Dodaj do ulubionych

urlop wychowawczy-samotna mama

09.10.06, 12:41
W grudniu kończy mi się urlop macierzyński i chce wykorzystać urlop wychowawczy
jestem samotną matką, ojciec mojej córki ją uznał ale nie mam zasądzonych
alimentów, czy w takiej sytuacji moje dochody za 2005 zostaną uznane za utracone
i czy będzie mi się należał zasiłek rodzinny, zasiłek wychowawczy (400 zł) i
dod.dla matek samotnie wychowującej dziecko (170 zł).?.Druga sprawa, to czy
dostane także dod.za urodzenie dziecka - (becikowe 1000 zł) o ktore można się
starać 1 rok od urodzenia dziecka?.
Może ktoś miał taką sytuacje? smile
Obserwuj wątek
    • anetina Re: urlop wychowawczy-samotna mama 09.10.06, 12:47
      to, że nie masz zasądzonych alimentów, powoduje, że nie dostaniesz rodzinnego
      czyli i wszelkich innych dodatków
      tak samo i wychowawczy
      • tonia2005 Re: urlop wychowawczy-samotna mama 09.10.06, 12:57
        No to super, za pare miesięcy zostane bez środków do życia sad.
        Ojciec dziecka jest za granicą i nie płaci mi alimentów.
        • anetina Re: urlop wychowawczy-samotna mama 09.10.06, 13:05
          musisz założyć sprawę o alimenty
          • magda336 Re: urlop wychowawczy-samotna mama 09.10.06, 13:23
            Dokładnie, szybko zakładaj sprawę o alimenty, to troche potrwa jesli ojciec
            jest za granicą, ja tez założyłam sprawe jak ojciec dziecka wyjechał i przestał
            płacić, wyrok miałam po pół roku a potem wszystkie zasiłki, także do dzieła.
            Powodzienia
      • dd5 do Anetina 09.10.06, 15:16

A dlaczego zasądzone bądź nie alimenty mają decydować o prawie do zasiłku
        rodzinnego i dodatku z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym?

Do autorki wątku:

Jeżeli pozostajesz w zatrudnieniu masz prawo wystąpić do zakładu pracy o urlop
        wychowawczy a do Ośrodka pomocy społecznej o zasiłek rodzinny (43 zł) i dodatek
        z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym (400 zł). Jeżeli nie pracujesz to
        niestety nie masz prawa do tego dodatku, ale zasiłek rodzinny jak najbardziej.
        Co do dodatku z tytułu samotnego wychowywania się nie wypowiadam bo nie wiem
        jaki musi być status kobiety która samotnie wychowuje dziecko aby go otrzymać,
        ale myślę że znajdą się mamy które wiedzą.
        Pozdrawiam.
        • anetina Re: do Anetina 09.10.06, 15:19
          dd5 napisała:

>
          > A dlaczego zasądzone bądź nie alimenty mają decydować o prawie do zasiłku
          > rodzinnego i dodatku z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym?
          >

niestety
          kto nie ma zasądzonych alimentów na dziecko, nie dostaje zasiłku rodzinnego
          tak, że moje dziecko jest "poszkodowane" przez prawo polskie, bo mama mu
          ustaliła ojca big_grin
        • anetina Re: do Anetina 09.10.06, 15:33

> Jeżeli pozostajesz w zatrudnieniu masz prawo wystąpić do zakładu pracy o
          urlop
          > wychowawczy a do Ośrodka pomocy społecznej o zasiłek rodzinny (43 zł) i
          dodatek
          >
          > z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym (400 zł).

jak wyżej

zasiłek rodzinny nie przysługuje, gdy nie ma zasądzonych alimentów na dziecko
          chyba że ojciec nie żyje lub nie jest ustalony big_grin

Jeżeli nie pracujesz to
          > niestety nie masz prawa do tego dodatku, ale zasiłek rodzinny jak najbardziej.

big_grin

> Co do dodatku z tytułu samotnego wychowywania się nie wypowiadam bo nie wiem
          > jaki musi być status kobiety która samotnie wychowuje dziecko aby go
          otrzymać,
          > ale myślę że znajdą się mamy które wiedzą.

przysługuje wtedy, gdy ojciec nie płaci alimentów lub zbyt mało i
          nieterminowo big_grin

czyli nici póki co z wszelkich zasiłków
          dopóki nie zasądzi się alimentów big_grin
      • pszczola99 Re: urlop wychowawczy-samotna mama 09.10.06, 21:24
        Zasiłek rodzinny jest zasiłkiem, ktory przysługuje na każde dziecko jeśli
        rodzice spełniają kryteria dochodowe i nie ma tu znaczenia orzeczenie o
        alimentach. Pobieram rodzinne na obie córki, z czego jedna jest z drugiego,
        trwającego wciąż małżeństwa. Orzeczenie alimentów jest konieczne do otrzymania
        zaliczki alimentacyjnej.
        • anetina Re: urlop wychowawczy-samotna mama 10.10.06, 08:40
          a ja nie dostaję rodzinnego, bo dziecko ma ustalonego ojca i niezasądzone
          alimenty
          więc dlaczego nie dostaję !?
        • dd5 zasiłek faktycznie nie przysługuje pkt 5 10.10.06, 09:15
          Ustawa o świadczeniach rodzinnych (stan prawny 9 luty 2006r.
          )
          Art. 7. [Wyłączenie prawa do zasiłku] Zasiłek rodzinny nie przysługuje, jeżeli:

1) dziecko lub osoba ucząca się pozostają w związku małżeńskim;

2) dziecko zostało umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie
          albo w rodzinie zastępczej;

3) osoba ucząca się została umieszczona w instytucji zapewniającej całodobowe
          utrzymanie;

4) dziecko lub osoba ucząca się jest uprawniona do zasiłku rodzinnego na własne
          dziecko;

5) osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało zasądzone świadczenie
          alimentacyjne na rzecz dziecka od jego rodzica, chyba że:

a) rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje,

b) ojciec dziecka jest nieznany,

c) powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców
          zostało oddalone,

d) sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów
          utrzymania dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia
          alimentacyjnego na rzecz tego dziecka.

• virtual_moth Re: urlop wychowawczy-samotna mama 09.10.06, 13:35
      Jest jeszcze opcja podania zarobków ojca dziecka (zaświadczenie z US) przy
      obliczaniu dochodu na osobę w rodzinie, no ale to chyba będzie trudne skoro
      jest za granicą...
    • dd5 Jeszcze raz do Anetina 09.10.06, 16:06

Przepraszam, przeczytałam ustawę o świadczeniach rodzinnych i faktycznie masz
      rację. Ale to jest bez sensu, co mają zasądzone alimenty do zasiłku rodzinnego.
      W takim razie samotną matkę z nieuregulowaną sytuacją alimentacyjną pozostawia
      się bez jakiejkolwiek pomocy. Takie rzeczy to tylko w naszym kraju sad
      • virtual_moth Re: Jeszcze raz do Anetina 09.10.06, 18:20
        To wszystko dlatego, aby kobiety zyjące w konkubinacie nie brały świadczen
        przysługującym samotnym matkom.
        • katarzynasg Re: Jeszcze raz do Anetina 09.10.06, 21:09
          a jeśli chodzi o zasilek dla samotnych w wyskosci 170zl to oprocz powyzszych
          warunkow czyli zasadzenia alimentow lub przypadek kiedy ojciec nie zyje lub jest
          nieznany, samotna matka musi wykazywac minimalne dochody jak dobrze pamietam
          srednia krajowa jest wyznacznikiem;/. Znajoma przekraczala kwote na osobe o 20
          zl i zabrali jej zasilek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka