaswiadczenie o komornika o
            bezskutecznosci egzekucji, zaswiadczenie z sądu o wydaniu wyroku o alimentach,
            a na uczelni chcieli oryginał wyroku. Ten jest u komorikainie mam. Znowu nowe
            zaswiadczenia i alej w kółko. Na końcu przyczepili się, że nie mam zasw. o
            zasiłku rodzinnym, pomimo, że w oswiadczeniu napisałam, że pobierałam w max.
            wysokosci. I od nowa jazda. Dochód uprawniający do stypendium to było 400 zł na
            osobę. Nasz dochó pździernikowy to 230, więc dostała 170 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka