Dodaj do ulubionych

pomoc dla samotnej mamy

12.03.06, 15:52
jestem samotna mama, nie pracuje, nie pobieram zadnych zasilkow i jestem w
trakcie rozwodu. jakich zasilkow, ewntualnie pomocy finansowej moge sie
domagac i gdzie? jaka pomoc przysluguje w moim wypadku?
Obserwuj wątek
    • labomba666 Re: pomoc dla samotnej mamy 12.03.06, 17:39
      Może podasz więcej szczegółów; ile dzieci, jakiś ojciec, stan cywilny, dlaczego
      nie pracujesz?

LaBomba
      • agnieszka1371 Re: pomoc dla samotnej mamy 13.03.06, 00:00
        mam 1 dziecko, 7 letnie.. ojciec jest za granica, nie kontaktuję sie z nim, nie
        pomaga nam, jestem w trakcie rozwodu. jestem zarejestrowana w Urzedzie Pracy
        jako bezrobotna. utrzymuje sie jedynie z korepetycji.
        • labomba666 Re: pomoc dla samotnej mamy 13.03.06, 00:09
          Pobyt ojca za granicą nie zwalnia go od obowiązku łożenia na rodzinę. W jaki
          sposób przeprowadzany jest rozwód, skoro nie ma zasądzonego zabezpieczenia?
          Domyślam się, że małżonek nie uczestniczy w rozprawach. Czy zastępuje go jakiś
          kurator?
          Z czego udzielasz korepetycji?
          • agnieszka1371 Re: pomoc dla samotnej mamy 13.03.06, 08:45
            ja wiem ze go nie zwalnia od obowiazku placeniasadsad jednak nie placi..
            rozwod trwa od stycznia tamtego roku i jeszcze nie bylo rozprawy wiec nie ma
            mowy o jego zglaszaniu sie na rozprawy.
            skladalam pismo do sadu o przyznanie alimentow na czas trwania procesu.. ale
            nic... kobieta w sadzie powiedziala mi: "niech pani sie cieszy ze maz nie jest
            w ameryce bo to trwaloby jeszcze dluzej" to jest polska wlasniesmile
            wlasnie, co to jest to zabezpieczenie?
            udzielam lekcji z jezyka niemieckiego.
            • labomba666 Re: pomoc dla samotnej mamy 13.03.06, 09:34
              > wlasnie, co to jest to zabezpieczenie?

Zabezpieczenie, a doładniej "zabezpieczenie potrzeb rodziny na czas trwania
              procesu rozwodowego" różni się tym od alimentów na dziecko, tym że obejmuje całą
              rodzinę, czyli Ciebie, dziecko, a nawet osobę męża. Z tego powodu jest ono
              wyższe, co zresztą jest logiczne.
              Bardzo dobra znajomość języka niemieckiego, to dość poważny atut na rynku
              zatrudnienia. Co Cię powstrzymuje przed podjęciem pracy?
              • caldwell Re: pomoc dla samotnej mamy 13.03.06, 18:46
                np. małe dziecko!!!
                • caldwell Re: pomoc dla samotnej mamy 13.03.06, 18:52
                  ups, nie doczytałam, że ma 7 lat, ja wróciłam do pracy jak miało ok. roku,
                  czasem myślę, że to za wcześnie i gdyby nie to, że wracam do domu wcześnie,
                  czasem nawet przed 12.00 wink, to nie wiem jakby to wszystko wyglądało, czasem
                  mam jakąś "chałrurę" w weekendy...
    • prunio4 Re: pomoc dla samotnej mamy 12.03.06, 17:56
      Rodzinnego w Urzędzie Miasta(jeśli dochód na członka rodziny nie przekracza
      jakiejś tam kwoty-dowiesz się na miejscu),tam też możesz dowiedzieć się o
      dofinasowaniu do czynszu (jeśli mieszkanie, w którym mieszkasz jest Twoje),
      najbliższy MOPS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka