ulik80 16.11.09, 11:18 Moja córka ma 5 tygodni. Jej ubranka piore w 60 stopniach i wszystkie pracuje. Zastanawiam sie czy prasowanie jest konieczne? Czy wszystkie rzeczy musze prasowac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anoga Re: Prasowanie 16.11.09, 11:30 Moja córeczka ma teraz 6 miesięcy i nadal wszystko prasuję. Robię to z dwóch powodów. Po pierwsze ubranka są wtedy znacznie milsze dla tego delikatnego ciałka, a po drugie wygladają estetycznie. Prasuję oczywiście tylko na prawej stronie, żeby nie poprzypalać szwów, które kłują potem jak małe igiełki (sama tego nie cierpię w swoich rzeczach). Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.labuda Re: Prasowanie 21.11.09, 22:02 Hej robię dokadnie to samo co anoga, a synek ma 6 miesięcy. Po wyprasowaniu ubranka nie są takie szorstkie no i łatwiej je założyć. Ale czytałam że powinno się prasować przez pierwsze 3 miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: Prasowanie 16.11.09, 11:37 ja nie prasowałam wcale. Uprasowałam tylko pierwszą wyprawkę przed urodzeniem dziecka. Dziecko żyje, ma się dobrze i nie wygląda nieestetycznie Odpowiedz Link Zgłoś
myszanka Re: Prasowanie 16.11.09, 11:49 Ja prasuje, bo mam ciuszki nie rewelacyjne jakosciowo i nie mam zwyczaju ich ladnie rozwieszac po praniu. Czesc rzeczy nie wymaga prasowania, ale wiekszosc tak. Nie jest to jednak bezwzględnie wymagane. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Prasowanie 16.11.09, 12:47 Ja wyprasowałam raz, jeszcze w ciąży. Generalnie wtedy ostatnio miałam w ręku żelazko, córka ma 8,5 miesiąca. Piorę z opcją ochrony przed zagnieceniami i rozwieszam tak, że wygląda bardzo estetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
cathy1977 Re: Prasowanie 16.11.09, 13:06 nie prasowałam przy pierwszym dziecku, nie prasuję i przy drugim.Szkoda mi czasu.Dzieci zdrowe i zawsze wyglądają estetycznie.Ubranka zawsze po praniu dobrze "strzepuję" i rozwieszam. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Prasowanie 16.11.09, 13:04 nie prasuję odkąd młoda skończyła jakieś 4 m-ce. znudziło mi się... Odpowiedz Link Zgłoś
barbarka.1 Re: Prasowanie 16.11.09, 13:12 piorę w 40 stopniach i prasuje bo bawełniane mimo dobrego rozwieszenia są zmiente Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Prasowanie 16.11.09, 13:08 Jak ty prasujesz, to jest absolutnie zbędne. Jesli prasuje ktoś inny - to prasowanie ciuszków ma wiele zalet. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Prasowanie 16.11.09, 19:42 błahahha - cudne hasło! jak przychodziła sprzątaczka to wszytko dawałam/daję do prasowania. Ale, że przychodiz tylko raz w tyg. to tylko wtedy ciuszki młodego były prasowane. Ja znam fajniejsze sporty (o co wogóle chodzi z tym prasowaniem, pomijając walory estetycze?) Odpowiedz Link Zgłoś
majajusta Re: Prasowanie 17.11.09, 12:57 Pomijając walory estetyczne, to podobno prasowanie zabija "zarazki" Dla mnie ten argument akurat nie jest przekonujący, bo jak ubrania schowam do szafy, to i tak te "bakterie" i "zarazki" znowu je zaatakują Odpowiedz Link Zgłoś
basia_84 Re: Prasowanie 13.01.10, 14:41 majajusta napisała: Pomijając walory estetyczne, to podobno prasowanie zabija "zarazki" Dla mnie ten argument akurat nie jest przekonujący, bo jak ubrania schowam do szafy, to i tak te "bakterie" i "zarazki" znowu je zaatakują Szczerze mówiąc nigdy nie myślałam o prasowaniu jako o sposobie na zabijanie bakterii itp. Nie wyobrażam sobie wyjść z domu w nieuprasowanym ubraniu i dziecku też prasuję. Z braku czasu nieraz po 2-3 ubranka jednorazowo, reszta czeka na swoją kolej gdy już uprasowane się skończą. A prasuje dlatego, że po wyprasowaniu ubrania są bardziej miękkie, miłe w dotyku i estetyczne - tylko tyle. No może jeszcze mniej podrażniają wrażliwą skórę mojego dziecka po uprasowaniu, przynajmniej kiedy była maleńka musiałam wszystko na lewej stronie prasować z dużą parą bo inaczej skórka była w opłakanym stanie. I pierwsze słyszę, że "trzeba" prasować dziecięce ubranka przez pierwszy miesiąc, dwa czy trzy. Nigdy nie słyszałam o takich zaleceniach. Zawsze uważałam, że rodzic robi tak jak uważa i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
anianiunia2507 Re: Prasowanie 16.11.09, 13:26 Corka ma juz prawie 8 miesiecy i ja prasuje od poczatku az do dnia dzisiejszego lubie prasowac te malenkie ciuszki i nie ma co ukrywac mam na to czas( maz w domu) ale wole tez kiedy sa uprasowane-jakies takie ladniejsze sa Odpowiedz Link Zgłoś
aniadmowska Re: Prasowanie 13.01.10, 12:06 ja prasuje ciuszki syna od poczatku.sa milsze,ladniejsze no i prasowanie tyci odkaza ciuszki a pozatym to takie fajne Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Prasowanie 16.11.09, 13:53 ja tez prasuję, ale u mnie to zboczenie bo ja uwielbiam mieć w szafach wszystko poukładane i poprasowane. Nieuprasowane ubrania nawet złożone wg mnie wyglądaja niechlujnie, a ja nawet lubę prasować, jest to jedyne zajęcie, które mnie wycisza. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: Prasowanie 16.11.09, 14:00 Prasuje sobie, mężowi i smukusią bo uważam, że estetycznie to wygląda i człowiek lepiej i wygodniej się czuje niż w pognieciuchu, ale oczywiście jestem pewnie jakaś inna bo mooje sąsiadki nie prasują, tłumaczą, że szkda czasu na głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
yoan.m Re: Prasowanie 16.11.09, 14:02 jedyne rzeczy, które lubię prasować to rzeczy córki ale i tak mi się nie zawsze chce, po domu ma nieuprasowane a jak gdzieś idziemy to prasuję. zdarza się że całe pranie wyprasuję ale muszę się baaaardzo nudzić. Są rzeczy które nieuprasowane są niemiłe w dotyku to je prasuję zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha_26 Re: Prasowanie 16.11.09, 14:06 od poczatku nie prasowalam. Teraz jak jest większy to nie ma rady Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_marta Re: Prasowanie 16.11.09, 14:08 prasowałam przez miesiąc. "bo tak trzeba". Szybko mi się znudziła jednak, zwłaszcza, że miałam prasowania dla dwójki. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Prasowanie 16.11.09, 14:17 Jeżeli ktoś nie ma innych celów w życiu tylko walkę z pomiętymi ubraniami to niech sobie prasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: Prasowanie 16.11.09, 17:11 thorgalla napisała: > Jeżeli ktoś nie ma innych celów w życiu tylko walkę z pomiętymi > ubraniami to niech sobie prasuje. Celów? kobieto chyba ci się coś pomyliło d iedy prasowanie jest życiowym cele? Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: Prasowanie 16.11.09, 14:36 zobilam to raz - jak ukladalam do szafy przed urodzeniem mlodej teraz piore juz w normalnym proszku, z naszymi ciuchami i susze w suszarce. mloda nie ma uczulenia ani na proszek ani na normalny plyn. Odpowiedz Link Zgłoś
madagaskarmarta Re: Prasowanie 16.11.09, 17:24 ja mam to szczęście , że córce wszystkie ciuszki prasuje babcia Odpowiedz Link Zgłoś
aadzia21 Re: Prasowanie 16.11.09, 17:38 Prasuję, ale nie ze względów "zdrowotnych", tylko dlatego, że jakby nie rozwieszać, strzepywać itp. ubranka są pomięte. Odpowiedz Link Zgłoś
cibora Re: Prasowanie 16.11.09, 18:22 Witam! Staś ma półtora roku i do tej pory JEDYNA rzecz, którą mu wyprasowałam to strój na chrzest Nie znoszę prasowania. Ma się dobrze, nie choruje. Pozdrawiam! Agnieszka i Staś (03.05.2008) Odpowiedz Link Zgłoś
arina26 Re: Prasowanie 16.11.09, 18:44 Ja tam prasowalam na początku, bo sie naczytalam, że prasowanie działa jak sterylizacja zabija zarazki i takie tam. Potem mi przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
avila34 Re: Prasowanie 16.11.09, 19:06 Wyprasowalam wyprawke. Nie prasuje. Szkoda mi czasu i jestem leniwa Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Prasowanie 16.11.09, 20:08 Uprasowałam raz, jak mi się syndrom wicia gniazda w ciąży włączył. Od tamtej pory mi się nie zdarzyło, a moje dziecko ma już prawie 13 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: Prasowanie 16.11.09, 21:45 Prasowałam do 7 miesiąca, lubiłam to. Lubiłam świadomość, że pozabijałam wszystkie zarazki i synek ma wszystko jak spod igły. Teraz prasuję tylko kiedy nie suszę w suszarce. Uważam jednak, że to nie jest niezbędne. Jak nie lubisz albo wolisz w tym czasie zrobić coś innego to nie ma przymusu. Odpowiedz Link Zgłoś
katka_tk Re: Prasowanie 16.11.09, 21:47 Moja ma ponad poł roku i nadal prasuję. Głównie te, ktore mają kontakt bezposrednio ze skórą ale i dlatego, że dla mnie dziecko powinno mieć czyste i wyprasowane ubranka, wygląda schludniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Prasowanie 16.11.09, 22:16 Prasowałam przez 2 miesiące. Bo tak wypada Teraz Młody ma prawie 6 miesięcy i prasuję tylko to co jest ewidentnie pogniecione. Wyprane bez zagnieceń, strzepnięte i wyschnięte nie wyglada źle a ja mam czas na zabawę z Synem Odpowiedz Link Zgłoś
rybaa25 Re: Prasowanie 17.11.09, 12:50 Uprasowałam tylko te do szpitala a później tylko wewnętrzna stronę lewego rękawa - tam gdzie była szczepionka która miała pęknąć. Nienawidzę prasować. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Prasowanie 17.11.09, 13:41 Prasuję tylko to, co wielkim głosem domaga się prasowania. Gdybym chciała za każdym razem prasować te góry ubranek, nie miałabym czasu na nic, w szczególności zabawę z dzieckiem i odpoczynek. Dziecko więcej korzyści odniesie z zabawy ze mną, niż z super wyprasowanych ubrań. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Prasowanie 17.11.09, 19:36 U mnie opiekunka prasowała rzeczy dziecięce za dodatkową niewielką opłatą. Skoro Twój mąż nie pracuje i niania niepotrzebna to może 2x w tygodniu zamawiaj panią do sprzątania i prasowania? Odpowiedz Link Zgłoś
liwia_augusta Re: Prasowanie 17.11.09, 14:32 Moje dzieciaki mają po 11 i 9 lat - do dzisiaj wszystko im prasuje. Tak się przyzwyczaiłam, uważam, że uprać nie wystarczy, żeby był efekt trzeba uprasować, wtedy wiadomo, że rzecz jest czysta a dziecko wygląda schludnie. W marcu pojawi się mały braciszek i też będę mu prasować - jak leci Odpowiedz Link Zgłoś
atucapijo Re: Prasowanie 17.11.09, 15:10 prasowalam, jak byl malutki, tez slyszalam o odkazajacej funkcji zelazka.tu we wloszech sa takie specjalne proszki-dodatki do prania, ale smierdza chemia, wiec nie uzywalam, jakos nas te bakterie nie zjadly. i uzywalam plynu do delikatnyck, albo mydla szarego, a nie tych dla dzieci, bo nic nie praly, rzeczy byly tak samo zaplamione jak rpzed praniem. generalnie to ja lubie uprasowane, ale jak mam wybierac ksiazka+ herbatka, jak maly spi, albo tu z wami gadac, to wybor jest oczywisty prasuje malego rzeczy, bo jak babcia mi go ubiera, to pogniecionych nie bierze nawet pod uwage... moze byc za male/ niewygodne, ale nie pogniecione, szlag by to... lepsze twarde dzinsy do raczkowanie, niz wymiete dresiory prosto z grzejnika. poza tym , mam wolny pokoj "goscinny", poki sie da przejsc obok gory szmat do prasowania, to olewam. juz i tak wychowalam mojego M, zeby nie oczekiwal za duzo, inp koszulki pod sweter sa tylko skladane. czaami mam chec klapnac na nich tylkiem zeby wygladzic Odpowiedz Link Zgłoś
aga.79 Re: Prasowanie 17.11.09, 17:30 Ja prasuję sobie prasuję to i dziecku też nie lubię pogniecionych i ja nie umiem rozwiesić żeby były równe Odpowiedz Link Zgłoś