08.10.09, 12:13
Wspominalam juz kiedys, ze u mnie przed wykonaniem szczepienia pediatra wymaga konsultacji neurologicznej. Oczywiscie najblizszy termin wypada na grudzien wiec pozostaje wizyta prywatna. Trafilismy z malym do szpitala, bo za slabo mu bilirubina spadala i w szpitalu maly byl od razu konsultowany neurologicznie. Wszystko ok, nie potrzeba rehabilitowac.
W poniedzialek syneczek skonczyl 6tyg- ide do pediatry a pani dr, ze nie wyraza zgody na szczepienie- pytam dlaczego??? Dlatego, ze w na koncu konsultacji jest napisane zeby ja za miesiac powtorzyc(!!!)
Szlag mnie trafil!!! Zawalila nam caly kalendarz szczepien! Nie dalo sie wytlumaczyc, ze przeciez napisane jest, ze dziecko zdrowe.... ach... szkoda gadac....
Obserwuj wątek
    • grala_madrala Re: paranoja 08.10.09, 12:21
      Może zatem zmień lekarza?
    • kanaapka Re: paranoja 08.10.09, 14:14
      co to znaczy że zawaliła wam cały kalendarz szczepień? nie bardzo
      rozumiem, co się stanie, jeśli dziecko będzie zaszczepione miesiąc
      później. czy ktoś powiedział ci, dlaczego badania neur. trzeba
      powtórzyć? może jednak jest jakiś powód? jeśli tak cię to boli, wróć
      do tego szpitala, przedstaw sprawę i powiedz, że ich notka wywołała
      taki efekt,jeśli to rutynowy zapisek może uzyskasz jakieś
      rozwiązanie.
    • bacha1979 Re: paranoja 08.10.09, 14:22
      i cóż sie tak strasznego stanie jeśli zaszczepisz dziecko ten miesiąc czy dwa
      później? Nie przesadzasz nieco?
      • zielonakoniczyna Re: paranoja 08.10.09, 16:48
        Nie, nie przesadzam. Jesli istnieje cos takiego jak Kalendarz Szczepien to chcialabym szczepic dziecko zgodnie z nim. Tym bardziej, ze to wymysl lekarzy z mojego miasta- ten neurolog, bo nawet tu na forum dziewczyny pisaly, ze nie musza przed szczepieniem miec zadnej konsultacji.
        Gdyby moje dziecko bylo chore to ok, ale przesuwanie calego kalendarza dla czyjegos wymyslu, ktory musze akceptowac i mu sie poddac mnie wkurza i mysle, ze tak by bylo u wiekszosci z Was, wiec po co komentarze typu ,,co sie stanie?,, Nic sie nie stanie, ale czemu to wszystko ma sluzyc???
        • beakarp Re: paranoja 08.10.09, 17:32
          hmmm podobno im dziecko starsze, tym lepiej znosi szczepionki, i
          mniej skutków ubocznych...
          • embeel Re: paranoja 08.10.09, 17:51
            moj starej daty pediatra specjalnie 'zawala' kalendarz szczepien, twierdzac, ze
            im pozniej tym lepiej. nie panikuj, wytyczne sa schematyczne, nic sie nie
            stanie, jak zaszczepisz pozniej.
        • d.o.s.i.a Re: paranoja 08.10.09, 22:29
          > Gdyby moje dziecko bylo chore to ok, ale przesuwanie calego kalendarza dla czyj
          > egos wymyslu, ktory musze akceptowac i mu sie poddac mnie wkurza i mysle, ze ta
          > k by bylo u wiekszosci z Was,

Masakra. To szczepienie jest wazniejsze niz badanie neurologiczne? Ktos troszczy
          sie o Twoje dziecko, zaleca kontrole, wykazuje sie ostroznoscia, a Ty mowisz, ze
          to paranoja? To Twoje zachowanie jest paranoja.
    • b.bujak Re: paranoja 08.10.09, 19:33
      bardzo pozytywnie oceniam takie asekuracyjne podejście pediatry w przypadku
      kwalifikowania dziecka do szczepienia! lepiej wyjaśnić wszelkie, choćby
      niewielkie wątpliwości kosztem kalendarza szczepień niż zrobić dziecku krzywdę
      szczepiąc osłabiony organizm...

podaj mi, proszę nazwisko tej pediatry - może być na priv
      • pulcino3 Re: paranoja 08.10.09, 22:23
        moje też było najpierw skierowane do neurologa, by wykluczyc wszelkie
        wątpliwości i on miał zakwalifikowac do szczepienia acekularnym ksztuśccem.
        Myslę że to mądre posunięcie.
    • ophelia78 Re: paranoja 08.10.09, 22:21
      zmień lekarza!
    • rupiowa Re: paranoja 09.10.09, 06:37
      mysle, ze poprzedniczki maja racje tylko pisza ja w dosc niemily sposob - nic
      sie nie stanie jesli szczepienia Wam sie przesuna - u mojej corki przez rozne
      choroby ostatnie szczepienie ktore powinno byc w wieku 2 lat bylo pol roku
      pozniej i mloda zyje i ma sie dobrze. A jesli sa JAKIEKOLWIEK watpliwosci
      neurologiczne to dobrze, ze lakarka sie asekuruje. Lepsze to niz spowodowac np.
      paraliz u dziecka. Wiem cos o tym bo moja dwojeczka ma klopoty neurologiczne,
      obydwoje nie dostali kompletu apgara i obydwoje przed kazdym szczepieniem sa
      ogladani pietnascie razy.
      • zielonakoniczyna Re: paranoja 09.10.09, 19:22
        Wszystko ok, rozumiem i dziekuje.
        Jednak wciaz uwazam, ze wymaganie przed szczepieniem konsultacji neurologicznej u kazdego dziecka jest przesada. Znajomi z innych miast nie musieli miec takiej konsultacji. I to jest ta paranoja, bo ja na pewno nie narazam swojego dziecka. Jestem mama po stracie, mama bardzo przewrazliwiona i spanikowana.
        Moze zle opisalam i nazwalam to co czuje wink
        • budzik11 Re: paranoja 10.10.09, 11:33
          zielonakoniczyna napisała:

I to jest ta paranoja, bo ja na pewno nie narazam swojego dzieck
          > a. Jestem mama po stracie, mama bardzo przewrazliwiona i spanikowana.
          >

To tym bardziej powinnaś się cieszyć, że ktoś aż nadto dba o twoje dziecko.
          Zupełnie nie rozumiem tego żalu z powodu "zawalenia Kalendarza szczepień". Ten
          kalendarz jest umowny, a prawdę mówić, im później dziecko zaszczepione (starsze)
          tym lepiej i mniej jest skutków ubocznych.
          Mój syn już ponad rok ma odkładaną szczepionkę, bo pediatra boi się zaszczepić
          póki nie wyjaśnią się pewne podejrzenia co do jego zdrowia - i chwała jej za to,
          lepsze to niż zrujnowanie dziecku zdrowia byle tylko trzymać się kalendarza
          szczepień.
          • ktosinny0 Re: paranoja 10.10.09, 23:43

ciesz się ze masz takiego pediatre!!! podchodzi bardzo
            fachowo...wysłał cię do neurologa czyli pilnuje zeby nie zaszczepić
            dziecka kiedy nie mozna np by było.. !!! inni mają gdzies ze dziecko
            np choruje i kaza szczepic..nic sie nie stanie jak zaszczepisz 2
            miesiace później...im póxniej zaszczepisz tym lepiej zniesie i mniej
            skutków ubocznych
    • mini_1981 Re: paranoja 11.10.09, 09:22
      Nie denerwuj się - rzeczywiście im później szczepienia tym lepiej - ja też
      przesuwałam terminy szczepień i nic się nie stało a Mały raczej bezboleśnie
      przechodził szczepienia i bez skutków ubocznych. Lepiej jest poczekać - sam
      kalendarz szczepień to głupota - trzeba dostosować do każdego dziecka indywidualnie.
      • zielonakoniczyna Re: paranoja 11.10.09, 18:51
        Wczoraj bylismy na konsultacji- wszystko dobrze,mozna szczepic. Tylko, ze teraz sobie mysle, jak tak poczytalam Wasze odpowiedzi, ze moze rzeczywiscie starsze dziecko lepiej zniesie szczepienia? Och... od jednej skrajnosci w druga... Nigdy nie znalam takiego strachu jak ten o moje dziecko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka