alicja_wk 18.04.06, 14:09 Chciałam zapytać, czy alimenty wlicza się do dochodu przy rozliczeniu podatku dochodowego z Urzędem Skarbowym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pesher Re: Alimenty i US 18.04.06, 14:12 Jezeli sa to alimenty na dziecko - nie, Jezeli sa to alimenty na byla zone (meza) - wlicza sie to do dochodu osoby alimentowanej i uwzglednia w rozliczeniu rocznym z US. Odpowiedz Link Zgłoś
natasza39 Re: Alimenty i US 18.04.06, 14:13 alicja_wk napisała: > Chciałam zapytać, czy alimenty wlicza się do dochodu przy rozliczeniu podatku > dochodowego z Urzędem Skarbowym? Tylko te, które ex płaci na żonę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk Re: Alimenty i US 18.04.06, 14:16 Dzięki serdeczne za odpowiedź! A czy wiecie cos może na temat wspólnego rozliczania z dzieckiem? O co w tym chodzi i na czym polega? Odpowiedz Link Zgłoś
pesher Re: Alimenty i US 18.04.06, 14:26 Jezeli w danym roku urodzilas dziecko (bedac panna), dostalas rozwod, ktory zdazyl sie uprawomocnic przed uplywem 31.12.2006, a opieka nad dzieckiem zostala przyznana Tobie, masz prawo do rozliczania sie jako osoba samotnie wychowujaca dziecko. Zasada identyczna jak przy wspolnym opodatkowaniu malzonkow. PIT-37 z zaznaczeniem kwadraciku nr 4 w punkcie "wybor sposobu opodatkowania" Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk Re: Alimenty i US 18.04.06, 14:41 Dzięki za info, ale w takim razie w tym roku się jeszcze nie załapie na ten tryb, bo mój wyrok uprawomocnił sie dopiero na początku kwietania. Odpowiedz Link Zgłoś
pesher Re: Alimenty i US 18.04.06, 14:48 Zawsze za rok ubiegly mozesz rozliczyc sie z mezem Nie, nie zalapiesz sie w rozliczeniu 2005 roku na tryb rozliczania sie jako osoba samotnie wychowujaca dziecko, ale za rok 2006 juz bez problemu I czemu pozno rozliczenie? Jeszcze jest duuuuzo czasu W koncu mamy czas do 2 maja Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk Re: Alimenty i US 18.04.06, 14:55 > Zawsze za rok ubiegly mozesz rozliczyc sie z mezem Taaaaa... Tylko jak to zrobić, gdy ktoś na bezrobociu osiąga dochód 2,5tys zł? Czy takie opcje też są przewidziane?! Odpowiedz Link Zgłoś
pesher Re: Alimenty i US 18.04.06, 15:14 Miesiecznie?? Woooow W sumie moge tez przejsc na bezrobocie, jezeli mozna takie dochody osiagac Odpowiedz Link Zgłoś
natasza39 Re: Alimenty i US 18.04.06, 14:28 alicja_wk napisała: > Dzięki serdeczne za odpowiedź! A czy wiecie cos może na temat wspólnego > rozliczania z dzieckiem? O co w tym chodzi i na czym polega? Jesli jestes rozwódką, panną lub wdowa i wychowujesz dziecko, mozesz sie z dzieciakiem rozliczać na takich samych zasadach co z małzonkiem. Takie same zasady obowiązuja. Tez się na pół dzieli wszystko na końcu (chodzi o podaki). Nie za późno te PIT-y wypełniasz?)) Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk Re: Alimenty i US 18.04.06, 14:39 Ano, troche poźno , ale chciałam się najpierw doinformować jak to wszystko wygląda od strony prawnej, bo moja sytuacja zmieniła sie dopiero nie dawno, ale nie przewidywalnie szybko, więc wczesniej się tym nie interesowałam. Ale dzieki za informacje Odpowiedz Link Zgłoś