Dodaj do ulubionych

ściaganie alimentów

17.06.05, 10:20

wiem, że żeby był sens zgłaszać, że pan pomyłka nie płaci muszą minąć chyba 3 miesiące, czy tak?
a co jesli pan nie płaci dłużej, powiedzmy rok, ale w różnych wzgledów nie mogłam tego zgłosić po 3 miesiącach (pan spłaca pożyczkę, którą mu podżyrowałam, i nagle zaczął twierdzić, ze nie ma pieniędzy- wiem, dla mnie to żadne tłumaczenie- i może płacić tylko alimenty lub tylko pożyczkę, w praktyce od dwóch miesięcy nie płaci ani jednego, ani drugiego....)
czy nalegać, żeby spłacił pożyczkę, nic nie mówić o alimentach, a kiedy kredyt się skończy (w grudniu 2006) dobrać się do niego sądownie o alimenty?
czy podawać już zaraz po 3 miesiącach, bo może ściągają tylko 3 miesiące wstecz, i czekanie do końca przyszłego roku spowoduje tylko, że odpuszczę kilkanaście miesięcy?
jak to rozegrać?
Obserwuj wątek
    • julia.68 Re: ściaganie alimentów 17.06.05, 17:52
      Długi alimentacyjne (przy alimentach zasądzonych przez sąd)przedawniają się po
      3 latach, możesz więc spokojnie wink)poczekać, aż spłaci pożyczkę i oddać sprawę
      do komornika. Jaki będzie efekt - trudno powiedzieć. Jeżeli płaci Ci "po
      dobroci" to sąd może (nie musi) zasądzić wstecz, ale będzie się pytał, dlaczego
      dopiero teraz występujesz.
      To rzeczywiście pan pomyłka i drań na dodatek.
      • wiosenna67 Re: ściaganie alimentów 18.06.05, 00:26
        dzieki za odpowiedź smile
      • ann17 Re: ściaganie alimentów 20.06.05, 19:29
        jeśli chodzi o alimenty nieściągnięte - to jest tak, jak było napisane w
        poprzednim poście.
        jeśli chodzi o alimenty wstecz- to nie jest takie proste- po pierwsze musisz
        mieć uzasadnienie dlaczego dopiero teraz występujesz, ale to nie wszystko. poza
        tym musisz udowodnić, że jakieś uzasadnione potrzeby zostały niezaspokojone,
        lub że w celu zaspokojenia tych potrzeb narobiłaś sobie długów. i na to trzeba
        mieć dowody.
        więc wydaje mi się że poczekaj na spłatę pożyczki a potem ruszaj do komornika -
        alimenty + odsetki za zwłokę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka