olcia3221 10.05.05, 00:20 oriętuje sie ktos co bedzie z dodatkiem dla matek samotnie wychowujących od 31 sierpina wiem tylko tyle ze wtedy zmienia sie prawo?komu bedzie dane a komu zabrane? co i jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dondon Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 10.05.05, 00:38 przestudiuj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=571&w=21965099&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 10.05.05, 01:10 Nie bedzie to juz dodatek tylko cos an krztalt funduszu-komornik musi potwierdzic niesciagalnosc od ojca no chyba ze niema ojca smierc lub nieznany Odpowiedz Link Zgłoś
dana44 Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 10.05.05, 20:20 W Fakcie z 9 maja 2005 (wczorajszy) jest duży artykuł na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
paacynka Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 11.05.05, 23:43 i czy składa się ponownie jakieś papiery czy z Urzędu skarbowego zaświadczenie o dochodach i do kiedy na kolejny rok? Bo ja też nic nie wiem co dalej. A nie chciałabym przegapić, zawsze było do końca maja że trzeba było na rodzinne składać zaświadczenie, a teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
angelka2 Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 12.05.05, 13:16 napewno sklada sie dokumenty z urzedu skarbowego o zarobkach pewnie za rok 2003, wyrok sądowy jak sie go nie zlozylo wczesniej, od komornika o niesciagalnosci alimentow.jak sie dowiem wiecej to napisze Odpowiedz Link Zgłoś
angelka2 Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 12.05.05, 13:23 jednak zn uzrzedu skarbowego za rok 2004! Odpowiedz Link Zgłoś
paacynka Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 13.05.05, 00:32 ale do kiedy? jest jakiś termin? Odpowiedz Link Zgłoś
angelka2 Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 13.05.05, 08:16 mi powiedzieli jak do nich dzwonilam ze termin od lipca do wrzesnia.Ale najlepiej juz udac sie do uzrzedu skarbowego bo potem utoniemy w kolejkach. A nie wiecie moze co przysluguje jeszcze samotnej matce oprocz 170 zl (zasadzone 350 a nie placone), jesli 2004 ma zerowy? bo podobno 300 zl wtedy placa? Odpowiedz Link Zgłoś
anetagrzelka Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 13.05.05, 14:01 Dod. z tyt. samotnego wych. będzie do sierpnia. Później wejdzie ustawa o "zaliczce alimentacyjnej": będą do niej uprawnieni ci, którzy mają zasądzone i nieściągalne alimenty. Osoby 9samotne), które nie mają zasądzonych alimentów nie będą miały w ogóle prawa do zas. rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka3613 Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 13.05.05, 21:39 A co będzie w przypadku, jeżeli są zasądzone alimenty ale komornik ściąga tylko ich jakąś część? Gdzieś wyczytałam, że osoby które nie mają zasądzonych alimentów nie dostaną ani zasiłku ani rodzinnego na dziecko, to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
xpk Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 14.05.05, 20:46 mnie też interesuje co z dodatkiem jesli ściągana przez komornika jest tylko część alimentów Odpowiedz Link Zgłoś
virtual_moth Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 14.05.05, 21:23 Też mnie ciekawią pewne niuanse - jedyną drogą jest chyba przejście się do MOPSu, co niedługo uczynię poczatkując tym samym sezon walki z tym szacownym urzędem (w tamtym roku np. zgubili moje papiery). Ja mam problem dotyczący zasądzenia alimentów - otóż nie mam ich zasądzonych, bo sprawa jest w toku, a ojciec dziecka się "ukrywa". Jeśli jednak wystarczy zaświadczenie o sprawie sądowej w toku, to jestem dobrej myśli. Powinien mi przysługiwać dodatek 300 zł (to dla tych w skrajnej nędzy, to pewnie więcej niż tatuś byłby w stanie kiedykolwiek płacić. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka3613 Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 14.05.05, 23:06 Już chyba wszystko wiem. Macie jakieś konkretne pytania to odpowiem z chęcią w miare możliwości. Pozdrawiam. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
xpk Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 15.05.05, 10:31 hej! to może odpowiesz mi na moje pytanie dotyczące dodatku , komornik ściaga tylko część alimentów, czy dodatek będzie mi się należał? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bettinaj Do Agnieszki... 15.05.05, 17:43 napisz w takim razie co i jak z tym dodatkiem.mam w tej chwili zasądzone alimenty w kwocie pk.600 zł i tyle dostawalam z funduszu alimentacyjnego.oczywiscie sprawa byla u komornika. teraz dostaje rodzinny i dodatek 170 zł. co bedzie dalej?? od czego zalezy wysokosc tej zaliczki?? ile bedzie ona wynosiła?? dzieki serdeczne pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka3613 Re: Do bettinaj 15.05.05, 19:51 Zaliczka będzie zależeć od twoich dochodów w 2004 roku. Jeżeli miałaś poniżej 583 zł na osobę w rodzinie to napewno należy ci się. Teraz wszystko zależy od ilości dzieci, bo na jedną lub dwie osoby będzie to po 170 zł a w przypadku, gdy w rodzinie są trzy lub więcej osób uprawnionych do zaliczki- po 120 zł na osobę. Jak miałaś dochód do 291,50 zł to odpowiednio będzie ci się należało: 300 zł lub 250 zł. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka3613 Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 15.05.05, 19:45 Przede wszystkim to nie będzie dodatek tylko zaliczka alimentacyjna. Będą do niej uprawnione osoby, w przypadku których egzekucja jest bezskuteczna. Przepisy określają, że przez egzekucje bezskuteczną należy rozumieć egzekucje, w wyniku której nie ściągnięto należności z tytułu świadczeń alimentacyjnych za okres 3 ostatnich miesięcy. Egzekucją bezskuteczną jest każda egzekucja, w wyniku której nie wyegzekwowano całości zasądzonych alimentów. Z tego wynika, że zaliczkę dostaniesz a w jakiej wysokości to zależy od twoich dochodów w 2004 roku. Pozdrawiam. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
virtual_moth Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 15.05.05, 19:49 A co w sytuacji, gdy alimenty nie są jeszcze zasądzone, bo sprawa sądowa jest w toku i może się jeszcze ciągnąć baaaardzo długo? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka3613 Re: Do virtual_moth 15.05.05, 19:58 Słuchaj, bardzo mi przykro to pisać ale z tego co się orientuje to chyba nic nie dostaniesz. Zaliczka alimentacyjna przysługuje jak ktoś ma już zasądzone alimenty. Natomiast dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka będzie przysługiwał osobom, gdy nie mają zasądzonych alimentów na rzecz dziecka od drugiego rodzica,jeżeli m.in. -drugi z rodziców nie żyje, -ojciec dziecka jest nieznany, -powództwo o ustalenie alimentów zostało oddalone. Możesz jedynie składać wniosek o zasiłek rodzinny. Odpowiedz Link Zgłoś
virtual_moth Re: Do virtual_moth 15.05.05, 20:22 Hm, dzięki, ale sytuacja nie jest jednak taka prosta Wniosłam pozew o ustalenie ojcostwa i alimenty, sprawa jest w toku (szukają go). Formalnie zatem NADAL ojciec mojego dziecka pozostaje nieznany? Jak to jest? Bo wtedy, jeśli jest nieznany, to dodatek z tytułu samotnego wych. przysługuje? Dzięki za info. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka3613 Re: Do virtual_moth 15.05.05, 21:27 Słuchaj, aż tak dokładnie to ja nie wiem. Może tak jak w przypadku trzecim po prostu oddalą powództwo ze wzgledu na to, że nie mogą znaleźć ojca dziecka. Ale najgorsze jest to, że wiesz jak to nasze prawo działa. To może potrwać a dokumenty będzie trzeba składać już niedługo. Zydaje mi się, że nie potraktują tego jako "ojciec nieznany", bo przecież wskazałaś go, prawda? Niestety, nic więcej nie mogę ci poradzić. Znam po prostu suche prawo a w te szczegóły się nie zagłebiałam, bo tak szczerze mówiąc to nie interesowało mnie to. Sorry Odpowiedz Link Zgłoś
virtual_moth Re: Do virtual_moth 15.05.05, 21:49 agnieszka3613 napisała: > Zydaje mi się, że nie potraktują > tego jako "ojciec nieznany", bo przecież wskazałaś go, prawda? Wiesz, na zdrowy chłopski rozum to skoro nikomu ojcostwo mojego dziecka nie zostało udowodnione, to ojciec jest nieznany...A to, że go "wskazałam" nie powinno chyba go już czynić formalnym ojcem Wydaje mi się, że dopiero po wyroku sądu. No ale masz rację, w praktyce moga to różnie potraktować. To zależy też od tego, czy przysługuje dodatek także tym, które nie wnosiły o ustalenie ojcostwa, czy tylko tym, których wniosek o ustalenie został oddalony. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
xpk Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 15.05.05, 22:29 dziękuje bardzo za odpowiedź pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chuda20 A co jeśli.... ?? 16.05.05, 09:01 A co dzieje się w przypadku jestli ojciec dziecka przebywa w zakładzie karnym i nie można mu zasądzic alimentów bo "oficjalnie " nic nie ma?? Pozdrawiam-A. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka3613 Re: A co jeśli.... ?? 16.05.05, 10:53 Nie wiem dokładnie jak to jest. Ale muszę ci powiedzieć, że osobiście znam podobny przypadek. Facet sąsiadki siedział a ona zrobiła sprawe o ustalenie ojsowstwa i alimenty. Sąd przyznał jej alimenty i nie patrzył czy on tam coś ma czy nie. Ale wtedy wypłacał jej fudusz alimentacyjny. Teraz. jak wiemy, nie ma go już. Ja to na zdrowy rozum w takiej sytuacji oddaliłabym powództwo o alimenty i wtedy przysługiwałby ci dodatek dka samitnej matki. Ale jak oni to rozwiążą to naprawde nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
adelajda_i_janko Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 16.05.05, 22:17 Hej.A wiesz może coś więcej na temat przypadku kiedy ojciec jest nieznany? W wyborczej dodanodziecko poczęło się z gwałtu).Czyzby chodziło tylko o ten przypadek? Czy w innym razie matka ma OBOWIĄZEK wnieść sprawę o ustalenie ojcostwa i alimenty? Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 16.05.05, 22:07 wiedzialam,ze jest zbyt pieknie. Dostaj zasilek ten 170 zl i dzieki temu mam za ca oplacic przedszkole Kuby. fatalnie bedzie. pan X akurat teraz pojawil sie gdzies tam wiec od 3 mcy mamy alimenty ale wczesniej przez 3 lata nie mielismy nic. Nie wiem tez jak dlugo bedzie mial sciagane ,bo to jest czlowiek,ktory moze odejsc z pracy z dnia na dzien zeby tylko nie placic. Jestem przerazona iza Odpowiedz Link Zgłoś
xpk Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 16.05.05, 22:14 nie dziwie ci się, ja też nie wiem co mnie czeka, bo ostatnio dostałam niecałą kwote alimentów, a w tym miesiącu nie wiem i w nastepnych, boże jak nam ten dodatek to nie wiem jak damy sobie rade, ale np u mnie w lublinie wprowadzają cholerne becikowe, a o samotnych matkach nic miasto nie pomyślało... umre ze stresu chyba do tego sierpnia co za beznadziejny system, dostane alimenty całe do sierpnia, a we wrześniu połowe, a z dodatku nici (( Odpowiedz Link Zgłoś
aggtt Re: Co z DODATKIEM od sierpnia? 16.05.05, 22:28 to wszysto koszmar... trace dodatek... Zanim zdołam ustalić nieściągalno.ść, to lekkie przymarcie nam grozi... - no może nie dosłownie (bo mam niezłą pracę), ale mimo wszystko - zaciśniemy paski : (( Odpowiedz Link Zgłoś