17.11.03, 16:15
w maju urodze maleństwo, wiem ze jeszcze dużo czasu ale chciałam sie
zorientowac jak sie załatwia sprawe alimentów. Jako samodzielne mamy
wszystkie przez to przechodziłyście i mnie tez to czeka. Czy mam się udac do
sądu, sa jakies specjalne rodzinne? ma to być w miejscu zamieszkania,
zameldowania, co bedzie mi potrzebne? Muszę wynając adwokata czy dostanę z
urzędu? mam nadzieję ze dostanę........../ Powiedzcie coskolwiek na tem
temat, tak po kolei, żebym miała jakiekolwiek pojęcie
Obserwuj wątek
    • iwona3 Re: Alimenty 18.11.03, 09:54
      Adwokat raczej nie będzie Ci potrzebny. Kiedy dziecko się urodzi musisz
      zarejestrować je w USC i postaraj się, żeby jego ojciec (o ile nie jesteście
      związku małżeńskim) poszedł tam razem z Tobą i ze swoim dowodem osobistym.
      Następnie napiszesz pozew o alimenty, w którym możesz domagać się przyznania
      alimentów na dziecko, zwrotu połowy kosztów poniesionych w związku z ciążą i
      porodem oraz ewentualnie kosztów 3-miesięcznego utrzymania w okresie ciąży. Do
      pozwu dołączysz zupełny odpis aktu urodzenia dziecka, opłatę sądową w znaczkach
      (musisz je wcześniej kupić w sądzie) oraz dokumenty potwierdzające poniesione
      wydatki na dziecko, ciążę, poród (kupując cokolwiek dla dziecka już teraz od
      razu proś w sklepie o faktury, pokwitowania itp.). Pozew zaniesiesz lub wyślesz
      listem poleconym do sądu rejonowego, wydział rodzinny i opiekuńczy, właściwego
      dla Twojego miejsca zamieszkania (nie zameldowania). Adres znajdziesz w każdej
      książce telefonicznej, zadzwoń tam wcześniej i dowiedz się, jak dokładnie
      powinnaś zaadresować pozew. I to chyba wszystko. Życzę powodzenia i urodzenia
      zdrowego dzidziusia.
      • netha Re: Alimenty 18.11.03, 22:04
        Ja do pozwu dołączyłam tylko zupełny odpis aktu urodzenia i nie opłacałam
        żadnych opłat sądowych. Możesz prosić o przyznanie adwokata z urzędu, jeśli
        nie jesteś w związku małżeńskim i jeśli ojciec dziecka nie pójdzie z Tobą do
        USC w pozwie o alimenty musisz napisać również a może przede wszystkim o
        uznanie dziecka przez ojca, bo jeśli ojciec nie uznaje dziecka nikt alimentó
        Ci nie przyzna...wszystko zależy od Twojej sytuacji i podejścia ojca.
    • mosia.k Re: Alimenty 19.11.03, 08:14
      Jeśli ojciec nie uzna dziecka w USC, jak również później w sądzie (bo sąd
      przeważnie daje jeszcze panom szansę), to sąd ustali ojcostwo. I wtedy też
      spokojnie możesz wnosić o alimenty. Powodzenia, Mosia (ja też nie wnosiłam
      żadnych opłat sądowych)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka