Dodaj do ulubionych

Temat rzeka-komornik

09.03.07, 11:09
W zasadzie to nawet może nie komornik.Już sama nie wiem.Ostatnio w lutym
alimenty dotarły 2 marca na konto.Oczywiscie sa to alimenty NA miesiąc luty a
nie ZA.Na mojego pytanie dlaczego tak długo - usłyszałam odpowiedż,prosze
rozmawiac z księgową.Wiem że mogę złożyć skargę na czynności komornika ale
czy mogę na jego opieszałość?Jego czy księgowej?Czy baba nie rozumie że ta
kasa jest potrzebna?Oczywiście to nie pierwszy raz.
Obserwuj wątek
    • kammik Re: Temat rzeka-komornik 09.03.07, 13:10
      A rozmawialas z ksiegowa? Bo mozna warto by bylo dowiedziec sie, kiedy alimenty
      wplynely do nich?
      • mamatoomaszka Re: Temat rzeka-komornik 09.03.07, 13:39
        Za calosc pracy kancelarii komorniczej czy departamentu komorniczego odpowiada
        kierownik takiej placowki, ktorym zawsze jest komornik. Oczywiscie, ze trzeba
        wyjasnic w ksiegowosci, jak to bylo, kiedy dluznik uiscil oplate lub kiedy
        zostala ona sciagnieta z pensji. Jesli sprawe przeciagala ksiegowosc u
        komornika nalezy zwrocic im na ten fakt uwage, bo tak byc nie moze, a skarge na
        opieszalosc jesli bedziesz wnosic, to przeciwko komornikowi, jako kierownikowi
        placowki, ktora nie wykonuje swych powinnosci zadawalajaco. Jesli ksiegowa w
        danej placowce komorniczej jest indolentna, to nalezy ja zmienic i to nalezy do
        obowiazkow kierownika czyli komornika.
    • redtower Re: Temat rzeka-komornik 09.03.07, 16:35
      smile To jest nic...
      Ja mam jeszcze fajniejsza sprawę z komornikiem. Sprawę o ściągnaie alimentów
      złożyłam w miejscu mojego zamieszkania. I przez kilka miesięcy kasę dostawałm
      od tego własnie komornika. W styczniu przyszło pismo, że w wiązku z tym że
      Eksowi ściga pieniądze z pensji również komornik w jego miejscu zameldowania,
      to Sąd postanowił że sprawa ściągnia alimentów zostnaie przeniesiona do miejsca
      zameldowania Eksa... Od tego pisma oczywiście mogłam się odwołać. Zaczęłam się
      dowiadywać co i jak... i okazało się że:
      1. Jeżeli się odwołam, to pobieranie alimentów zostanie wstrzymane do momentu
      wyjaśnienia sprawy - standardowo trwa to ok. 3 do 6 miesięcy (odpada...)
      1. Komornik z mojego miejsca zamieszkania nie ma juz mi nic do powiedzenia, bo
      wysłał dokumenty do komornika w miejscu zameldowania Eksa
      2. Komornik w miejscu zameldowania Eksa nie ma mi nic do powiedzienia bo
      jeszcze ni edostał papierów a jak dostanie, to ma dwa tygodnie żeby je
      zarejestrować i zacząć coś robić....
      i w ten sposób w lutym nie dostałam alimentów...
      Kilka dni temu dostałam koelje pismo... tym razem odd komornika w miejscu
      zameldowania Eksa, z którego dowiedziałam się, że ze względu na to, że komornik
      nie wie ile casu ma ściągać alimenty odesłałwszystkie dokumenty do komornika z
      mojego miejsca zamieszkania w celu uzupełnienia...
      Po tym jak komornik z mojego miejsca zamieszkania uzupełni dokumenty...
      komornik z miejsca zamieszkania Eksa znowu będe miał 2 tygodnia na
      zarejestrowanie...smile
      oczywiście oznacza to, że alimentów za marzec też nie dostaniemy... heh...
      Super sprawa...
      Patrząc zna to wszystko to już nie wiem czy śmiać się czy płakac... w głowie
      mam cały czas słowa sędziego w czasie rozwodu... NAJWAŻNIEJSZE JEST DOBRO
      DZIECKA... heh... nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy te alimenty byłyby
      potrzebne do zapewnienia dziecku podstawowych potrzeb...
      No cóż.. komornik z komornikiem się przepycha... tak własnie wygląda polska
      rzeczywistość...
      Pozdrawiam,
      Towerek

• mamatoomaszka Re: Temat rzeka-komornik 09.03.07, 20:45
        Redtower pisze 2 tygodniach czasu, jakie ma komornik na zalatwienie sprawy, ale
        nie chce Was martwic, ani tym bardziej straszyc, ale w tzw. trudnych sytuacjach
        taki czas komornik moze sobie przedluzyc do 3 miesiecy, niestety. A co jest
        trudne , a co nie, wie tylko on sam, bo to nigdzie nie jest sprecyzowane. W
        przypadku wyjatkowej opieszalosci komornikow proponuje skorzystanie z pomocy
        wlasciwego dziecku MOPS, ktory to chetnie podejmuje sie interwencji i mediacji
        w takich sprawach, wlasnie dla dobra dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka