anikleo86 16.11.09, 11:02 Hej, Napiszcie mi prosze od kiedy moge dawac Maluchowi chrupki kukurydziane do raczki? Synek za pare dni skonczy 6 miesiecy, to za wczesnie? Z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atyde_88 Re: Chrupki kukurydziane ? 16.11.09, 11:07 Z tego co pamiętam ja zaczęłam dawać gdzieś około 6 miesiąca. Dziecko najpierw zje to co wystaje za rączką. mój maluch później wkładał piąstkę do buzi i tak cyckał aż się chrupek rozpuścił. Odpowiedz Link Zgłoś
anoga Re: Chrupki kukurydziane ? 16.11.09, 11:26 Ja ma bardzo złe doświadczenia z chrupkami. Niedawno dałam swojej 6- ciomiesięcznej córeczce takiego chrupka. Nawet nie zauważyłam jak całkiem spory kawałek pozostał w jej buzi. Jak to chrupek kukurydziany przykleił się gdzieś podczas próby połknięcia i mała zaczęła się krztusić. Jakoś wydobyłam to z jej buzi, ale potem płąkałyśmy obie. Ona z przerażenia, a ja z własnej głupoty. Chrupki dostanie jak będzie miała zęby i nauczy się do czego służą. Teraz wolę dać jej na chwilę twardą skórkę chleba w ramach 2g glutenu dziennie, ale nie opuszczam jej wtedy nawet na sekundę. Wciąż muszę kontrolować, czy nic większego nie pozostało w małym pyszczku. Daję jej też oskrobaną marchewkę z babcinego ogródka. Ma dopiero dwie dolne jedynki, mam więc nadzieję, że nie odgryzie kawałka Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_anula Re: Chrupki kukurydziane ? 16.11.09, 11:34 anoga napisała: Teraz > wolę dać jej na chwilę twardą skórkę chleba w ramach 2g glutenu > dziennie, ale nie opuszczam jej wtedy nawet na sekundę. Wciąż muszę > kontrolować, czy nic większego nie pozostało w małym pyszczku. Daję > jej też oskrobaną marchewkę z babcinego ogródka. Ma dopiero dwie > dolne jedynki, mam więc nadzieję, że nie odgryzie kawałka Takiego malucha powinno się mieć cały czas na oku jak daje się coś innego do jedzenia niż papki - czy to chrupek czy skórka chleba. I to, że nie ma zębów (albo tylko 2 ) nie znaczy, że nie odgryzie większego kawałka, dziąsłami też można "gryźć". Odpowiedz Link Zgłoś
myszanka Re: Chrupki kukurydziane ? 16.11.09, 11:51 obserwuj, czy już daje sobie radę z chrupaniem, ja mojej najpierw trzymalam chrupka a po paru dniach umiala juz go sama obslugiwac, wiec je sama, ale przy okazji zawsze sie umaze, najlepsze sa na poczatek te mniejsze a pozniej te dlugie cygarowate. Odpowiedz Link Zgłoś
anianiunia2507 Re: Chrupki kukurydziane ? 16.11.09, 13:35 ja daje od 5miesiaca nic jej nigdy nie bylo lubi ale nie za specjalnie daje jej do raczki i mam chwile spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: Chrupki kukurydziane ? 16.11.09, 21:55 Mój krztusił się na poczatku, trzeba było wyjmować większe kawałeczki z buzi. Dodam jeszcze, że z 2 zębami na dole, za każdym razem udawało mu się odgryźć kawałek marchewki i trzeba było grzebać w dziobku. Nie polecam marchwki. Odpowiedz Link Zgłoś
katka_tk Re: Chrupki kukurydziane ? 16.11.09, 22:05 Na chrupki kukurydziane raczej nie polecam, ale do marchewek, herbatnikow, jablek, bananow itp... to super u mnie sie sprawdzil gryzk siatkowy, taki: allegro.pl/item812009533_ok_nuby_gryzak_do_owocow_i_warzyw.html Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Chrupki kukurydziane ? 16.11.09, 22:10 Mój niedługo skończy 6 mies. i od dwóch tygodni dajemy chrupki. Takie było zalecenie pani doktor logopedy. Sama się bałam i dziwiłam i pytałam tu na forum, jednak się wreszcie odważyłam i dałam. Radek uwielbia międlić chrupaki buzią (drapie sobie dziąsełka - nie ma jeszcze zębów) oraz mamle wargami i jęzorem, rozmiękcza śliną i zjada. Oczywiście, że cały czas trzeba mieć dziecię na oku. Problemem jest jak zostaje mu kawałek w zaciśniętej rączce i sie denerwuje bo nie może go zjeść albo wpycha w całości do paszczy. ALe mamy z chrupkami same pozytywne doświadczeni i ja sama też je wcinam aż mi Radek wyrywa z ręki Odpowiedz Link Zgłoś
mamatobiego Re: Chrupki kukurydziane ? 16.11.09, 23:16 Dlaczego logopeda zalecil? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Chrupki kukurydziane ? 18.11.09, 11:45 Logopeda zalecił, że chrupki uczą ruchu żuchwą jak do gryzienia, co jest pomocne przy wydawaniu dźwięków (a Mały ostatnio raczej milczący jest) oraz jedząc chrupki porusza wargami, a synek butelkowy i nie ma pięknych ruchów warg jak dzieci piersiowe. Generalnie nie mamy stwierdzonych żadnych wad, tylko mam mu wspomagać po prostu prawidłowy rozwój aparatu mowy że tak to ujmę Oprócz chrupasków masujemy dziąsła, język i podniebienie szczoteczką silikonową, wprowadzamy mniej papkowate zupki oraz - co robiliśmy i bez zaleceń logopedy - jak najczęściej, kilkadziesiąt razy dziennie, powtarzać wyrazy dźwiękonaśladowcze typu dzyń dzyń, hau, hau, puk, puk. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: Chrupki kukurydziane ? 17.11.09, 11:54 Syn jadł w wieku 5msc, córka 6msc... całe i zdrowe Uwielbieją je. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.79 Re: Chrupki kukurydziane ? 17.11.09, 17:34 Po 5 miesiącu zaczęłam dawać Mała lubi i radzi sobie ale uważam na nią Odpowiedz Link Zgłoś
moka2 Re: Chrupki kukurydziane ? 17.11.09, 18:39 a my dopiero od 4 miesiecy czyli jak synek mial 9 czy 11. jakos sie nei spieszylam. zaczelam dawac jak poszedl do zlobka Odpowiedz Link Zgłoś
kocio54 Re: Chrupki kukurydziane ? 17.11.09, 18:45 Ja daję ciasteczka ryżowe z Hippa, one są po 7 m-cu. Odpowiedz Link Zgłoś
grazynka81 pytanie 17.11.09, 21:06 Może to głupie, ale rozumiem, że Wasze dzieci juz same mocno siedzą, jak jedzą czy to chrupki czy herbatniki.owoce z tego gryzaka?? Bo na leżąco to chyba nie za bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
aga.79 Re: pytanie 18.11.09, 11:11 Moja nie siedzi sama ale jak daję jej chrupki to sadzam w leżaczku., Tam jest na wpół-leżąco. Na płasko to nawet bym butelki nie podała., Zbyt duże ryzyko zakrztuszenia Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: pytanie 18.11.09, 11:47 Mój siedzi w leżaczku, albo oparty o mój brzuch. Wystarcza pozycja półleżąca, oby głowę miał ciut wyżej. Zresztą jak dostaje chrupka to i tak cały czas go pilnuję Odpowiedz Link Zgłoś