agnieszka1371 12.03.06, 15:52 jestem samotna mama, nie pracuje, nie pobieram zadnych zasilkow i jestem w trakcie rozwodu. jakich zasilkow, ewntualnie pomocy finansowej moge sie domagac i gdzie? jaka pomoc przysluguje w moim wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
labomba666 Re: pomoc dla samotnej mamy 12.03.06, 17:39 Może podasz więcej szczegółów; ile dzieci, jakiś ojciec, stan cywilny, dlaczego nie pracujesz? LaBomba Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka1371 Re: pomoc dla samotnej mamy 13.03.06, 00:00 mam 1 dziecko, 7 letnie.. ojciec jest za granica, nie kontaktuję sie z nim, nie pomaga nam, jestem w trakcie rozwodu. jestem zarejestrowana w Urzedzie Pracy jako bezrobotna. utrzymuje sie jedynie z korepetycji. Odpowiedz Link Zgłoś
labomba666 Re: pomoc dla samotnej mamy 13.03.06, 00:09 Pobyt ojca za granicą nie zwalnia go od obowiązku łożenia na rodzinę. W jaki sposób przeprowadzany jest rozwód, skoro nie ma zasądzonego zabezpieczenia? Domyślam się, że małżonek nie uczestniczy w rozprawach. Czy zastępuje go jakiś kurator? Z czego udzielasz korepetycji? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka1371 Re: pomoc dla samotnej mamy 13.03.06, 08:45 ja wiem ze go nie zwalnia od obowiazku placenia jednak nie placi.. rozwod trwa od stycznia tamtego roku i jeszcze nie bylo rozprawy wiec nie ma mowy o jego zglaszaniu sie na rozprawy. skladalam pismo do sadu o przyznanie alimentow na czas trwania procesu.. ale nic... kobieta w sadzie powiedziala mi: "niech pani sie cieszy ze maz nie jest w ameryce bo to trwaloby jeszcze dluzej" to jest polska wlasnie wlasnie, co to jest to zabezpieczenie? udzielam lekcji z jezyka niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
labomba666 Re: pomoc dla samotnej mamy 13.03.06, 09:34 > wlasnie, co to jest to zabezpieczenie? Zabezpieczenie, a doładniej "zabezpieczenie potrzeb rodziny na czas trwania procesu rozwodowego" różni się tym od alimentów na dziecko, tym że obejmuje całą rodzinę, czyli Ciebie, dziecko, a nawet osobę męża. Z tego powodu jest ono wyższe, co zresztą jest logiczne. Bardzo dobra znajomość języka niemieckiego, to dość poważny atut na rynku zatrudnienia. Co Cię powstrzymuje przed podjęciem pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
caldwell Re: pomoc dla samotnej mamy 13.03.06, 18:52 ups, nie doczytałam, że ma 7 lat, ja wróciłam do pracy jak miało ok. roku, czasem myślę, że to za wcześnie i gdyby nie to, że wracam do domu wcześnie, czasem nawet przed 12.00 , to nie wiem jakby to wszystko wyglądało, czasem mam jakąś "chałrurę" w weekendy... Odpowiedz Link Zgłoś
prunio4 Re: pomoc dla samotnej mamy 12.03.06, 17:56 Rodzinnego w Urzędzie Miasta(jeśli dochód na członka rodziny nie przekracza jakiejś tam kwoty-dowiesz się na miejscu),tam też możesz dowiedzieć się o dofinasowaniu do czynszu (jeśli mieszkanie, w którym mieszkasz jest Twoje), najbliższy MOPS. Odpowiedz Link Zgłoś