szyszunia11 17.11.09, 23:20 macie? w jakim wieku były dzieci gdy im dałyście? sprawdza się? faktycznie bezpieczne to? dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semi-dolce Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 17.11.09, 23:44 Jakieś 5 - 6 miesięcy miał. Użyliśmy kilka razy i poszło do kosza, zdecydowanie lepiej mu było jeść normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
1.marietka Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 18.11.09, 19:57 kupilam to teraz dla mojej 7-miesiecznej corki i jestem zachwycona!naprawde-kupilam firmy nuby.wkladam np.kawalek jablka-to wyssie prawie cale,lub np.takie ciastka z hipp-a.zajecie z tym gryzieniem MA takie ,ze hej...i nie ma obawy ze sie udlawi...latwo sie myje-dla mnie to jest super.POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
houdiridi Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 18.11.09, 20:23 ja też pytałam na forum i większość poleca właśnie zamówiłam na allegro bo u nas w sklepach to tego niema i już nie moge sie doczekać aż przesyłka przyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
agulle używamy 18.11.09, 22:30 od 5go m-ca, na początku wszystko, teraz coraz mniej (8,5 m-ca)teraz twardsze owoce, albo winogrona, ciasteczka (b mało). Reszta w plasterkach, kosteczkach etc. Odpowiedz Link Zgłoś
monnap Re: używamy 19.11.09, 05:21 Gryzaki sa fajne do twardszych owocow, szczegolnie latem. Ja wkladalam tam banany, truskawki, sliwki. Zaleta jest to ze dziecko moze zjesc swieze owoce. Ciezko sie te gryzaki myje - szczegolnie po bananach, dziecko bardo sie w taki sposob brudzi i wszystko dookola siebie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda0509 Re: używamy 20.11.09, 09:51 hmm ja mam pytanie czy taki gryzak nie powoduje późniejszych wad zgryzu? ja mam jeszcze trochę czasu do zastanowienia się bo moje dziecko ma dopiero 4 mies i przyznam że dopiero na tym forum dowiedziałam się o istnieniu takiego 'cuda' i tak sobie myślę czy nie utrwala on odruchu ssania zamiast prawidłowego przeżuwania? nie boicie się, że opóźni naukę gryzienia? czy farmazony piszę? Odpowiedz Link Zgłoś
jagna_jagna Re: używamy 21.11.09, 15:20 Nam neurologopeda (nie pytajcie czym się różni od zwykłego logopedy) poleciła kupić coś takiego czyli chyba nie wpłynie na zgryz negatywnie, ale ja jakoś nie mam przekonania do tego wynalazku. Starsze nauczyło się gryźć i żuć bez memłania jakiejś siateczki to i to da radę. Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: używamy 21.11.09, 15:34 > Starsze nauczyło się gryźć i żuć bez memłania jakiejś siateczki to i > to da radę. Oczywiście, że da radę to nie służy do nauki jedzenia, i nie zastępuje normalnych posiłków, tylko służy raczej jako pożywna rozrywka dla dziecka i chwila spokoju dla opiekuna. No i trudniej to jest zgubić np. na spacerze w wózku (jak jest przywiązane do wózka), niż kawałek jabłka albo biszkopta trzymany w ręku przez kilkumiesięczniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
jagna_jagna Re: używamy 21.11.09, 15:47 Tyle, że wobec mojego sceptycyzmu powiedziała wyraźnie, że to właśnie jest do nauki żucia i gryzienia bez ryzyka dławienia się. I mogę nawet kiełbasę tam wsadzić jeśli się odważe podać ją dziecku. No nie przekonała mnie. :p Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: używamy 21.11.09, 16:21 Ojesuu, bo to oczywiście może służyć do nauki żucia, jeżeli ktoś postanowi tylko w tym podawać dziecku stałe posiłki, może być jedynym podajnikiem jedzenia. Ale sam fakt, że to posiadasz w domu, nie zobowiązuje cię do używania tego przez cały czas, możesz używać okazjonalnie - dla rozrywki dziecka, do przekąsek, na spacerze, żeby dziecko czymś zająć itp i takie używanie jest najsensowniejsze, wtedy dziecko uczy się jeść normalnie, jak dajesz mu normalnie coś do memłania i może się wyżywać na bananie zamkniętym w siatce, jak ma ochotę. Choć na moje oko lepiej dla nauki żucia jest dać warzywa czy owoce w tym ustrojstwie, niż zmiksowane z łyżeczki, jeżeli dziecko jeszcze nie ma dobrych narzędzi do gryzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
morelee Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 19.11.09, 08:11 Nigdy bym czegoś takiego nie dała bo zwyczajnie brzydzi mnie taki sposób jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 19.11.09, 21:10 Nie, dla mnie to niehigieniczne - jak doczyścić taką siateczkę? Dziecko bez problemu samo nauczy się jeść, trzeba tylko dać mu szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
katka_tk Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 19.11.09, 21:29 Uzywamy, sprawdza się, mała dostała w 5 miesiącu, ale miała juz dwa zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatobiego Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 19.11.09, 22:25 Dla mnie tez absolutnie NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: ja tez na nie 20.11.09, 10:50 Nam nawet nasz pediatra odradzal zakup takiego czegos gdy zapytalam, jak i kiedy moge zaczac podawac bardziej stale pokarmy, takie do chwycenia w raczke. Dziecko poznaje jezykiem nie tylko nowe smaki ale takze strukture i budowe rzeczy jadalnych. Gryzak skutecznie mu to uniemozliwia. Jak dla nas zupelnie zbedny "gadzet". Dziecko biorac kawalek jablka lub herbatnika do raczki poznaje takze, czy jest to twarde, miekkie, suche, mokre ... W ten sposob poznaje swiat. A taki gryzak procz czynnosci gryzienia tworzywa sztucznego i jego ssania co oferuje? Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: ja tez na nie 21.11.09, 13:44 A taki gryzak procz czynnosci gryzienia tworzywa sztucznego i > jego ssania co oferuje? Oferuje to, że możesz dać w to dziecku coś, czego samo by nie pogryzło, albo by sie mogło dławić, albo zaraz by zgubiło - i mieć przez chwilę święty spokój. Nie wpadłabym na to, że ktoś to może potraktować jako codzienny podajnik całego dobowego jedzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
nandii forum jest super :) 20.11.09, 09:38 Nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest. Od razu zamówiłam na allegro i zobaczymy mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
houdiridi Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 20.11.09, 16:59 ja zamówiłam na allegro i wczoraj go dostałam dałam małemu banana i doznałam szoku wcinał aż mu sie uszy trzęsły poprostu rewelacja nawet sie nie zastanawiaj tylko kup!! Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 20.11.09, 19:50 Ciekawe co 2 zębne dziecko ma zrobić z odgryzionym kawałkiem jabłuszka - połknać? Spróbuj rozgnieść jabłko samym podniebieniem. Siateczka jest super - daję małemu też kiszone ogórki w nim - dla niego to jak dla mnie czekolada. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 20.11.09, 20:00 Ku twojej wiadomosci: dzieci nie "gryza" podniebieniem tylko dzislami, bezzebnymi dziaslami i to nimi rozdrabniaja produkty.. Niektorym dzieciom zeby rosna bardzo pozno, dopiero po pierwszym roku zycia po dwoch pierwszych zabkach pojawiaja sie nastepne. Masz zamiar do tego czasu karmic takie dziecko przez gryzak? Dziecko ma nauczyc sie ZUC a nie wysysac pokarm. To wazne dla prawidlowego rozwoju zuchwy i zgryzu. Odwlekanie tego w czasie moze przysporzyc pozniej problemow, dziecko moze nie akceptowac zadnych stalych pokarmow, bedziesz wowczas wszystko wkladac do "siateczki" zeby roczniak czy 9 - miesieczniak to "wyssal"? Moze dlatego tak czesto pojawiaja sie potem posty: "Ma 3 lata i nie chce gryzc!". Przeszukajcie sobie watki, zanjdziecie sporo przykladow. Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 22.11.09, 16:57 Dzięki za wyjaśnienie sprawy, dam do przeczytania mojemu 10 miesięczniakowi, że jeśli jeszcze raz będzie próbował połknąć kawałęk stałego pokarmu to w wieku 3 lat wszystki dzieci będą się z niego śmiały, bo nie będzie umiał gryźć. ha ha ha - dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 22.11.09, 18:31 Dzięki za wyjaśnienie sprawy, dam do przeczytania mojemu 10 > miesięczniakowi, że jeśli jeszcze raz będzie próbował połknąć kawałęk > stałego pokarmu to w wieku 3 lat wszystki dzieci będą się z niego > śmiały, bo nie będzie umiał gryźć. ha ha ha - dobre. ... no, to jeszcze byt krotko jestes na tym forum Poczytaj sobie posty z ostatniego tylko miesiaca, moze np. o czterolatku, ktoremu mama po kilku probach "zaksztuszenia sie" paluszkami, podawala tylko (ze strachu) pokarmy o konsystencji papki (bron boze cos do reki!) i co z tego wyniklo Naprawde uwazasz, ze dla 10-miesiecznego dziecka gryzak-ssak jest odpowiedni? To raczej wygoda dla ciebie, bo nie chce ci sie dziecka przez 5 minut przypilnowac Nazywaj rzeczy po imieniu. Gryzak nie nauczy dziecka gryzc. Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 22.11.09, 20:41 Nic tylko wciąż mnie rozbawiasz - dzięki ) Zwłaszcza, że z twoich postów wynika, że go nigdy nie wypróbowałaś hi hi. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: gryzak do owoców i innych smakołyków 21.11.09, 14:58 duze niemowle moze samo jesc owoce a nie je 'wysysac' Odpowiedz Link Zgłoś